Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Zāģi ir izvilkti

Vēl mēnesis nav apritējis kopš brīža, kad pie Tautas partijas (TP) kuģa stūresrata atgriezās kapteinis Andris Šķēle. Atgriezās, solot, ka Valda Dombrovska (Jaunais laiks) valdību nešūpošot.

Tomēr pēdējās nedēļās TP komunikācijā ar premjeru un viņa pārstāvēto partiju, precīzāk, pret premjeru un viņa pārstāvēto Jauno laiku (JL), ir parādījušās dažas nianses, kas liek domāt, ka TP tomēr paklusām zāģē Dombrovska valdības zaru, uz kura pati sēž.

Vispirms Latvijas Neatkarīgajā televīzijā (LNT) parādījās pavisam neliels sižets, kurā TP valdes locekle un Saeimas frakcijas vadītāja Vineta Muižniece, prasmīgi rādot sašutušu vaigu, izklāstīja, cik ļoti TP ir nepieņemams tas, ka grūti tapušā 2010.gada valsts budžeta pieņemšanu JL ir nosvinējis ar šampanieti, kura iegādei deputāti bija sametuši pa 20 latiem. Pēc tam tajā pašā LNT, bet jau nedēļas notikumu apskata svarīgākajā vietā tika rādīts cits sižets - par JL ekonomikas ministram Artim Kamparam piederošās SIA nodokļu parādu. Parāds gan izrādījās niecīgs un jau nomaksāts, bet TP šo misēkli nekavējoties izmantoja, lai Vinetas Muižnieces personā publiski izklāstītu, ka A.Kamparam būtu jādemisionē. It kā nieki, sīkumi, tikai gruzduma smaka, ko jūt jau tad, kad liesmas vēl nav manāmas.

Taču TP ministru atteikšanās ierasties uz tikšanos ar Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) un Eiropas Komisijas (EK) ekspertiem, lai apspriestu papildu vienošanās nosacījumus, turklāt aizbildinoties ar nepatiku pret apspriežamajos dokumentos it kā iekļautiem punktiem, kuru, pēc V.Dombrovska paustā, tajos nemaz nav, jau izskatās pēc nopietna demarša.

Vēl jo interesantāka šāda rīcība izskatās tāpēc, ka pirms nepilnas nedēļas A.Šķēle raidījumā 100.pants pats klāstīja, ka Latvija šobrīd var aizņemties tikai no institucionālajiem aizdevējiem, tas ir, SVF un EK, un tas, kādus nosacījumus izvirzīs aizdevēji, esot atkarīgs vienīgi no sarunu risināšanas prasmes.

Tajā pašā laikā pats A.Šķēle acīmredzot nemaz nav vēlējies izmantot iespēju demonstrēt aizdevējiem un TP koalīcijas partneriem savas izcilās pārliecinātāja dotības. TP ministri uz tikšanos vienkārši neaizgāja, bet pāris stundu pēc tam A.Šķēle, kurš tā arī nebija uzklausījis aizdevēju vēlmes no pirmavota, izplatīja paziņojumu, kurā apgalvo, ka V.Dombrovskis un finanšu ministrs Einars Repše (JL) SVF un EK esot sasolījuši turpmākajos gados nodokļus nesamazināt. A.Šķēles paziņojumam, kura saturā nekādu jaunu piedāvājumu nav, tikai kārtējo reizi izklāstītas jau sen zināmās patiesības par nepieciešamību sildīt ekonomiku un veikt valsts pārvaldes strukturālās reformas, sekojis arī TP ministru balsojums pret V.Dombrovska sagatavotās vēstules SVF saturu, atkal jau argumentējot, ka «vēstule nesatur apņemšanos būtiski reformēt valsts pārvaldi, realizējot ministriju apvienošanu, neatļauj samazināt nevienu nodokļa pozīciju».

Interesantākais ir tas, ka TP paustās atklāsmes par aizdevējiem doto solījumu saturu ir pretrunā ar pašu dokumentu gatavotāja - V.Dombrovska - paziņoto, ka papildu vienošanās dokumentos nav paredzētas nekādas būtiskas izmaiņas salīdzinājumā ar tām vienošanām, kas tika panāktas vēl pērnā gada nogalē un šī gada vasarā. To, kurš stāstījis patiesību un kurš - melojis, protams, redzēsim jau drīz.

Un tomēr. TP jau nu nekādi nav uzskatāma par politisko spēlīšu amatieri. Ja TP spēlē V.Dombrovska valdības iekšējos opozicionārus un diženos cīnītājus pret svešzemju kungiem no SVF un EK, tā noteikti nav nejaušība. Tā ir pilnīgi apzināta rīcība, kas vērsta uz V.Dombrovska valdības vājināšanu.

Līdzīgi kā opozīcijā izstumtais LPP/LC līderis Ainārs Šlesers un Zaļo un Zemnieku savienības maizestēvs Aivars Lembergs, arī TP atkalpriekšsēdis A.Šķēle pēdējā laikā uzkrītoši dod priekšroku tieši pret SVF un EK vērstai retorikai un spekulācijām ap V.Dombrovska un E.Repšes neprasmi vadīt sarunas ar aizdevējiem. Ja šo retoriku vēl sasaista kopā ar Saskaņas centra Jāņa Urbanoviča gatavību veidot valdību kopā ar A.Šķēli, A.Lembergu un A.Šleseru, rodas nopietns pamats bažām, ka šīs kompānijas mērķis varbūt nav tikai priekšvēlēšanu kampaņa, kurā trīs varonīgi vella kalpi cīnās pret svešzemju kungiem.

Jādomā, ka kaujas mācības TP izpildījumā tuvāko mēnešu laikā vēl tikai uzņems apgriezienus. Krietni pieredzējušais J.Urbanovičs jau atklāti runā par to, ka V.Dombrovska valdībai atvēlētais laiks beigsies kaut kad pavasarī. Ļoti iespējams, ka viņam ir taisnība un, ja patiešām piepildīsies prognozes, ka nākamā gada pavasarī ekonomiskās lejupslīdes smagākais posms būs jau pārdzīvots, TP nolems, ka V.Dombrovska valdība ir jāgāž, lai A.Šķēle varētu atgriezties, rotājies ar dižķibeles uzvarētāja lauru vainagu, kuram nepieciešamos lauru kokus gan būs iedēstījuši pavisam citi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?