Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Zvaigžņu visatļautībai pieteikts karš

Nebūt ne perfekts, tomēr nopietns signāls, ka basketbola sabiedrības spice beidzot sasparojusies reāli mainīt morālo klimatu savā saimniecībā - tā, manuprāt, vērtējams Latvijas Basketbola savienības valdes lēmums uz dažādiem termiņiem no valstsvienības diskvalificēt piecus spēlētājus.

Kristapam Valteram sods noteikts uz trim gadiem, Armandam Šķēlem - diviem, bet Kasparam Bērziņam, Andrim Biedriņam un Kasparam Kambalam - pa gadam nosacīti. Pamatojumā norādīts, ka LBS valde bijusi tik skarba, balstoties uz izlases personāla pārskatiem, masu medijos izskanējušo informāciju, kā arī «ņemot vērā, ka Nacionālās izlases basketbolisti ir paraugs tūkstošiem jauno sportistu, kuri ikdienā seko un atdarina savu elku uzvedības modeli».

Pēdējais formulējums varēja būt gludāks, tāpat kā tālredzīgi, šķiet, būtu bijis izvairīties no termina «diskvalifikācija». Tagad iebrišana juridiskajos džungļos vēl sola dažu atrakciju. Piemēram, K.Valters jau solījis LBS sūdzēt tiesā, bet cītīgākie «advokāti» metušies studēt LBS dokumentus, kuros diskvalifikācijas iespēja šādos gadījumos neesot minēta.

Taču aiz juridiskajām niansēm nevajadzētu pazaudēt galveno. Proti, nepieciešamību skaidri norādīt, ka valstsvienības dalībnieka statuss no sportista paģēr ne tikai augstu meistarības līmeni, bet arī cienījamu cilvēcisko īpašību komplektu. Ja tādu pietrūkst tik lielā mērā, ka negatīvie efekti nomāc pozitīvos, katras nacionālās komandas veidotājiem (šajā gadījumā - LBS) ir tiesības attiecīgo pretendentu izbrāķēt un ignorēt pat bez formālas diskvalificēšanas. Tiesa, skaidri un izsmeļoši pamatojot savu lēmumu.

Arī šajā gadījumā būtu vērtīgi paskaidrot, piemēram, kāpēc Kristaps Valters pelnījis visbargāko sodu. No komentāru pusvārdiem noprotams, ka vērā ņemti vairāki desmiti dažādu aspektu - attiecības ar komandas biedriem un līdzjutējiem, atbilstība statusam komandā, spēja kritiski izvērtēt savu rīcību utt. Visas nianses izstāstīt neesot iespējams, bet situācijas nopietnību apliecinot valdes vienbalsība.

LBS ģenerālsekretārs Edgars Šneps kategoriski noraidīja minējumu, ka pret Bērziņu un arī Andri Biedriņu sankcijas bijušas mīkstākas, ņemot vērā abu grūti kompensējamo nozīmi komandā. Bērziņam talkā nācis jau izciestais sods (nepiedalīšanās čempionātā), savukārt Biedriņa rīcība pēc čempionāta priekšvakarā ieturētās pauzes liecinājusi, ka viņš situāciju tomēr izvērtējis kā īsts profesionālis, atzīdams savu kļūdu. Nākamais pārkāpums gan būšot pēdējais.

Visticamāk, LBS stājai sekos pretreakcija - kā spēlētāju, tā arī ierindas interesentu izpildījumā. Gan jau tiks pieminēta sviedrēšanās «patriotisma vārdā», kamēr citviet izlašu spēlētājiem tiek maksāti tūkstoši. Gan jau LBS vadība tiks kaunināta par meistaru «ielikšanu kaktā» nieka ētisku iemeslu dēļ. Gan jau tiks draudēts ar boikotiem un biedēts ar Eiropas B līgu.

Putra būs karsta, un šaubos, vai izstrebjama vienā sezonā. Taču, ilgtermiņā vērtējot, solis sperts pareizajā virzienā. Jācer, tā nebūs bijusi principialitāte izņēmuma kārtā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?