Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Sigeru Bans iegūst Prickera balvu

Japāņu arhitekts Sigeru Bans kļuvis par 2014.gada Prickera balvas laureātu. Šis ir prestižākais apbalvojums arhitektūrā, kas tiek pasniegts kopš 1979.gada.

Prickera balvas žūrija īpaši izceļ Sigeru Bana sociālo aktivitāti un darbību humānās palīdzības sniegšanā – jau divus gadu desmitus viņš veido skaistas, praktiskas, inženiertehniskā ziņā novatoriskas pagaidu konstrukcijas un patversmes cilvēkiem, kuri kļuvuši par bezpajumtniekiem dabas stihiju vai karu rezultātā (Ruandā, Turcijā, Indijā, Ķīnā, Haiti, Šrilankā, Japānā, Jaunzēlandē).

Šīs celtnes (mājas, telšu konstrukcijas, bēgļu nometnes, skolas, palīdzības centri, pagaidu koncertzāles un dievnami) bieži tiek veidotas no lielām kartona caurulēm (līdzīgas tām, kas paliek pāri, kad beidzas faksa papīrs vai papīra dvieļu rullis), plastmasas alus kastēm un papīra. Vietās, kas cietušas no dažādām katastrofām, Sigeru Bans ierodas ar palīgiem – arhitektūras studentiem, kurus turpat apmāca, kā rīkoties šādos gadījumos un operatīvi izstrādāt palīdzības plānu. 

Sigeru Bans ir projektējis Pompidū centru Francijas pilsētā Mecā, apartamentus un veikalus Ņujorkā. Augustā tiks atklāts viņa veidotais Espenas Mākslas muzejs Kolorādo.

Sigeru Bans dzimis 1957.gadā, studējis Kalifornijā un Ņujorkā. Savu biroju Tokijā viņš atvēra 1985.gadā, pašlaik darbojas filiāles Parīzē un Ņujorkā. Viņš nekad nav kultivējis arhitekta – superzvaigznes statusu. Sigeru Bans allaž uzsver, ka viņa galvenā funkcija ir sociāla – arhitektam ir jāsniedz labums sabiedrībai. 

Prickera balva viņam tiks pasniegta svinīgā ceremonijā 13.jūnijā Amsterdamas Valsts muzejā – arhitekts saņems 100 000 ASV dolāru un bronzas medaljonu. Sigeru Bans ir septītais japānis, kuram tiek piešķirts šis apbalvojums; iepriekšējo laureātu vidū ir Kendzo Tange, Fumihiko Maki, Tadao Ando, Kadzujo Sedzima un Rjue Nisidzava, Tojo Ito. Šo balvu, kuru mēdz dēvēt par Nobela prēmiju arhitektūrā, ir dibinājusi Prickeru ģimene, kurai pieder luksusa viesnīcu tīkls Hyatt.

Vairāk informācijas par Prickera balvu šeit:

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja