Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Ziemeļu ārpasaulīgajās skaņās

Dodoties ceļojumos, dators vienmēr ir līdzi un mikrofonu arī nav grūti paņemt, - Dienai stāsta komponists Raimonds Tiguls, viens no retajiem ambientās un elektroniskās mūzikas komponistiem Latvijā. Pēdējo piecu gadu «radošie klejojumi» ziemeļu salās Gotlandē un Īslandē nule pārtapuši pasaules mūzikas žanra albumā Islands jeb Salas, ko laidusi klajā mūzikas autora izdevniecība Moonlight Sound Design.

Vientuļās salas

Meditatīvām noskaņām piesātinātajā mūzikas ritulī klausāmi gan salu vietējo tautas mūziķu dziedājumu ieskaņojumi ar «papildu dimensiju», ko pēc tam savā studijā Talsu novada Mūrniekos tiem piešķīra Raimonds Tiguls, gan arī vairākas oriģinālkompozīcijas, kuru tapšanu iedvesmojusi ziemeļu vides savpatnība. Šoreiz ierakstā elektronikas ir samērā maz, kompozīcijas ieskaņošanā piedalījušies vairāki Latvijas mūziķi: Deniss Paškevičs (basklarnete), Rihards Zaļupe (cahon bungas), Artis Orubs (bungas), Rīgas Saksofonu kvartets, trio Silk mūziķes un Pāvula Jurjāna mūzikas skolas kokļu ansamblis Ievas Mežagailes vadībā. Pats mūzikas autors albumā iespēlējis vairākus mūzikas instrumentus, vairāki no tiem atbilst tieši pasaules mūzikas pārlaicīgajām noskaņām, piemēram, kalimba jeb īkšķa klavieres vai hang - ļoti patīkamas, nomierinošas skaņas raisošs perkusīvais instruments no Šveices, viens no pasaulē jaunākajiem mūzikas instrumentiem. Jāpiebilst, ka to būs iespēja dzirdēt arī kādā citā Raimonda Tigula skaņdarbā, ko līdzās citu astoņu latviešu komponistu darbiem jauniešu koris Kamēr... atskaņos koncertā Mēness dziesmas februāra nogalē Latvijas Nacionālajā operā.

«Uz albuma nosaukumu Islands skatos vairāk filozofiski,» skaidro R. Tiguls. «Pats dzīvoju savrupi laukos, kur man ir izveidota ierakstu studija, un lielākoties pavadu laiku dažādu skaņu meklējumos un eksperimentējot ar interesantiem mūzikas instrumentiem. Šis process arī ir savrups, tādēļ savā ziņā esmu uz vientuļas salas.» Ziemeļos, kas arī brīžiem likušies kā plaša, pašpietiekama nekuriene, R. Tigulam izdevās iepazīt tuvāk turienes tautas mūzikas dziļumu - pasaulīgu, nevis konkrētam ģeogrāfiskajam punktam pierakstītu.

Sajūtu ietekmē

«Tur satiktajiem dziedātājiem neprasīju, par ko viņi dzied, jo man vairāk patīk muzikāli ietekmēties tieši no sajūtas, nevis konkrēta teksta,» stāsta komponists. Gotlandē nepiespiestā vakara sarunu atmosfērā tautas melodijas gotlandiešu senajā dialektā iedziedāja tautas dziesminiece Gertrūde Jākobsone, savukārt Īslandē R. Tigulam bija iespēja ierakstīt senās īslandiešu dziedrunas formas rimuri piemērus Steindora Andersena izpildījumā. Albuma titulskaņdarbā blakus S. Andersena dziedājumam dzirdama akmens arfa (stone harp), ko Īslandē iespēlējis pats komponists. Instrumentu, kas tiešāk atbilst ksilofona raksturojumam, ir veidojis īslandiešu skulptors Pals Gudmundsons. Viņš dzīvo ļoti savrupā vietā un kalnos vāc akmens plāksnes, no kurām neapstrādātā veidā izveido ksilofonus. R. Tiguls atstāsta interesantu atgadījumu: «Palūdzu Gudmundsonu, lai iedod izmēģināt šo akmens arfu. Improvizēju visādus ritmiskus zīmējumus, mazā lauku baznīciņā to visu ierakstīju, un pēc pāris dienām Steindors iedziedāja vairākus rimuri dziedājumus. Vēlāk, atbraucis Latvijā, secināju, ka viens man improvizētais motīvs uz akmens arfas ir vienā tonalitātē ar Steindora dziedājumu. Pilnīga nejaušība! Arī temps sakrita.»

Rītam un vakaram

Albuma iznākšanu plānots plašāk atzīmēt šovasar Talsu pusē Tiguļu kalnā. R. Tigulam jau vairākus gadus galvā rosījusies doma, ka ik vasaru šajā vietā varētu savākties viņa kolēģi mūzikā. Uz pirmo tikšanos viņš jau ir aicinājis arī savus ziemeļu draugus Gertrūdi Jākobsoni un Steindoru Andersenu. «Tiguļu kalns ir tāda sena kulta vieta, un mēs visi kopā varētu raidīt pozitīvu enerģiju kosmosā,» - tā R. Tiguls.

Albums pašlaik ir pieejams Jāņa Rozes grāmatnīcās, kā arī izdevniecības Upe tuviem un tāliem veikalos. Tas ir pirmais speciāli sērijai Manas rīta un vakara dziesmas tapušais oriģināldarbs. Islands ir turpinājums R. Tigula mūzikas albumam 4 vēji (2006), kura esenci veido mūzika no seriāla Likteņa līdumnieki, un 2006. gadā iznākušajam albumam Zaļš. Balts. Zils, kurā seni lībiešu tautasdziesmu motīvi aranžēti mūsdienīgā skanējumā. R. Tiguls: «Pa dienu cilvēkam ir visādas darīšanas, skriešanas… Tomēr viņam ir ļoti svarīgs rīts, lai tā diena labi paietu, un tikpat svarīgs ir arī vakars, lai sekotu labs rīts. Ja es nosaucu skaņdarbus par rīta un vakara dziesmām, esmu ierindojis tos tādā kvalitātē, kas man garantē tos labos rītus un vakarus un liek priecāties par dzīvi.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?