Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Japāņu arhitekts Tojo Ito saņēmis Prickera balvu

Japāņu arhitekts Tojo Ito 71 gada vecumā saņēmis prestižo Prickera balvu un 100 000 dolāru prēmiju. Viņš ir sestais balvas laureāts no Japānas.

Prickera balva uzskatāma par nozīmīgāko apbalvojumu arhitektūras jomā. To katru gadu pasniedz arhitektiem, kuru darbi demonstrē talantu, vīziju un snieguši nozīmīgu ieguldījumu apkārtējās vides veidošanā.

Žūrija norādījusi, ka Tojo Ito balvu saņēmis par saviem darbiem, kuros veiksmīgi kombinētas konceptuālas inovācijas. Vairāk kā 40 gadu laikā Ito veidojis biblotēku, māju, parku, teātru, veikalu, ofisu un paviljonu projektus, kuros mēgināts paplašināt arhitektūras robežas. "Viņš ir profesionālis ar unikālu talantu, nodevies atklājumu procesam, kura pamatā ir spēja saskatīt iespējas, kas slēpjas dažādās vietās," teicis Prickera balvas žūrijas priekšsēdētājs Pīters Palumbo. Ito darbus Prickera žūrija nodēvējusi par "mūžīgiem", atsaucoties uz viņa izteikumiem par centieniem savos dizainos iekļaut garīgu dimensiju.

Viens no Ito karjeras pirmajiem projektiem ir 1971. gadā būvēta māja Tokijas priekšpilsētā. Tās struktūru veido koka rāmis, kas noklāts ar alumīniju. Vēl viens no projektiem, kas piesaistīja uzmanību arhitekta darbiem, bija U formas māja, kura celta viņa māsai. Par viņa karjeras augstāko punktu tiek uzskatīts 2001. gadā projekts - Mediatēka Japānas pilsētā Sendai. "Ito ir teicis, ka tiecas uz arhitektūru, kas ir plūstoša, nevis ierobēžota uzskatos par moderno arhitektūru. Savu mērķi Sendai Mediatēkā viņš sasniedz, izmantojot struktūras veidošanai caurules, kas rada jaunu interjera kvalitāti," atzinusi Prickera balvas žurija.

Pats Tojo Ito norāda, ka savos darbos nesaglabā kādu noteiktu arhitektūras stilu un nekad ar tiem nav apmierināts: "Arhitektūru ierobežo dažādi sociāli nosacījumi. Es veidoju arhitektūru, paturot prātā, ka tā būtu daudz komfortablāka, ja būtu iespējams no šiem ierobežojumiem atbrīvoties. Tomēr vienmēr, kad pabeidzu kādu ēku, sāpīgi apzinos neatbilstību šim uzstādījumam, un nākamais projekts kļūst par jaunu izaicinājumu."

Balvas pasniegšanas ceremonija notiks 29. maijā Kenedija bibliotēkā, Bostonā. Ito jau iepriekš saņēmis vairākas starptautiskas balvas, tai skaitā, Britu karaliskā arhitektu institūta (RIBA) Zelta medaļu un Venēcijas biennāles Zelta lauvu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja