Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Zvani atkal skan Doma tornī

Kāds sakars zvaniem ar ķirmjiem? Vistiešākais. Ja koka konstrukcijas, kurās iecerēts iekārt zvanus, ir ķirmju saēstas, no ieceres jāatsakās vai jāveic restaurācija, kurā daļu konstrukciju nomaina un ķirmjus iznīdē. Tieši tas izdarīts, veicot Rīgas Doma torņa nostiprināšanu ar Eiropas Savienības struktūrfondu līdzfinansējumu.

Par Doma gaiļa restaurāciju un atgriešanos torņa smailē Diena jau rakstīja, taču stāsts par zvaniem ir ne mazāk aizraujošs. Sākoties Pirmajam pasaules karam, četri Doma zvani tika evakuēti, no tiem 1924. gadā atgriezās tikai viens zvans. Pagājušajā gadsimta 30. gados Liepājā izgatavoja vēl vienu zvanu, un 90. gadu sākumā vienu zvanu Domam uzdāvināja Amerikas latviešu draudze. Vēl sešus zvanus Rīgas Domam uzdāvināja Kēnigšteinas draudze Vācijā. Rīgas Doma draudzes priekšnieks Kaspars Upītis Dienai stāsta, ka vienošanās par šo dāvinājumu bijusi jau 90. gadu vidū, bet uz Rīgu tie atceļojuši pēc Rīgas 800 gadu svinībām. No tā laika saglabājušies bēdīgi raksti presē, kuros stāstīts, ka tornis nav nestspējīgs, tāpēc zvanu uzstādīšana jāatliek. Vēlāk Domam vispirms bija jātiek galā ar citām problēmām, piemēram, vidusjoma koka konstrukciju stiprināšanu. Tagad, atjaunojot torni, beidzot pienācis laiks arī zvaniem.

Rīgas Doma rekonstrukcijas projekta vadītājs Rolands Lūsis Dienai rāda stikla burciņu ar koka klucīti. Šādi klucīši, kuros katrā bija pa ķirmim, tika izlikti Doma baznīcas tornī vietās, kur notika ķirmju indēšana. Tā vācu speciālisti varēja noteikt, vai indēšana izdevusies. Viens eksperimenta dalībnieks ir paglābies no bēdīgā likteņa un turpina grauzt savu klucīti, būdams izolēts no ārpasaules. Turklāt koka konstrukcijām bija vēl viens ienaidnieks - koksnes brūnās trupes sēne jeb antrodija. Lai būtu iespējams veikt koka konstrukciju restaurāciju un protezēt vai nomainīt bojātos koka elementus un lai torņa nesošo konstrukciju nepakļautu bīstamām deformācijām slodžu izmaiņu rezultātā, bija nepieciešams konstrukciju elementu balstīšanai izbūvēt pagaidu koka torni starp vēsturiskajām koka konstrukcijām, nodrošinot vienmērīgu un vienlaicīgu slodzes pārnešanu restaurācijas darbu laikā. Šis jaunais tornis tika speciāli projektēts un izbūvēts tikai restaurācijas veikšanai. Papildus tornī ne tikai nomainīja vai protezēja koka konstrukciju bojātos elementus, bet arī iebūvēja jaunu mūrī noenkurotu metāla konstrukciju. Tādējādi tornis kļuva pietiekami drošs, lai tajā izvietotu zvanus. R. Lūsis stāsta, ka dažiem koka statiem, kuru diametrs ir 30 centimetru, vidū bijis caurums ap desmit centimetru diametrā. «Tornis bija sliktā saglabātības stāvoklī. Viena lieta, ka zvanus nevarēja uzstādīt, bet bija bažas par torņa stāvokli kopumā,» viņš atceras.

Visus deviņus zvanus reizē rīdzinieki dzirdēja Ziemassvētkos, taču ikdienā nav plānots zvanīt visus zvanus. K. Upītis stāsta, ka Rīgas Doma mūzikas direktors Guntars Prānis ir izstrādājis programmu, cik un kuri zvani kādos gadījumos izmantojami. Zvani nespēlē melodiju, jo ir samērā augstu un melodija nebūtu sadzirdama. Tie tiek iešūpoti un zvana katrs savā tonī, kas savstarpēji ir saskaņoti. Diviem zvaniem tonis ir vienāds, bet viens atrodas torņa augšpusē, otrs - zemāk. Katru rītu pirms dievkalpojumiem skan trīs zvani, sēru gadījumā - divi. Izmēģinājuma reizē, kad skanēja visi deviņi zvani, tos labi varēja dzirdēt pat pie Brīvības pieminekļa, savukārt Doma baznīcas iekšpusē zvanu skaņu nedzird vispār, skaidro K. Upītis. Lai zvani skanētu arī apaļās stundās un stundas ceturkšņos, vajadzīgas speciālas ierīces, taču tuvākajā laikā, visticamāk, tās netiks uzstādītas, tāpēc Doma laukuma apmeklētājiem nāksies orientēties pēc Rīgas biržas pulksteņa sitieniem.

Tālākas nākotnes jautājums ir vēl četru lielu zvanu ievietošana torņa mūra daļā, bijuši pat konkrēti dāvinājuma plāni, tomēr pagaidām tie nav īstenojušies. «2017. gadā ir reformācijas piecsimtgade, 2018. gadā - Latvijas simtgade, varbūt uz kādu no šīm gadskārtām var izdoties šo ieceri īstenot,» cer K. Upītis. Taču patlaban galvenā prioritāte ir ērģeļu prospekta atjaunošana, jo tā dekoratīvā daļa izjaukta stāv kopš Rīgas astoņsimtgades.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?