Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

SestDienas receptes: Skābeņu zupa ar plaucētu olu un rauga pankūkas

Ēdienu blogeres Lindas Mazures Latvijas garša ir ķīšu buljons, Daugavas sams, marinēta siļķe ar ugunskurā vai grilā ceptiem kartupeļiem ar mizu, jaunpiena sacepums, štovēti skābēti kāposti ar cūkas kakla karbonādes cepeti, brūkleņu ievārījums ar kartupeļu pankūkām vai asinsdesām, zaķskābeņu aukstā zupa, biezpienmaize, dzērveņu debesmanna, bukstiņputra, staipīga auzu biezputra, marinēti ķirbji…

Tajās tālajās valstīs, uz kurām viņas dodas, sastāvdaļas šo ēdienu pagatavošanai gan bieži nav pieejamas. Taču, tā kā Lindas hobijs ir pētīt ēdienu, tā tradīcijas un ēšanas kultūru, dzīvojot ārpus Latvijas, viņa izmanto katru iespēju iepazīt ko jaunu. Gardu ēdienu receptes viņa atvedusi no visām valstīm, jo ēdiens ir veids, kā iepazīt pasauli un ar to var dalīties kopīgajās maltītēs. Šie abi ēdieni ir latviski, bet pārsteiguši pasauli un arī Lindai pašai garšojuši pēc mājām.

Skābeņu zupa ar plaucētu olu

Skābenes kā eksotiku ir sākuši audzēt valstīs, kurās tās nav ierastas. Ieraugot glītus skābeņu saišķus zemnieku tirdziņos, grūti noturēties, lai neuzvārītu skābeņu zupu, bet tad lielākais izaicinājums ir atrast miežu grūbas. Linda skābeņu zupu iesaka vārīt uz aromātiska liellopa vai medījuma gaļas buljona bāzes, jo tradicionālie kūpinājumi var nomākt skābeņu patīkamo skābumu. Lai neparastāk, zupai var pievienot plaucētu, nevis cieti vārītu olu – tad bļodā, pārgriežot olu, buljons sajauksies ar šķidro dzeltenumu.

45 minūtes,
ja grūbas izmērcētas un buljons jau gatavs
4 porcijas
VIEGLI

Vajadzēs:
1,5 l mājās vārīta vērša astes buljona
300 g svaigu vai konservētu skābeņu
150 g kailgraudu miežu vai parasto grūbu
2–3 vaskaino šķirņu kartupeļus
vistu olas plaucēšanai
jūras sāli
svaigi maltus melnos piparus

Gatavošana:
1. Kartupeļus sagriež smalkos gabaliņos, skābenes sīkās sloksnītēs. Buljonā ber izmērcētas grūbas un vāra uz lēnas uguns. Kad grūbas pamazām kļūst gatavas, zupai pievieno kartupeļus un vāra, līdz tie gandrīz mīksti.

2. Tad pievieno skābenes. Kad tās applaucējušās un noplakušas, zupā plaucē olas. Plaucēšanu veic raiti – vienu olu pēc otras, lai tās vienlaikus būtu gatavas. Olas plaucē 1,5 minūtes, tad žigli zupu sadala porcijās un ceļ galdā.

3. Pasniedzot olu pārkaisa ar sāls pārslām un svaigi maltiem pipariem.


Rauga pankūkas

Pankūkas parasti garšo visiem, Lindai gan rauga, gan kartupeļu pankūkas garšo pēc bērnības un mājām. Turklāt visas nepieciešamās sastāvdaļas parasti ir pieejamas gandrīz jebkurā pasaules malā, tāpēc rauga pankūkas ir tās, ko blogere cepusi kolēģiem gan Čīlē, gan Nigērijā. Lai arī britiem ir crumpets (rauga pankūku līdzinieks), parasti neviens neko tieši tādu tomēr nav ēdis. Reiz gan Linda piedzīvojusi smieklīgu situāciju, kad, cepot rauga pankūkas saviem kolēģiem vīna darītavā, bija jāizmanto specifiskais sarkanvīna raugs. Viņa ieteiktu tomēr lietot ātras iedarbības parasto sauso raugu, kura priekšrocība ir tā, ka mīklā to var iejaukt bez iepriekšējas aktivizēšanas.

45 minūtes
ap 20 pankūciņu
VIEGLI

Vajadzēs:
300 g trekna lauku piena
350 g kviešu miltu
2 olas
6 g sausā rauga
3 ēd. k. cukura
1/4 tējk. sāls

Gatavošana:
1. Bļodā ber miltus, cukuru, sāli, sauso raugu un kārtīgi izmaisa, lai sastāvdaļas sajaucas. Uzsilda pienu (jāatceras, ka karsts piens nogalina raugu!) un tajā iekuļ olas.

2. Sausajās sastāvdaļās pa daļām iemaisa šķidrās. Mīklas bļodu pārsedz ar dvielīti un raudzē siltā vietā, līdz mīklas daudzums dubultojies. Parasti tas aizņem kādas 30 minūtes.

3. Cep uz pannas sakarsētā eļļā no abām pusēm zeltainas. Pankūku formu būs vieglāk izveidot, mīklu no bļodas ņemot ar aukstā ūdenī samērcētu karoti, tad tā tik ļoti nelips klāt. Ceļ galdā tikko izceptas, karstas un pasniedz ar mīļāko ievārījumu. Lai labi garšo!


iesaka - izmēģini receptes kopā ar tām piemērotākajiem vīniem:

KWV Classic Collection Cabernet Sauvignon
Sauss un dinamisks sarkanvīns, ar patīkamu melleņu, krustnagliņu un plūmju nots pieskaņu kopējā aromātu paletē. 

Garšā vīns ir elastīgs un ar augļainu raksturu, ko papildina patīkami tanīni. Ieteicams pasniegt 16-18°C temperatūrā kā kompanjonu pie grilētas gaļas ēdieniem vai barbekjū ballītē.

 

 

 

 

KWV Classic Collection Chardonnay
Sauss baltvīns, kas ir apveltīts ar elegantu un svaigu raksturu, ko papildina apelsīnu ziedu, persiku un bumbieru aromātu nianses.

Garšas paletē jūtama neliela mineralitātes nots pieskaņa.  Ieteicams pasniegt 9-10°C temperatūrā gan kā aperitīvu, gan kā kompanjonu pie jūras veltēm, krēmīgām pastām un dažādiem vistas gaļas un zivs  ēdieniem.

 

 

 

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME, TĀ PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pavasara konstruktors

Domājot par pavasari, neizbēgami nāk prātā kustība – asnu spraukšanās no zemes, pumpuru sprādzieni, augšana un tiekšanās pret gaismu. Un tāpēc šķiet, ka pavasarī arī mākslā tik ļoti iederas deja, it ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata