Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Zemsavieši tikuši atkal zirgā

Latvijas Zemnieku savienības (LZS) priekšsēdētājam Augustam Brigmanim, kurš vada partiju jau 14 gadu, nav ne mazāko šaubu, ka Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) uzvarēs Saeimas vēlēšanās. LZS kongresā sestdien Jelgavā šī pārliecība izskanēja vairākkārt, to pamatojot ar plašo pārstāvniecību reģionos, sava vēlētāja lojalitāti, kā arī atgriešanos valdībā. Tajā galvenokārt vajadzējis nokļūt, lai piedalītos nākamā gada budžeta sagatavošanā, kā arī Eiropas Savienības (ES) fondu sadales principu noteikšanā.

LZS priekšsēdētājs A. Brigmanis ziņojumā pieminēja arī kādu sakritību - tajā pašā dienā Reformu partija, kuras novilkto sarkano līniju dēļ ZZS divus gadus sēdēja opozīcijā, spriež par savas partijas iespējamo likvidāciju. Tā gan nenotika. Taču mediju interese par LZS bija ievērojami mazāka nekā par Reformu partiju, lai arī LZS ir viena no spēcīgākajām partijām un zaļie zemnieki ir arī reģionos ietekmīgākie ar pārstāvniecību 96 pašvaldībās un 44 novadu un pilsētu vadībā.

Mediju uzmanības zudumu var saprast, jo LZS kongresā nebija ne strīdu, ne jautrības, ja neskaita debašu izskaņu, kad delegāte Rasma Urtāne iekļāva runā ne tikai dzejas rindas, pie kā jau visi bija pieraduši, bet kopā ar Indru Lintiņu arī uzdziedāja Eduarda Rozenštrauha dziesmas. Taču kongresa sākumā pusotru stundu ilgās viesu uzrunas, iespējams, sāka nogurdināt arī delegātus. Viesi no sabiedroto partijām un nevalstiskajām organizācijām aptvēra ļoti plašu tematiku, ieskaitot legālās narkotikas. Atšķirībā no citiem Latvijai un Ventspilij pārstāvis Jānis Vucāns savu uzstāšanos bija koncentrējis tikai uz partiju sadarbību Saeimā, nestāstot par savas pilsētas sasniegumiem, kā to darīja Jelgavas mērs Andris Rāviņš.

A. Brigmaņa un ministru runas bija pieskaņotas jaunajai situācijai, kad ZZS atkal ir valdībā un pretendē uz uzvaru Saeimas vēlēšanās vai vismaz labāko rezultātu latvisko partiju vidū. Cerēt uz to zemsaviešus iedrošināja viesos atbraukušais SKDS direktors Arnis Kaktiņš. Pēc LZS pasūtījuma veiktais pētījums atklāja, ka ZZS ir potenciāls iegūt labāko rezultātu, bet tā metodika ir bijusi specifiska, žurnālistiem paskaidroja A. Kaktiņš. Potenciāls apzināts, izpētot arī pilsoņu otro izvēli. Tāpat bija noskaidrots, cik no aptaujātajiem nekad nebalsotu par ZZS, to esot 5%. Ja vēlēšanas būtu tagad, ZZS atbalstītu 11,3%. Aptauja arī atklāja, ka ZZS populārāka ir to vēlētāju vidū, kam ir pamata un vidējā izglītība un kas ir trūcīgāki. Pētījums parādīja, ka potenciāls iekļūšanai Saeimā bez tajā jau pārstāvētajām partijām ir arī Ingunas Sudrabas veidotajam spēkam un vēl dažām jaunām partijām, bet ne Reģionu aliansei, kura varētu būt ZZS nopietnākais konkurents cīņā par lauku vēlētāju balsīm.

Lepnums par nonākšanu valdībā skanēja ne vienā runā vien. Tajā atgriezties bijis svarīgi, lai varētu iestāties par savu pašvaldību interesēm, piedaloties budžeta sagatavošanā un ES fondu naudas sadales principu noteikšanā. Uz to, ka fondu naudai ir jānonāk visās Latvijas pašvaldībās, norādīja ne tikai priekšsēdētājs, bet vēl vairāki delegāti. Uldis Plūmīte uzsvēra, ka Eiropas Komisijas paredzētā monocentriskā attīstība ir pretrunā ar Latvijas attīstības plānošanas dokumentiem, kas paredz policentrisku - tātad vienmērīgu - valsts attīstību. Debatēs vārdu lūdza arī Māris Tralmaks - galvenokārt tāpēc, lai pamatotu, kāpēc nesen izvēlējies iestāties LZS pēc ilgiem sociāldemokrātu rindās vadītiem gadiem. Bijusī ministre Iveta Purne izteica gandarījumu, ka ZZS atkal vada Labklājības ministriju, kur gan «Vienotības represiju rezultātā daudzi vadītāji pazaudēja amatus». Uzstājās arī Eiropas Parlamenta deputātu kandidāti, savukārt Ivetas Grigules runā neizskanēja atbildes reakcija uz Kārļa Seržanta ironiju Latvijas Zaļās partijas kongresā pirms nedēļas par I. Grigules aktivitātēm vēlēšanu kampaņā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?