Universāls un gana latvisks - tā ķirbi raksturo pavāri, lai gan atzīst, ka dažkārt ēdienkartē to «piesedz» ar citām ēdienu sastāvdaļām, jo daudzi restorānu apmeklētāji kopš bērnības traumas - ķirbju piena zupas - šo apaļvaidzi maldīgi uzskata par negaršīgu. Bez Top 5 nosauktajiem dārzeņiem aptaujātie pavāri minēja arī cukīni, seleriju, bieti, kāli un rāceni. Jāsaka gan, ka katram pavāram ir sava gaume un savs dārzenis - atklājums. No tā tad arī attiecīgi tiek gatavots teju viss iespējamais. Vairāki virtuves meistari arī uzsver, ka balso par sezonālu ēdienkarti - jāēd un pēc iespējas dažādi jāgatavo tas, kas tajā brīdī ir dabiski nobriedis -, tāpēc vienu visdaudzveidīgāk izmantojamo dārzeni nosaukt ir grūti. «Kulinārijā jau nav robežu, visu izšķir tikai zināšanas par to, ko no kā var pagatavot,» saka viens no aptaujas dalībniekiem.
1. Dārza veltēm daudzas sejas
Kartupelis, kas popularitātes ziņā šķiet visu Latvijas dārzeņu
karalis, vienā jomā tomēr atpaliek no ķirbja - no šīs milzu ogas,
ko pārsvarā mēdzam pieskaitīt pie dārzeņiem, pēc Dienas
aptaujāto 20 pavāru domām, iespējams pagatavot daudzveidīgāku
ēdienkarti nekā no tupeņiem. Ķirbis var būt zupās, salātos,
sautējumos, biezeņos, pankūkās, desertos, uzkodās, pat saldējumā,
no tā spiež sulu, pavārmākslā izmanto arī sēklas un to eļļu.
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.