Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Zemnieki sašutuši, ka lauksaimnieku atbalsta nauda tiek arī «enerģētiķiem»

Sākotnēji enerģijas ražošana bija domāta kā atbalsts lauksaimniecības attīstībai, taču tagad tā kļuvusi par atsevišķu biznesu, saka Latvijas Zemnieku federācijas (LZF) vadītāja Agita Hauka. Zemnieki ir nobažījušies, ka enerģētikas kultūru audzētāji ne tikai neražo pārtiku, bet arī aizņem lauksaimniecībā izmantojamo zemi un saņem Eiropas Savienības (ES) tiešmaksājumus, kas paredzēti lauksaimniecības attīstībai. Lauku atbalsta dienests (LAD) atzīst, ka patlaban netiek uzskaitīts, kādos apjomos lauksaimniecības kultūras nonāk enerģijas ražošanā.

9. decembrī noslēgsies LAD konkurss par enerģijas ražošanu no lauksaimnieciskas vai mežsaimnieciskas izcelsmes biomasas, kopējais projektu konkursa finansējums ir 10 miljoni latu. Projektu konkursa noteikumi paredz, ka lielākā daļa biogāzes ražošanā izmantojamās zaļās masas saimniecībai ir jānodrošina ar kūtsmēsliem, stāsta LAD direktores vietnieks Indulis Āboliņš. «Tas ir paredzēts, domājot par lauksaimniekiem, lopu audzētājiem, - kūtsmēsli kopā ar skābbarību tiek fermentēti, no tiem iegūst biogāzi, saražo elektrību, un siltumu un pēc tam sauso masu izmanto lauku mēslošanai,» stāsta LAD speciālists. A. Hauka tomēr ir skeptiska pret šo piedāvājumu, norādot, ka teorētiski tas ir labs, taču praksē apejams, kūtsmēslus, piemēram, iepērkot. Zemnieku saimniecības Liepas vadītājs Agris Veide uzskata, ka lauksaimniekiem, kas audzē enerģētiskās platības - kārklus, miežabrāli, kukurūzu -, jebkādas subsīdijas jāsaņem no enerģētikas, nevis lauksaimniecības budžeta. LZF pauž viedokli, ka valstiski būtu jāpieņem - biogāzi var ražot, tikai atbalstot lauksaimniecības produktu ražošanu.

Latvijas Biogāzes asociācijas (LBA) vadītājs Andis Kārkliņš norāda - jāņem vērā siltumnīcas efekts, pēc laika visiem lielajiem lopkopjiem būs nepieciešamas enerģijas ražotnes, lai pārstrādātu lopkopības blakusproduktu - metānu. «Neredzu problēmu, ja, ievērojot augu seku, būtu viens lauks, kurā pa apli iet kukurūza. Problēmas rodas, ja kāds zābaks ar 200 hektāriem iedomājas, ka uz šīs zemes audzēs tikai un vienīgi kukurūzu,» atzīst A. Kārkliņš.

Enerģētikas ražošanā ir trīs varianti, kā izmantot lauksaimniecības kultūras, stāsta I. Āboliņš. Miežabrāli novāc, biomasu sasmalcina un izmanto kā kurināmo granulu katlos. Otrs ir kukurūza, ko izmanto kā zaļo masu biogāzes ražotnēs, - tai piejauc kūtsmēslus, raudzējot rodas metāns jeb dabasgāze, ko dedzinot īpašā stacijā var saražot enerģiju un siltumu. Savukārt rapša audzētāji to var pārdot biodegvielas ražotājiem. «Precīzi netiek uzskaitīts, cik no lauksaimniecības kultūrām Latvijā tiek izmantotas enerģijas ražošanai,» skaidro I. Āboliņš. Piemēram, par kukurūzu nav datu, vai tā tiek audzēta mājlopu barībai vai arī pārdota biogāzes ražotnei. Viņš arī norāda - par enerģētisko kultūru audzēšanu papildu dotācijas neviens nesaņem. A. Kārkliņš uzskata, ka subsīdijas vajadzētu maksāt diferencēti - graudu audzētājiem maksāt vairāk nekā enerģētisko kultūru audzētājiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?