Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Zatlers: sabiedrībā iestājies morāls pagrimums

320 kilometru 14 dienās - šāds ir ceļš, kādu uz Aglonu mēroja deviņgadīgā Jāņa Grūtupa, Jelgavas grupas dalībnieka, noputējušās un apskrambātās kājeles. Pats mazais svētceļnieks, sasniedzis galamērķi, ir tīri ņiprs un apgalvo, ka mēģinās iet arī nākamgad. Viņš ir viens no tiem vairāk nekā 60 000 ticīgo, kas šogad 14. un 15.augustā piedalījās Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētkos.

Kaut arī laikapstākļi nelutināja, ik pa brīdim mērcēja lietusgāzes un pūta brāzmains vējš, kā Dienai atzina svētku dalībnieki, noskaņu tas netraucēja. Svētceļnieki bija ieradušies ne tikai no visas Latvijas, bet arī no Lietuvas, Baltkrievijas un Vācijas.

Paslēpušies zem lietussargiem un plēves lietusmēteļiem, tūkstošiem ticīgo klausījās Romas pāvesta nuncija Baltijas valstīs arhibīskapa Luidži Bonaci latviešu valodā celebrēto svēto misi piektdienas vakarā, ar degošām svecītēm rokās piedalījās Tautas krustaceļā, sestdien noklausījās galveno svēto misi, uz kuru bija ieradies arī Valsts prezidents Valdis Zatlers un premjers Valdis Dombrovskis (JL).

Romas katoļu baznīcas kardināls, metropolīts Jānis Pujats svētku galvenajā uzrunā atgādināja, ka pašreizējās ekonomiskās grūtības pasaule pati sev ir sagādājusi kā sodību par grēkiem. «Ticība Dievam ir pozitīvs impulss, kas cilvēkam dod spēkus un cerību pat viskritiskākā brīdī. Visus savstarpējos sadzīvošanas likumus Dievs ir savilcis vienā īsā formulā, proti, mīli tuvāko kā sevi pašu. (..) Kur šis likums darbojas, krīzes nav un nevar būt,» uzsvēra katoļu baznīcas vadītājs, kā parasti neaizmirstot izteikt nopēlumu homoseksuālisma un okultisma aizstāvjiem.

V.Zatlers savā uzrunā atzina, ka mūsu sabiedrībā ir iestājies morāls pagrimums, ka esam bijuši negausīgi savos tēriņos un neesam domājuši par nebaltām dienām. Lai arī uzrunu pavadīja aplausi, Diena uzklausīja arī kritiskus vērtējumus. «Vārdi labi, bet teikti nepareizā vietā un laikā. Šādai runai būtu jāskan Saeimā, bet ne tiem ļaudīm, kas bija sanākuši Aglonā. Ir bezatbildīgi vainot visā tautu, kura tagad cīnās par izdzīvošanu, kad ir skaidri zināms, kas noveda mūs līdz tādai situācijai,» sacīja skolotāja no Rēzeknes, Sarmīte.

Jelgavniecei Liānai V.Zatlera uzruna likusies formāla: «Kad stāvēju rindā pie grēksūdzes, novēroju aizkustinošu ainu: spēcīgajā lietusgāzē divas jaunas ģimenes ar zīdainīti uz rokām saspiedās aplī, sievietes maziņo turēja uz rokām, vīrieši ar saviem augumiem viņus aizsargāja, viņi nekur nemuka projām, gaidīja grēksūdzi. Tieši tā būtu jāizturas mūsu valsts vadītājiem, nevis jānosoda tauta.»

Aglonas novada domes priekšsēdētājs Andris Badūns (ZZS) atzina, ka šogad svētki organizēti labāk nekā citus gadus, automašīnas un autobusi varējuši bez lieliem sastrēgumiem ātrāk izbraukt no Aglonas, drošības sargāšanā piedalījušies visas Latgales policisti un zemessargi. Svētku organizācijā vēl bez galvenā rīkotāja Aglonas bazilikas brīvprātīgi piedalījušies arī pašvaldības darbinieki un apkārtējo katoļu draudžu pārstāvji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?