Dārzeņu sautējums ar pākšaugiem
Ja reiz veģetārs dārzeņu sautējums, tad sātīgumam un pēc pilnvērtīga uztura priekšrakstiem pievienojam arī pākšaugus kā olbaltumvielu avotu! Šoreiz tās ir pākšu pupiņas un turku zirnīši.
Pagatavošanas laiks: 30 minūtes
Sarežģītības pakāpe: pa spēkam ikvienam
Daudzums: katls ar sautējumu
Sastāvdaļas:
- 1 sīpols
- īkšķa lieluma svaiga ingvera sakne
- 1 tomāts
- 1 burkāns
- 1 neliels kabacis
- 1 sarkanā paprika
- 1 mazs ziedkāposts
- 2 saujas zaļo pākšu pupiņu
- 1 tējk. karija pulvera
- ½ tējk. kurkumas
- 1 tējk. saberztu koriandra graudu
- 1 tējk. veselu koriandra graudu
- šķipsna Kajennas piparu
- sāls un svaigi malti melnie pipari pēc garšas
- 1 mazā kārbiņa konservētu turku zirnīšu
- 100 ml kokospiena
- zaļumi pasniegšanai
Kokospienu var arī nepievienot, bet tas labi savelk kopā garšas.
Pagatavošana:
1. Katlā sakarsētā eļļā apcep sīki sagrieztu sīpolu, pēc brīža pierīvē vai sīki sakapā ingvera sakni, maisot apcep. Pievieno sīki sagrieztu tomātu, visu maisot sautē, līdz tomāti izšķīduši.
2. Pievieno mazos gabaliņos sagrieztu burkānu un papriku, kabaci (var ar visu mizu, kamēr nav nobriedusi), ziedkāposta rozetītes un gabaliņos sagrieztas pākšu pupiņas.
3. Liek klāt arī visas garšvielas, samaisa un pielej ūdeni, lai gandrīz nosedz. Vāra uz nelielas uguns apmēram 15 minūšu.
4. Uz beigām pievieno turku zirnīšus un kokospienu, pagaršo, vai kā netrūkst. Pasniedz ar dillēm vai citiem iemīļotiem zaļumiem.
Ērkšķogu un apelsīnu marmelāde
Cik daudz svaigu ogu cilvēks var apēst? Kāds vairāk, kāds mazāk, bet, ja dārzā krūmi līkst no ražas, ogas jānolasa un kaut kas ar tām jādara. Ērkšķogas, manuprāt, ir tādas ogas, kuras labi garšo tieši no krūma, bet ne pastāvējušas, tāpēc labāk tās pārstrādāt kādā gardumā!
Pagatavošanas laiks: apmēram stunda (+laiks, kas paier, nokniebjot ogām kātiņus)
Sarežģītības pakāpe: nav grūti
Daudzums: pāris nelielu burciņu
Sastāvdaļas:
- 1 kg dzelteno ērkšķogu
- 1 kg cukura
- 2 nelieli apelsīni
- pāris ķiršu lapu
Marmelādi var vārīt arī ar ievārījuma cukuru – ies ātrāk!
Pagatavošana:
1. Ērkšķogām nokniebj kātiņus no abiem galiem. Te arī grūtākais aiz muguras! No viena apelsīna norīvē miziņu, no abiem izspiež sulu.
2. Ogas ber katlā un pārlej ar ūdeni apmēram līdz pusei vai mazliet vairāk. Uzvāra un pavāra, līdz miziņas pārplīst.
3. Pievieno cukuru, apelsīna miziņu un sulu, kā arī ķiršu lapas (pieliekot arī zariņu, garša būs izteiktāka) un apmaisot vāra, līdz ievārījums sāk iebiezēt.
4. Te nu jāskatās, cik biezu gribas, – es vārīju gandrīz stundu, līdz ievārījums ieguva marmelādei līdzīgu struktūru.