Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā -1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 22. novembris
Aldis, Alfons, Aldris

Varoņu cienīga ēdienkarte

Šīs nedēļas nogalē ir Lāčplēša diena, kad daudzi dosies rudenīgā pastaigā un noliks svecītes jau ierastajās pilsētu un ciemu vietās. Bet pirms došanās laukā drēgnajā novembra vakarā noteikti vajag kārtīgi paēst, un medījuma gaļa tam būs īsti piemērota – pusdienās sakņu zupa medījuma buljonā, bet līdzi var paņemt buljona pīrādziņus ar gaļu.

Buljona pīrādziņi ar medījuma gaļu

Kuram gan negaršo buljona pīrādziņi? Ja vien cilvēks nav veģetārietis un ja nenīst pīrāgus kā tādus, tad tieši garšīgi buljona pīrādziņi ir tie, kuriem ir diezgan grūti pretoties. Uzdrošinos apgalvot, ka ar medījuma gaļu tie ir vēl labāki!

 

Pagatavošanas laiks: 40 minūtes (ieskaitot 25 min. cepšanai)

Daudzums: 6 pīrādziņi

Sarežģītības pakāpe: jādarbojas, bet nekā sarežģīta

Sastāvdaļas:

  • 275 g atdzesētas kārtainās mīklas (man bija sarullētā no Lidl) vai 3 saldētās kārtainās mīklas plāksnes (tās būs mazliet jāizrullē)
  • 300 g lēni sutināta aļņa šķiņķa (gatavošanas recepte pie zupas receptes)
  • 1 sīpols
  • 2 ēd. k. sīki sakapātu pētersīļu
  • ap 2 ēd. k. skābā krējuma
  • sāls un pipari pēc garšas
  • olas dzeltenums pārsmērēšanai

Pīrādziņu pildījumu pēc vēlēšanās var variēt – padarīt pikantāku ar ķiploku un / vai Sriracha mērces piedevu, sātīgāku ar rīvēta siera piedevu utt.

Pagatavošana: 

1. Medījuma gaļas gabalu samaļ gaļasmašīnā. Pannā sakarsētā eļļā apcep sīki sakapātu sīpolu, mazliet padzesē un samaisa ar samalto gaļu.

2. Gaļai pievieno sāli un piparus pēc garšas, sīki sakapātus pētersīļus un pāris karošu skābā krējuma – lai mitrāka masa un turas kopā.

3. Ja izmanto sarullēto mīklu, to atritina un sagriež sešos kvadrātos. Uz katra vienā diagonāles pusē liek gaļas masu, otru pusi pārloka pāri un rūpīgi aizspaida maliņas (vispirms ar pirkstiem, beigās ar horizontāli turētu dakšiņu).

4. Pīrādziņus liek uz cepešplātnes, kam pārklāts cepamais papīrs, un noziež ar olas dzeltenumu, kas sajaukts ar ēdamkaroti auksta ūdens. Šauj plātni 180 grādos sakarsētā cepeškrāsnī un cep 25 minūtes.


Sakņu zupa medījuma buljonā

Medījuma gaļas buljons ir īpaši aromātisks un, kā saka, kreftīgs, tāpēc arī sakņu zupa sanāk labu labā. Iesaku tajā likt ne tikai rāceņus un kāļus, bet arī varbūt ne tik ierastās pētersīļa un pastinaka saknes, kas ļoti labi sader ar meža gaļas buljonu.

Pagatavošanas laiks: 5 stundas buljona vārīšanai, 30 minūšu zupai

Daudzums: ap 1,5 l buljona (sanāk apmēram 4 porcijas zupas)

Sarežģītības pakāpe: vienkārši

Sastāvdaļas gaļas buljonam:

  • ap 1 kg aļņa šķiņķa
  • 2 sīpoli
  • 2 burkāni
  • 2 seleriju kāti
  • 1 sarkanā paprika
  • 4 ķiplokdaiviņas
  • 3 lauru lapas
  • 10 melno graudu piparu
  • 3 smaržīgie pipari saujiņa pētersīļu un diļļu kātu

Pagatavošana: 

1. Saliek visu katlā (gaļu liku veselā gabalā, saknes nemizoju), pārlej ar ūdeni, lai nosedz, un vāra zem vāka uz pavisam nelielas uguns – tā, lai nevārās, bet tikai virst.

2. Ik pa laikam apskata, vai nevajag papildināt šķidrumu. Lēnām vāra, līdz gaļa ir mīksta un viegli irst pa šķiedrām.

3. Tad gaļu izņem no katla un noliek malā, bet buljonu izkāš caur sietu, lai izmantotu tālāk zupai. 300 g gaļas nogriež pīrādziņiem, apmēram tikpat vajadzēs zupai, bet pārējo izmanto pēc ieskatiem.

Sastāvdaļas zupai:

  • 1 paliels sīpols sviests cepšanai
  • 3 mazi rācenīši
  • 2–3 burkāni
  • 2 palieli kartupeļi
  • 1 ēd. k. tomātu pastas
  • 1,5 l medījuma buljona
  • ap 300 g plucinātas lēni gatavotas medījuma gaļas
  • sāls un pipari pēc garšas
  • svaigi pētersīļi 

Pagatavošana: 

1. Nomizo rāceņus, burkānus un kartupeļus, sagriež nelielos kubiņos.

2. Sīpolus nomizo un sagriež plānos gredzenos. Palielā katlā izkausē sviestu un sīpolu gredzenus apcep zeltainus. Pievieno sagrieztās saknes un tomātu pastu, maisot visu viegli apcep kādas pāris minūtes.

3. Lej klāt 1,5 l medījuma buljona, samaisa, uzvāra un uz nelielas uguns vāra apmēram 20 minūšu, līdz dārzeņi ir gatavi. Īsi pirms gatavošanas beigām pievieno saplucinātu medījuma gaļu (daudzums pēc vēlēšanās), pievieno sāli un piparus pēc garšas.

4. Pasniedz ar svaigi sakapātiem pētersīļiem.

Visdrīzāk gaļa pēc zupas un pīrādziņu pagatavošanas paliks vēl pāri – to var uzglabāt ledusskapī un izlietot pēc vēlēšanās zupās, sautējumos, salātos utt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pēda, kas paliek

Šoreiz sākšu ar nedaudz provokatīvu jautājumu – kā jūs teiktu, kas ir Latvijas nacionālais sporta veids? Nu, tāds, kas katram te dzīvojošajam ir asinīs jau līdz ar piedzimšanu, un, pat ja profesion...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata