Laika ziņas
Šodien
Apmācies

Pupiņmīlestība

Turpinām godāt pākšaugus – šoreiz divas gardas uzkodu receptes ar baltajām pupām. Viena ar lielajām baltajām, otra ar mazajām cannellini, bet tas nenozīmē, ka tās nevar aizstāt ar citām pupiņām, kuras katram labāk garšo!

Burvīgais virums ar pupiņām

Teju vasaras garša ziemā! Vienīgais noteikums ir šajā sezonā izvēlēties ķirštomātiņus, jo tiem atšķirībā no parastajiem tomātiem ir aromāts un saldums. Noteikti nevajag izlaist arī svaiga bazilika pievienošanu, tas piešķir īpašu noti!

Pagatavošanas laiks: 20 minūtes

Sarežģītības pakāpe: viegli un ātri

Daudzums: 2 - 4 porcijas (4, ja ēd kā piedevu)

Sastāvdaļas:

  • krietna šļuka olīveļļas
  • 1 vidējs sarkanais sīpols
  • 1 svaiga čili pāksts (ar vai bez sēklām – pēc gaumes un asuma panesības)
  • 1–2 ķiplokdaiviņas
  • 350 g ķirštomātiņu (labāk gan sarkanu, gan dzeltenu)
  • 2–3 tējk. etiķa (5%) vai pēc garšas
  • sāls un cukurs pēc garšas
  • svaigi malti melnie pipari pēc garšas
  • 1 mazā skārdene konservētu lielo, balto pupiņu (bez šķidruma)
  • sauja svaigu bazilika lapiņu

Šī ir izcila uzkoda ar kraukšķīgu maizi piedevās!

Pagatavošana:

1. Sīpolu sīki sakapā, ķiplokdaivas arī. Čili sagriež ripiņās vai gabaliņos. Ķirštomātiņus pārgriež uz pusēm.

2. Pannā sakarsē olīveļļu un liek cepties sīpolus, pēc brītiņa pievieno arī ķiplokus un čili, maisot nedaudz apcep. Pieber tomātiņus, apmaisa, noregulē nelielu uguni.

3. Ik pa laikam apmaisot, vāra kādas 10 minūtes, līdz tomātiņi skaisti pašķīduši. Piešauj etiķi, pēc garšas sāli, cukuru un piparus.

4. Pieber sakapātas bazilika lapiņas un konservētās pupas bez šķidruma. Samaisa, ļauj pāris minūšu paburbuļot, un – gatavs!


Pupiņu humoss ar kaltētiem tomātiem un fetu

Ja ļoti garšo dažādi humosi, bet no turku zirņiem vairs negribas gatavot (jo pārāk pierasta garša), pamēģiniet no dažādām pupiņām! Ļoti garšīgi, šoreiz piedāvāju kombināciju ar aitas sieru un kaltētiem tomātiem.

Pagatavošanas laiks: 10 minūtes

Sarežģītības pakāpe: elementāri

Daudzums: neliela bļodiņa

Sastāvdaļas:

  • 1 mazā skārdene konservētu cannellini balto pupiņu
  • 80 g aitas fetas
  • 50 g saulē kaltētu tomātu eļļā
  • svaigi malti melnie pipari
  • ap 50 ml labas olīveļļas
  • nedaudz svaigi spiestas citrona sulas (pēc garšas, apmēram 2 tējk.)
  • nedaudz ūdens (humosa konsistences regulēšanai)

Ja vēlas un patīk, blendējot pievieno arī svaigu ķiplokdaiviņu. Vienīgais ieteikums: tad gan labāk humosu pasniegt un apēst uzreiz, jo glabājot ķiploka aromāts vairs nav tik baudāms.

Pagatavošana:

1. Pupiņām nolej lieko šķidrumu un tās saber blendējamā traukā.

2. Pievieno sadrupinātu aitas sieru un kaltētos tomātus, kā arī svaigi maltus melnos piparus un olīveļļu.

3. Sablendē puslīdz viendabīgā masā, tad piespiež citrona sulu un pielej nedaudz ūdens – blendē un skatās, cik biezu humosu vēlas, pēc vajadzības pievienojot vēl mazliet ūdens.

4. Pagaršo, vai kā netrūkst. Sāli šeit parasti neprasās, jo aitas siers jau ir gana sāļš. Gatavs! Pasniedz ar maizītēm, grauzdiņiem, var smērēt iekšā arī burgeros utt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Gruzijas izšķirošā diena

Īsi pirms gadumijas – 29. decembrī – Gruzijā gaidāma konfrontācija starp varas partiju Gruzijas sapnis un šīs partijas izvirzīto nākamo Valsts prezidentu Miheilu Kavelašvili un opozīciju un ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata