Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Zatlers pats negrib pieteikties

Vienotības frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis vairs nevēlas izteikt personīgo viedokli par Valda Zatlera izredzēm atkārtoti saņemt Saeimas uzticību Valsts prezidenta vēlēšanās, kas vasaras sākumā kļūs par vienu no nozīmīgākajiem šā gada politiskajiem notikumiem. Vienotības frakcijas priekšsēdim būšot saistošs apvienības viedoklis.

Pirms dažām dienām Dz. Zaķis apšaubīja V. Zatlera iespējas turpināt iesākto otrajā pilnvaru termiņā pēc paustajiem iebildumiem par valdības īstenoto reformu medicīnā. Šī diskusija beidzās ar vienošanos līdzšinējās neatliekamās palīdzības sniegšanas vietas saglabāt līdz 1. maijam, līdz tam rūpīgi izvērtējot iespējami labāko veidu, kā reformu veikt.

Taču notikušais aktualizēja runas par Valsts prezidenta vēlēšanām. Racionālas aprises saruna iegūs, kad kāda no Saeimā pārstāvētajām partijām būs oficiāli izteikusi savu viedokli un kad V. Zatlers būs kliedējis neziņu, vai viņš vēlas būt amatā vēl četrus gadus. Politiķi paredz, ka tas varētu notikt ne agrāk kā aprīlī. «Viss notiks saskaņā ar likumu. Tad, kad tiks izvirzīti un uzrunāti kandidāti, arī es sniegšu savas atbildes,» nesen preses brīfingā uz aicinājumu atklāt savus nodomus atbildēja V. Zatlers. Viņa pilnvaras amatā beidzas 8. jūlijā. Deputāti kandidātus Saeimā var pieteikt ne agrāk kā 50 un ne vēlāk kā 45 dienas pirms prezidenta pilnvaru beigām. Saeima par prezidentu aizklāti varētu balsot maija beigās vai jūnija sākumā. Ievēlēšanai nepieciešama 51 balss. V. Zatlers uz četriem gadiem ir ievēlēts 2007. gada 31. maijā.

Prezidente Vaira Vīķe-Freiberga laikus atklāja savus plānus piekrist atkārtotai izvirzīšanai uz augsto amatu. V. Zatlera pārstāvji gan ir teikuši, ka V. Vīķe-Freiberga daudz ko ir darījusi citādi. Par viņas iespējām gūt Saeimas uzticību toreiz reti kurš šaubījās, bet tagad situācija ir neskaidrāka, ar ko var saistīt V. Zatlera vilcināšanos. Prezidenta kandidātu izvirzīšanas kārtība arī neparedz pretendentu pašu pieteikšanos. Tāpēc, iespējams, atbildi no V. Zatlera vajadzētu sākt gaidīt tad, kad būs izskanējis kāds piedāvājums kandidēt.

Vienotības politiķi Dz. Zaķa pārmetumus prezidentam nesaista ar kādiem slēptiem signāliem, bet tikai saprotamu aizvainojumu - prezidents ir aicinājis valdību veikt reformas, bet nostājās pret tām, līdz ko tās skāra viņa iepriekšējo darbavietu - Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcu. «Tas ir viens solis tuvāk reālai, dārgai maksas medicīnai. Tas ir solis tuvāk, ka mēs nespēsim saņemt augsti kvalificētu palīdzību. Ja to reforma nevar garantēt, tas nozīmē, ka tā rūpīgāk jāsagatavo. Un to bija jāsāk darīt pirms desmit gadiem,» tā pērn 29. decembrī V. Zatlers novērtēja piedāvājumu slēgt vairākus traumpunktus. Iespējams, Dz. Zaķis nezināja, ka premjeram tuvu stāvošiem cilvēkiem jau 28. decembrī bija zināms prezidenta viedoklis, kas netika afišēts. Taču pēc tikšanās ar valdības vadītāju Valdi Dombrovski V. Zatlers vairs nevarēja izvairīties no atbildes, jo tā varētu izraisīt mediju neapmierinātību. Taču prezidents arī bija uzsvēris, ka nevar būt objektīvs, jo visu mūžu ir bijis aktīvs mediķis. Vienotības cilvēki gan ir atzinuši, ka V. Zatlera iesaistīšanos šajā diskusijā nevar saistīt ar viņa izredzēm būt vai nebūt par prezidentu.

Vienotības līderi līdz šim ir visatturīgāk runājuši par V. Zatlera izredzēm vēlreiz kļūt par prezidentu, lai gan premjers V. Dombrovskis tās novērtējis «kā samērā augstas». Līdzīgi teikuši teju visi politiskie spēki. «No ļoti kritizētā, nievātā un pat mēģinājumiem pazemot pakļautā Valsts prezidenta Zatlera kunga viņš ir kļuvis par tautā atzītu prezidentu. Ļoti daudzi cilvēki saka, ka Zatlera kungs ir attaisnojis viņu uzticību. Arī manu uzticību,» 20. decembrī, kad Valsts prezidents bija devies vizītē uz Krieviju, LNT raidījumā 900 sekundes sacīja Andris Šķēle no apvienības Par labu Latviju!. «Ja nebūs lielu saviļņojumu, tad Valdim Zatleram varētu būt ZZS atbalsts. Es sliecos viņu atbalstīt,» teica ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis. Viņaprāt, Vienotība, kurai jau ir divi augstākie posteņi valstī, «nevar cerēt uz prezidentu». Nav skaidrs, kas varētu būt minētie saviļņojumi, bet parasti ar to tiek saistīta valdības krišana. Ja tā notiek, tā var atstāt iespaidu arī uz prezidenta vēlēšanām. Vēsture rāda, ka valdības krišanu var izraisīt arī prezidenta vēlēšanas, ja koalīcija tajās nav vienota.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?