Krāsainā dārzeņu panna ar mērcīti
Vienkārši, bet ļoti garšīgi, turklāt pannas saturs ir variējams – var likt tos dārzeņus un saknes, kas labāk garšo! Un pieredze rāda, ka noteiktā temperatūrā visi dārzeņi izcepas vienādi labi un reizē, neko nevajag cept atsevišķi un ilgāk.
Pagatavošanas laiks: 30 minūtes
Daudzums: 2 - 3 porcijas
Sarežģītības pakāpe: viegli
Sastāvdaļas:
- 6 nelieli kartupelīši (arī krāsainie iederas!)
- 2 burkāni
- 1 paprika
- 1 vidēja biete
- 4 šampinjoni
- pāris mini sīpoliņu
- 1 ķiploka galviņa
- pāris karošu eļļas
- sāls un pipari pēc garšas
- 50 g smalki rīvēta cietā siera (ja vēlas)
Mērcītei:
- pāris karošu skābā krējuma
- 1 tējk. harisas pastas (vai Sriracha mērces)
- sāls un pipari pēc garšas
- maurlociņi
Mērcītes var pagatavot dažādas, lai ir katra gaumei, – kādu maigāku, kādu skābāku vai citādi atšķirīgu.
Pagatavošana:
1. Kartupeļus nomazgā un sagriež daiviņās (var nemizot), bieti un burkānu nomizo un arī sagriež daiviņās.
2. Papriku sagriež palielos gabalos, sēnes uz pusēm, sīpoliņus nomizo un atstāj veselus. Visus dārzeņus liek lielā bļodā, pārlaista ar eļļu, pārkaisa sāli un piparus, un, ja vēlas, arī rīvēto sieru. Ar rokām visu apmaisa un izber cepešpannā, kas pārklāta ar cepamo papīru.
3. Ķiploka galviņai nogriež augšpusi, pārlaista ar eļļu un iesēdina starp pārējiem dārzeņiem. Šauj pannu 220 grādos sakarsētā krāsnī un cep 15–20 minūšu.
4. Tikmēr samaisa mērcītes sastāvdaļas un pasniedz kopā ar ceptajiem dārzeņiem.
Gardās sīpolu ripas
Uzkoda sīpolu faniem, bet, kas zina, var iegaršoties arī tiem, kuri parasti ar sīpoliem ir rezervētās attiecībās. Sīpoli šādā veidā izcepas labi, pat mazliet karamelizējas un kopā ar mīklas "kažociņu" garšo lieliski!
Pagatavošanas laiks: 30 minūtes
Daudzums: 6 - 7 uzkodas
Sarežģītības pakāpe: nekā grūts
Sastāvdaļas:
- 1 liels sīpols
- 2 plāksnītes saldētas kārtainās mīklas
- olīveļļa
- balzamiko
- svaiga timiāna zariņš (var arī kaltētu)
- sāls un pipari pēc garšas
Man bija lielais, saldais sīpols, bet var cept arī parasto dzelteno vai sarkano.
Pagatavošana:
1. Sīpolu nomizo un sagriež 1 cm biezās ripās.
2. Cepešpannu noziež ar eļļu. Uz katras sīpola ripas arī uzpilina mazliet eļļas, etiķi, uzkaisa sāli un piparus, un arī pa šķipsnai svaiga vai kaltēta timiāna. Tad sīpolus ar apkaisīto pusi uz leju liek uz cepešpannas (var ar cepampapīru).
3. Kārtaino mīklu atlaidina, ar glāzi izspiež no mīklas mazliet lielākus aplīšus nekā sīpolu ripas un apklāj katru ripu, maliņās piespiežot ciešāk, lai apņem.
4. Apklātās sīpolu ripas pāris vietās sadursta ar dakšiņu un šauj pannu 200 grādos sakarsētā krāsnī uz 20 minūtēm. Pasniedz apgrieztas otrādi, ar smuko sīpolu virspusē.