Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Zināja, ka nereāli, bet paņēma

Pirms izlemt par labu būvkompānijai Merks Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) iepirkumu komisijas rīcībā bija ekspertu atzinums ar vairākiem punktiem, kāpēc šis piedāvājums nav reāls, liecina Dienas rīcībā esošais atzinums. Tomēr iepirkumu komisija, kuru vadīja Jānis Skvarnovičs (TP) un kurā piedalījās slimnīcas vadītājs Viesturs Boka, tik un tā ēku siltināšanai izvēlējās Merku, kura 2,46 miljonu latu lielais piedāvājums finansiāli bija tikai piektais izdevīgākais no kopumā astoņiem, tā radot aizdomas, ka, iespējams, kādam bija nepieciešams, lai «Merks uzvarētu par katru cenu».

J.Skvarnovičs skaidro, ka _Merks_ eksperta secinājumus atspēkojis, bet V.Boka noteica, ka bijuši vairāki ekspertu atzinumi un «katrā gadījumā neviens no slēdzieniem, kuri bija pieejami iepirkumu komisijai, nebija viennozīmīgi. Daudzi no secinājumiem bija vispārīgi».

Kā ziņots, līguma slēgšana ar konkursa uzvarētāju ir apturēta un premjers Valdis Dombrovskis (JL) uzdevis veselības ministrei pārvērtēt konkursā iesniegtos piedāvājumus un nodrošināt, lai tiktu ievēroti likumā noteiktie kritēriji par saimnieciski visizdevīgāko piedāvājumu. Iepriekš Iepirkumu uzraudzības birojs bija atzinis, ka pārējie pretendenti noraidīti nepamatoti. Lēmumu, vai līgumu ar Merku slēgs vai ne V.Boka un J.Skvarnovičs sola pirmdien.

Atzīst par nereālu

Iepirkumu komisijai šaubas par Merka piedāvāto projekta realizācijas termiņu - 25 nedēļas jeb 6 mēneši - radīja tas, ka no nākamā izdevīgākā piedāvātā termiņa (44 nedēļas) tas atšķīrās 1,8 reizes. Tāpēc V.Boka lūdza ekspertam izvērtēt, vai Merka piedāvātais darbu izpildes termiņš atbilst konkursa nolikumam un tehniskajās specifikācijās paredzētajam darbu apjomam, lai būvdarbi netraucētu slimnīcas darbu.

Prognozējot, ka līgumu ar izpildītāju varēs noslēgt ne agrāk kā oktobrī, SIA LBS konsultants, pieaicinot ekspertus Andi Pelsi un Rodrigo Pelsi, savā atzinumā secināja, ka Merka piedāvātais darba izpildes termiņš nav reāls (turklāt divi mēneši nosacīti paredzēti projektēšanai, bet tikai 4 - būvdarbiem). Eksperti norādīja, ka pretendents arī fasādes apdares darbus (dekoratīvais apmetums) plāno veikt ziemas mēnešos. Šāds risinājums ir iespējams tikai mākslīgi uzturētā pozitīvā temperatūrā (ne mazāk kā plus pieci grādi) fasāžu apdares zonās vairāku tūkstošu kvadrātmetru platībā. Eksperts par mazticamu, drīzāk pilnīgi neticamu uzskatīja iespēju, ka pasūtītājs darbojošās slimnīcās atļaus strādāt arī otrajā maiņā, kā to paredz pretendents. «Nav labas prakses piemērs visus 3 mēnešus strādāt vienlaicīgi visos 24 korpusos. Tādējādi konsultants ierosina konkursa komisijai Merka tehnisko piedāvājumu noraidīt kā tehniski realizēt neiespējamu,» minēts eksperta atzinumā. Saskaņā ar konkursa vērtēšanas kritērijiem termiņa nozīme kopējā vērtējumā ir 30%, 70% noteica piedāvātā cena.

Vēl viens eksperts

Merks, kā stāsta J.Skvarnovičs, pēc ekspertu atzinuma iepirkumu komisijai esot apliecinājis, ka darbus solītajā termiņā pildīs, nodrošinot nepieciešamos pasākumus darbiem ziemā (ēkas apvilks ar speciālu plēvi, paredzēs apsildīšanu, būvēs ar laika apstākļiem atbilstošiem materiāliem). Merks arī apliecinājis, ka finanšu resursi būvniecībai ziemas laikā ietverti finanšu piedāvājumā. Gūts arī apstiprinājums, ka slimnīcas darbam raitā būvniecība netraucēs, proti, darbs divās maiņās notiks ēkās, kas nav slimnīca.

Tomēr R.Pelsis Dienai atzina, ka sākotnēji Merks ēku mākslīgo sildīšanu nebija paredzējis, tāpēc arī viņa atzinumā piedāvātais termiņš bija novērtēts kā nereāls. Pēc viņa teiktā, būvdarbi ziemas mēnešos, paredzot ēku apšūšanu ar plēvi, izmaksā dārgi. Tā kā R.Pelsim nodotajos materiālos Merks finanšu plūsmā neparedzēja apsildīšanu, ekspertam radās iespaids, ka Merks neapzinās, ka cietīs zaudējumus, un tādā gadījumā «sola darbu laikā, kad to nevar izpildīt», - tā R.Pelsis. J.Skvarnovičs norāda, ka ticis pieaicināts arī otrs eksperts - Mārtiņš Graudiņš, kurš savukārt atzinis, ka Merka piedāvātais būvdarbu veikšanas un projekta izstrādes grafiks atbilst nolikuma prasībām un piedāvātais termiņš ir reāls. V. Boka minēja, ka «galu galā par piedāvājuma kvalitāti atbild piegādātājs, turklāt līgumā ir paredzētas pietiekamas soda sankcijas».

Pusmiljona latu starpību, kas konkursa uzvarētājam Merkam bija ar iesniegto lētāko piedāvājumu, J.Skvarnovičs pamatoja vienkārši: «Ekonomēt es atbalstu, bet katram darbam ir objektīva cena, un Latvijas tautas paruna saka - skopais maksā divas reizes.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?