Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +12 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Zatlera partija iepau zē valdības sarunās

Zatlera Reformu partijai radies iespaids, ka Vienotība un Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK nav gatavas īstenot ZRP piedāvātās reformas, par ko liecinot abu politisko spēku līderu publiskie izteikumiem. Tāpēc ZRP trešdienas vakarā paziņoja, ka līdz piektdienai vēlas ieturēt pauzi valdības veidošanas sarunās.

Taču Dienas rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka paziņojuma patiesais iemesls varētu būt neskaidrā situācija, kāda izveidojusies ar Satiksmes ministrijas vadību. Agrāk tā bija viena no iekārotākajām ministrijām, turpretim trešdien partiju sarunā par amatu sadali atklājies, ka neviens politiskais spēks nevēlas uzņemties atbildību par šīs nozares vadību. Tas var būt saistīts gan ar tās pārvaldības jomu sarežģītajiem uzdevumiem, gan ar to, ka priekšgājēja Zaļo un Zemnieku savienība savas valdīšanas laikā ministrijas struktūrās ir ielaidusi dziļas saknes. Jaunas kārtības ieviešana ministrijā nozīmētu arī daudzu cilvēku nomaiņu, kas var izraisīt negatīvu rezonansi sabiedrībā.

Taču neoficiāli avoti informē, ka sākotnēji ZRP partijas iekšējās diskusijās ir vēlējusies vadīt Satiksmes ministriju, ko par labu izvēli uzskatījuši arī to atbalstošie uzņēmēji. Taču ZRP cilvēki šādus minējumus noraida un min citus iemeslus šai negaidītajai rīcībai - viņi nejūt koleģialitāti partneru attiecībās, par to liecinot gan VL-TB/LNNK līdera Raivja Dzintara izteikumi interneta vidē, gan Vienotības līderes Solvitas Āboltiņas izteiktās šaubas Latvijas Radio par ZRP ekonomiskās programmas nostādnēm. ZRP ir gatava nepretendēt uz Saeimas priekšsēdētāja amatu, ja partneri cer, ka, to ieguvuši, viņi atteiksies no tiem pienākošās ietekmes valdībā. Pastarpināti iegūtā informācija no sarunām liecina, ka tajās ZRP ir prasījusi partijai vairākumu valdībā - septiņus ministrus, kā arī paziņojusi, ka nevēlas pretendēt uz Saeimas priekšsēdētāja amatu. Lūgta uzņemties atbildību par Satiksmes un Veselības ministriju, kura ir partijas līderim tuva joma, ZRP pārstāvji likuši saprast, ka viņiem nav ne cilvēku, kas varētu vadīt šīs ministrijas, ne programmas šajās jomās.

Dienas vidū trešdien nekas neliecināja, ka vakarā gaidāms kārtējais pavērsiens valdības veidošanā, kādu šajās trīs nedēļās jau ir bijis ne mazums. Pēc partiju tikšanās valdības veidotājs premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) izteica cerību, ka līdz piektdienai partijas būs vienojušās par ministru kandidātiem, kuru vadībā notiktu valdības deklarācijas sagatavošana. ZRP līderis Valdis Zatlers vēl uzsvēra, ka V. Dombrovskim ir jādod lielākas pilnvaras ministru izvēlē un izvērtēšanā, atsakoties no agrākās prakses, kad visu nosaka partiju kvotas. V. Dombrovskis medijiem uzsvēra, ka, izraugoties ministru kandidātus, viņš ievēros jau pirms vēlēšanām minētos pretendentu atlases kritērijus - profesionālisms, izraudzītās jomas pārzināšana, laba reputācija, vēlētāju uzticība. Tas nozīme ieteikumu nevirzīt valdībā politiķus, kas vēlēšanās nav guvuši uzticību. Taču tajā var deleģēt cilvēkus, kuri vēlēšanās nav kandidējuši, bet ir sabiedrībā ieredzēti. Partijas arī bija noskaņotas jau nākamās nedēļas vidū lūgt Saeimu balsot par uzticību valdībai.

Premjera kandidātu Valsts prezidents Andris Bērziņš plāno nosaukt ne agrāk kā 17. oktobrī 11. Saeimas pirmajā sēdē. Trešdien Vienotība, Zatlera Reformu partija (ZRP) un Visu Latvijai!-TB/LNNK sāka sadalīt jomas, par kurām partijas vēlētos uzņemties atbildību. Par atsevišķām ministrijām, kā Izglītības un zinātnes, Zemkopības ministrija, interese bija vairākiem politiskajiem spēkiem, bet Veselības ministriju neviens netiecas vadīt. Premjera partijas komplektā varētu būt Finanšu ministrija, kuras vadībā paliktu Andris Vilks, un Labklājības ministrija - to varētu vadīt Ilze Viņķele. Liela iespējamība, ka Artis Pabriks paliks aizsardzības ministrs un ka valdībā būs vēl Dzintars Zaķis, kuru arī min kā vienu no satiksmes ministra kandidātiem, liecina politiķu sacītais. Oficiāli ministri netiek atklāti, jo kandidātus plāno izvērtēt arī Valsts prezidents.

VL-TB/LNNK būtu gatava vadīt Izglītības un zinātnes ministriju, Iekšlietu ministriju un Kultūras ministriju, kā kandidāti minot deputāti, agrāk Daugavpils teātra direktori Inesi Laizāni, kā arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), kuru varētu vadīt Einārs Cilinskis - viņš šajā ministrijā ir strādājis ilgus gadus. Taču par vairākām Nacionālās apvienības noskatītajām jomām interese ir arī Zatlera Reformu partijai. Aģentūra LETA informē - ZRP pārstāvja Edmunda Sprūdža sacītais Latvijas Radio liecina, ka partija nepretendētu uz Saeimas priekšsēža amatu, tā vietā vēlētos vadīt septiņas ministrijas. Pēc neoficiālas informācijas, ZRP gribētu valdībā deleģēt Vjačeslavu Dombrovski, kurš, iespējams, būtu ekonomikas ministrs, Robertu Ķīli - izglītības un zinātnes ministra amatam, Edgaru Rinkēviču - ārlietu ministra postenim. ZRP būtu gatava vadīt arī Iekšlietu ministriju, tāpat kā Vienotība un VL-TB/LNNK neiebilstu uzņemties atbildību par Zemkopības ministriju, kā arī vēlas redzēt savu premjera kandidātu E. Sprūdžu vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amatā. Turklāt uzskata, ka abām pēdējām ministrijām ir jābūt vienas partijas rokās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?