Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Zapte trīslitrenē

Mana mamma konservē, cik vien sevi atceros, bet viņa gatavo tikai to, kas ģimenei garšo, un tikai tik daudz, lai visu varam ziemas sezonā apēst. Savu reizi mamma ir izmēģinājusi kādu eksotiskāku recepti, bet gadu gaitā palikusi pie klasiskām vērtībām - marinētiem gurķiem, bietēm aukstajai zupai, skābenēm, tomātiem savā sulā, dažādu ogu ievārījuma, jāņogu sīrupa un ābolu sulas. Viņa zina, ka mūsu ģimenei nevar «iesmērēt» ievārījumu ar apelsīniem vai kabaču konservus ar ananasiem, jo tie krājas plauktā gadiem.

Ik gadu savā konservēšanas kladē mamma rūpīgi pieraksta, cik litru gurķu samarinēts un cik burciņu ar ievārījumu salikts. Vienkārši pašas zināšanai. Konservējam tikai tik daudz, cik izaug dārzā. Ja ir gurķu gads, marinēto gurķu ir daudz. Ja ābeles liecas no ābolu smaguma, saspiestās sulas dzeram divas sezonas. Ja ogu maz, iztiekam. Vienīgais, ko nopērkam tirgū, ir mellenes un brūklenes, jo to lasīšanai nepietiek pacietības. Ja kādā gadā ogu ir ļoti daudz, zapti lejam trīslitru burkās, jo puslitra burciņu allaž pietrūkst. Pēcāk ziemā, kad mazās burkas patukšojušās, veram vaļā trīslitrenes, ievārījumu uzkarsējam, salejam burciņās un no jauna aizvākojam.

Esam kaislīgi pankūku cienītāji, tādēļ, lai apmierinātu katra gaumi, pankūku ēšanas reizēs veram vaļā dažādus ievārījumus. Tētis pankūkas neēd bez zemeņu zaptes, man un brāļiem pankūkas nav iedomājamas bez avenēm, bet mamma tām labprāt pieēd mellenes. Savukārt uz baltmaizes visgardākais ir brūkleņu un ābolu ievārījums, ko pagatavot ir pavisam vienkārši. Uz trim kilogramiem 'Antonovku' liek puslitru brūkleņu, pieber cukuru un savāra. Kopā ar baltmaizi tā garšo izcili, turklāt brūkleņu rūgtuma dēļ ievārījums labi der arī biskvīttortēm. Nevaru teikt, ka ģimenē esam izlepuši ēdāji, bet ievārījumiem, kas gatavoti no ērkšķogām, aličām, plūmēm vai upenēm, vienkārši šķaudām virsū. Gadiem ilgi mamma ziemai gatavoja upeņu ievārījumu - ar domu, ka upeņu dzēriens slimības gadījumā ir labākais sviedrējošais līdzeklis. Taču upenes ēdām nelabprāt, jo čabiņi vēl ilgi kūļājās pa muti. Nu jau vairākus gadus mamma atradusi veidu, kā ģimenei upenes iebarot. Tās viņa gluži tāpat kā jāņogas laiž caur tvaicētāju, iegūstot upeņu sīrupu. Tas no plauktiem pazūd pat ātrāk par pašām jāņogām, nemaz nesagaidot slimības reizi. Turklāt ar jāņogu un upeņu dzērieniem veldzējamies jau vasarā. Ziemai atstājam ābolu jeb jēpīšu sulu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Netici, Dauka, netici vēl!

Būt dullam latviešu ausīs vienmēr ir skanējis vairāk kā kompliments. Pēc Nacionālā teātra Dullā Daukas – vēl jo vairāk.

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?