Burvīgais virums ar pupiņām
Teju vasaras garša ziemā! Vienīgais noteikums ir šajā sezonā izvēlēties ķirštomātiņus, jo tiem atšķirībā no parastajiem tomātiem ir aromāts un saldums. Noteikti nevajag izlaist arī svaiga bazilika pievienošanu, tas piešķir īpašu noti!
Pagatavošanas laiks: 20 minūtes
Sarežģītības pakāpe: viegli un ātri
Daudzums: 2 - 4 porcijas (4, ja ēd kā piedevu)
Sastāvdaļas:
- krietna šļuka olīveļļas
- 1 vidējs sarkanais sīpols
- 1 svaiga čili pāksts (ar vai bez sēklām – pēc gaumes un asuma panesības)
- 1–2 ķiplokdaiviņas
- 350 g ķirštomātiņu (labāk gan sarkanu, gan dzeltenu)
- 2–3 tējk. etiķa (5%) vai pēc garšas
- sāls un cukurs pēc garšas
- svaigi malti melnie pipari pēc garšas
- 1 mazā skārdene konservētu lielo, balto pupiņu (bez šķidruma)
- sauja svaigu bazilika lapiņu
Šī ir izcila uzkoda ar kraukšķīgu maizi piedevās!
Pagatavošana:
1. Sīpolu sīki sakapā, ķiplokdaivas arī. Čili sagriež ripiņās vai gabaliņos. Ķirštomātiņus pārgriež uz pusēm.
2. Pannā sakarsē olīveļļu un liek cepties sīpolus, pēc brītiņa pievieno arī ķiplokus un čili, maisot nedaudz apcep. Pieber tomātiņus, apmaisa, noregulē nelielu uguni.
3. Ik pa laikam apmaisot, vāra kādas 10 minūtes, līdz tomātiņi skaisti pašķīduši. Piešauj etiķi, pēc garšas sāli, cukuru un piparus.
4. Pieber sakapātas bazilika lapiņas un konservētās pupas bez šķidruma. Samaisa, ļauj pāris minūšu paburbuļot, un – gatavs!
Pupiņu humoss ar kaltētiem tomātiem un fetu
Ja ļoti garšo dažādi humosi, bet no turku zirņiem vairs negribas gatavot (jo pārāk pierasta garša), pamēģiniet no dažādām pupiņām! Ļoti garšīgi, šoreiz piedāvāju kombināciju ar aitas sieru un kaltētiem tomātiem.
Pagatavošanas laiks: 10 minūtes
Sarežģītības pakāpe: elementāri
Daudzums: neliela bļodiņa
Sastāvdaļas:
- 1 mazā skārdene konservētu cannellini balto pupiņu
- 80 g aitas fetas
- 50 g saulē kaltētu tomātu eļļā
- svaigi malti melnie pipari
- ap 50 ml labas olīveļļas
- nedaudz svaigi spiestas citrona sulas (pēc garšas, apmēram 2 tējk.)
- nedaudz ūdens (humosa konsistences regulēšanai)
Ja vēlas un patīk, blendējot pievieno arī svaigu ķiplokdaiviņu. Vienīgais ieteikums: tad gan labāk humosu pasniegt un apēst uzreiz, jo glabājot ķiploka aromāts vairs nav tik baudāms.
Pagatavošana:
1. Pupiņām nolej lieko šķidrumu un tās saber blendējamā traukā.
2. Pievieno sadrupinātu aitas sieru un kaltētos tomātus, kā arī svaigi maltus melnos piparus un olīveļļu.
3. Sablendē puslīdz viendabīgā masā, tad piespiež citrona sulu un pielej nedaudz ūdens – blendē un skatās, cik biezu humosu vēlas, pēc vajadzības pievienojot vēl mazliet ūdens.
4. Pagaršo, vai kā netrūkst. Sāli šeit parasti neprasās, jo aitas siers jau ir gana sāļš. Gatavs! Pasniedz ar maizītēm, grauzdiņiem, var smērēt iekšā arī burgeros utt.