Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Zemmera trešais uznāciens Limbažos

Līdz ar vadības maiņu Limbažu novadā pagājušajā nedēļā Didzis Zemmers (ZZS) jau trešo reizi kļuvis par šīs pašvaldības vadītāju. Domniekiem, kuri pirms gada atbrīvoja viņu no priekšsēdētāja amata, tajā ievēlot Māri Beļaunieku, bija vajadzīgs gads, lai atskārstu, ka pie D. Zemmera tomēr bija labāk vai vismaz mierīgāk. «Māris ir sportists. Viņam vajag rezultātu. Didzis ir smaidīgs, solīds un visiem labs, bet lietas notiek lēnāk,» sacīja kāds limbažnieks, tā apstiprinot oficiālo skaidrojumu, ka varas maiņu izraisīja M. Beļaunieka skarbais komunikācijas stils.

Šajā amatā D. Zemmeru ievēlēja jau pēc 2009. gada vietējām vēlēšanām. Viņš vadīja pašvaldību līdz brīdim, kad kļuva par 10. Saeimas deputātu. Saeimas pilnvaru laiks līdz ar tās atlaišanu beidzās agrāk, nekā cerēts. Tā pēc 2013. gada vietējām vēlēšanām D. Zemmeram bija iespēja vēlreiz kļūt par Limbažu novada mēru. Šī pašvaldība nav vienīgā, kurā nepilnos divos gados jau divas reizes notikusi vadības maiņa.

Līdzīgi arī Ādažu novadā deputāti izteica neuzticību sākotnēji ievēlētajam priekšsēdētājam Mārim Sprindžukam (LRA), bet pēc kāda laika atkārtoti ievēlēja viņu amatā. Kopš 2013. gada jūlija, kad sanāca jaunā sasaukuma domes, pašvaldību vadītāji nomainījušies arī Burtnieku, Durbes, Krustpils, Līgatnes, Ogres, Rucavas un pavisam nesen arī Krimuldas novadā, kurā Guntara Grīnvalda vietā tagad ir Juris Salmiņš (abi RA/ZZS). Ne visos gadījumos pārmaiņas izraisīja neuzticības balsojums. Preiļu, Skrundas, Smiltenes un Tukuma novadā, kā arī Valmieras pilsētā pēc jauna priekšsēža bija jālūkojas, kad pērnajā rudenī šo pašvaldību vadītājus ievēlēja Saeimā. Savukārt Riebiņu novadā jaunas priekšsēdētāja vēlēšanas notika pēc tam, kad tā vadītājs aizgāja mūžībā.

Ieraugot ziņu virsrakstos, ka Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) Limbažos gāzīs Vienotības mēru, pirmais iespaids bija, ka notiekošais ir daļa no ZZS īstenotās taktikas reģionos, kur zaļie zemnieki turpina nostiprināt ietekmi un savulaik par to cīnījās arī ar Tautas partiju. Pagājušās nedēļas sākumā D. Zemmers bija ieradies arī Saeimā, kur notika ZZS valdes sēde. Taču frakcijas līderis Augusts Brigmanis apgalvoja, ka viņam nekas nebija zināms par pārmaiņām Limbažu novadā. Tikpat neinformēts bija arī Vienotības ģenerālsekretārs Artis Kampars - vēl jo vairāk tāpēc, ka M. Beļaunieks jau vairāk nekā gadu nav Vienotības biedrs. No partijas viņš aizgājis laikā, kad Valdis Dombrovskis (Vienotība) atkāpās no premjera amata. M. Beļaunieks gan sola arī turpmāk īstenot Vienotības programmu kopā ar cilvēkiem, kas ievēlēti no šīs partijas.

Pārmaiņas pašvaldībās var izraisīt nesaskaņas domnieku attiecībās, kam, iespējams, pamatā ir kādas intereses. M. Beļaunieks Dienai apgalvoja, ka viņam joprojām nav skaidrs, kāpēc tika ierosināta neuzticība. «Man nepatīk, ka man aiz muguras dara kādas lietas. Mana lielā kļūda bija, ka uzticējos cilvēkiem,» sacīja M. Beļaunieks un atzina, ka ir bijis prasīgs un norādījis uz nekvalitatīvi sagatavotiem dokumentiem. Interesanti, ka M. Beļaunieka nomaiņā zināma loma bija tagadējam izpilddirektoram Aināram Liniņam, pēc kura iniciatīvas tieši pirms gada atbrīvoja arī D. Zemmeru. A. Liniņš Dienai skaidroja, ka cerības strādāt visiem kopā plašā koalīcijā nav piepildījušās. «Mēs vēlējāmies kopā sagatavot un pieņemt lēmumus, bet priekšsēdētājs neiesaistīja visus šajā darbā,» teica A. Liniņš, kurš tagad cer, ka pa šo gadu D. Zemmers būs sapratis savas kļūdas un varēs strādāt.

Kad LTV Panorāma parādīja sižetu no Limbažu novada domes sēdes, D. Zemmers tajā izskatījās drīzāk nelaimīgs nekā gandarīts par atgūto posteni, bet pilsētas iedzīvotāji bija dusmīgi par biežo varas maiņu, kas godu pašvaldībai nedarot. D. Zemmers, par kuru nobalsoja desmit no 15 deputātiem, Dienai atzina, ka viens no viņa uzdevumiem būs mikroklimata uzlabošana domē, jo priekšgājēja valdīšanas laikā darbinieku, kā arī domnieku savstarpējās attiecības kļuva saspīlētākas un tas traucēja darbam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?