Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

VM joprojām liek bērniem gaidīt

Abiem deguns ciet, elpot grūti, mute vaļā - to uzreiz pamanīja īslaicīgās bērnu aprūpes centra darbinieki, kad pie viņiem atveda divus no kādas nelabvēlīgas ģimenes izņemtus bērnus. Bērnus aizveda pie vietējā speciālista, un viņa aizdomas 29. jūnijā apstiprināja otolaringologs (LOR) Bērnu slimnīcā - abiem palielināti adenoīdi (aizdegunes mandeles) un nepieciešama operācija.

Šo konsultāciju bērni gaidīja rindā gandrīz divus mēnešus, taču operācija, kas noteikta decembra vidū, jāgaida gandrīz pusgadu. Joprojām sāpīgs ir rindu jautājums bērnu medicīnā, kuru gada sākumā Veselības ministrija (VM) solīja sākt risināt.

VM pārstāvis Oskars Šneiders tagad saka - līdz rudenim VM kopā ar valsts galvenajiem speciālistiem izstrādās priekšlikumus, lai konkrētu diagnožu gadījumā noteiktu, cik ilgā laikā būtu jānodrošina speciālistu konsultācijas un izmeklējumi. Veselības ministre Ingrīda Circene (Vienotība) norāda - nesen runājām ar Bērnu slimnīcas valdi, ka stiprināsim ambulatoro dienestu un pakalpojumus. «Ja ieviesīs dežūrspeciālistu LOR, tad uz vietas viņš izvērtēs situāciju, kuriem vajag drīzumā operāciju, kuriem pietiek ar terapeitisku ārstēšanu,» saka ministre.

Dienai pastāstīja bērnu aprūpes centra darbiniece, kura lūdza neminēt centra nosaukumu, abiem bērniem veselības problēmas bija ļoti ielaistas. Atklājās, ka jau 2008. gadā vietējais LOR bija konstatējis bērniem palielinātus adenoīdus un izteicis varbūtību par operācijas nepieciešamību, taču bērnu vecāki nebija rīkojušies, lai bērniem nodrošinātu tālāku ārstēšanu. Viens no bērniem nesen sācis skolas gaitas, otrs ir jaunāks. «Veselības problēmas traucē šo bērnu attīstībai. Pasliktinājusies dzirde, runa izmainīta, ir skābekļa trūkums smadzenēs, ausis sāp, visu laiku sauss klepus,» stāsta darbiniece. Vecākiem uz laiku atņemtas bērnu aprūpes tiesības, bērni atrodas ārpusģimenes aprūpē.

Diena uzzināja Bērnu slimnīcā, plānveida adenoīdu operācija pacientiem jāgaida vidēji pieci mēneši. Rindu garums pie ārstiem speciālistiem slimnīcā atkarīgs no konkrētā ārstniecības profila un konkrētā speciālista, vidēji tas ir divi līdz trīs mēneši. Slimnīcas sabiedrisko attiecību pārstāve Elīna Neimane saka - slimnīca strādā un darbu plāno Nacionālā veselības dienesta noteiktās kvotas ietvaros, kas arī ir viens no galvenajiem rindas veidošanās iemesliem. Pieņemt lielāku pacientu skaitu vai veikt vairāk izmeklējumu mēnesī limitējot arī ierobežotais slimnīcā strādājošo speciālistu skaits, nepietiekamais medicīnas ierīču daudzums. Lai samazinātu rindas, E. Neimane iesaka vecākiem izmantot slimnīcā strādājošo augsti kvalificēto tiešās pieejamības pediatru konsultācijas.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas priekšniece Laila Rieksta-Riekstiņa Dienai atgādina ANO konvenciju par bērnu tiesībām. Tā paredz, ka dalībvalstis atzīst bērna tiesības izmantot vispilnvērtīgākos veselības aizsardzības sistēmas pakalpojumus un slimību ārstēšanas un veselības atjaunošanas līdzekļus un dalībvalstis cenšas nodrošināt, lai nevienam bērnam netiktu atņemtas viņa tiesības. «Konvencija nenosaka, cik ātri pakalpojumus jāsniedz. Taču jautājums ir par to, vai Latvijā pašreiz nav iespējams nodrošināt labāku veselības aprūpi bērniem,» saka L. Rieksta-Riekstiņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?