Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Zudušo tradīciju atdzīvināšana

Kad vēl, ja ne vasarā baudīt mūziku un teātri brīvdabā un vēsturiskā vietā, par kuru, tepat blakus dzīvojot, tikai dzirdēti nostāsti? Piemēram, par 1898. gadā celto Doles pili, kurā atrodas Daugavas muzejs - Baltijā vienīgais upei veltītais muzejs. Salā senlaikos bijušas divas pilis (XIII un XV gs.) un pirmā naudas kaltuve Eiropā, vēstures garšu šodien var izjust pils parkā un zvejnieku sētā Mellupe, kas pa baļķēnam vien pārcelta no Doles salas daļas, kuru applūdināja, pagājušā gadsimta 60.

gadu beigās būvējot Rīgas HES. Šogad atjaunota arī kuģīšu satiksme līdz pieturai Annuška tieši pie Daugavas muzeja.

Pēc desmit gadu pārtraukuma te atdzīvina vasaras koncertu tradīciju. Pie Daugavas muzeja fasādes 5. augustā plkst. 16 notiks jau otrais koncerts. Mūsu operas soprāns Kristīne Gailīte, pianiste Kristīne Paula, klarnetists Egīls Šēfers un Rīgas Spīķeru stīgu kvartets atskaņos Eiropas klasisko, romantisko, impresionisma un latviešu - J. Mediņa, R. Kalsona un G. Pelēča - mūziku. Biļete - Ls 3, pensionāriem un skolēniem - tikai Ls 1,40.

«Koncerti notiek pēc tepat kaimiņos dzīvojošā klarnetista Ģirta Pāžes un pianistes Anitas Pāžes ģimenes iniciatīvas. Ir vērts atbraukt un izstaigāt muzeju un gandrīz 10 hektāru lielo sakopto muižas parku piecus kilometrus garajā un trīs kilometrus platajā salā,» aicina Daugavas muzeja direktore Daina Lasmane. Muzejā līdz septembra vidum skatāma izstāde par ģimeni, kurai nācās pārcelties, kad salu applūdināja, būvējot HES. Applūdinātajā daļā bijušas arī eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas tēva mājas Vīķi, tās godinot, viņa parkā iestādījusi liepiņu.

Doles muiža ir viena no jaunākajām Latvijas muižām. Tās pēdējais īpašnieks barons Lēviss of Menārs bijis ļoti inteliģents, te jau XX gs. sākumā rīkoti koncerti, uz tiem no Rīgas brauca izrotātās laivās. Uz koncertu 5. augustā no Rīgas vedīs bezmaksas autobuss, kas no Daugavas krastmalas pretī Rīgas pilij aties plkst. 14.30 un atpakaļ no Doles dosies plkst. 18. Ceļā dosies arī kuģis Bērze plkst. 14 no piestātnes Daugavas krastmalā pie Vanšu tilta, atpakaļ - plkst. 18. Biļetes cena turp un atpakaļ - Ls 6 (rezervēt: [email protected] vai tālr. 28664496). Uz koncertu vedīs arī autobuss no Salaspils kultūras nama Enerģētiķis plkst. 14.45, atpakaļ - plkst. 18.55.

Rīgā, Mežaparka viducī, atdzīvojas Zaļais teātris, kur pēc Otrā pasaules kara uzplaukusi krāšņa kultūras un izklaides dzīve ar teātri un zaļumballēm. No 2. līdz 5. augustam tur notiks Teātra un mūzikas svētki, piedāvājot mūsu opermākslinieku koncertus un teātra izrādes. Koncertā Tikšanās Zaļajā teātrī 2.VIII plkst. 19 soprāns Inga Šļubovska, mecosoprāns Ilona Bagele un baritons Jānis Apeinis dziedās operskatus kameransambļa pavadījumā. 3.VIII plkst. 19 Liepājas teātris rādīs savu jauno izrādi Malēnieši - karnevālu latviešu garā pēc Raiņa un Jēkaba Zvaigznītes joku stāstiem Jura Rijnieka režijā ar Nika Matvejeva mūziku. Koncertā Tev pieder mana sirds 4.VIII plkst. 18 Inga Šļubovska, Liene Kinča, Viesturs Jansons, Juris Ādamsons un diriģents Mārtiņš Ozoliņš ar kamerorķestri uzburs operešu pasauli. Svētku noslēgumā 5. augustā plkst. 18 - Valmieras teātra izrāde No saldenās pudeles (pēc Rūdolfa Blaumaņa) Feliksa Deiča režijā. Teātra biļešu cena Ls 5 un Ls 7, koncerti - Ls 7-15, pensionāriem - tikai lats. Braucot no Viestura prospekta, auto par Ls 1 varēs novietot lielajā pļavā. Var braukt arī ar 11. tramvaju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?