Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

10 gados no Eiropas Savienības līdz eirozonai

Gads tikko sācies, bet, kad pienāks Ziemassvētki, daudzās mājās zem izgreznotām eglītēm būs atrodams gana nozīmīgs pārsteigums - jau 17. decembrī pārdošanā nonāks īpašs eiro monētu un banknošu komplekts 10 latu vērtībā un var paredzēt, ka tā būs iecienīta dāvana. Norēķināties ar šo naudu gan varēs tikai no 2014. gada 1. janvāra - brīža, kad Latvija pievienosies eirozonai. 2013. gads Latvijā paies eiro ieviešanas zīmē - protams, ja iecerētajam ceļam nepārskries izcili melns kaķis un nākamā gada vasarā Eiropa nobalsos par Latviju vienotajā eiro sistēmā.

Latvija eirozonai pievienosies desmit gadu pēc iestāšanās Eiropas Savienībā - kā galvenos ieguvumus no tā var minēt straujāku ekonomikas attīstību, valūtas stabilitāti, pievilcīgākas vides veidošanu investoriem, kā arī ietaupījumus valsts budžetā, arī uzņēmēju un privātpersonu maciņos. Vienreizējās eiro ieviešanas izmaksas tiek lēstas ap 8,5 miljoniem latu. Par eiro ieviešanas gaitu atbildīga ir Finanšu ministrijas paspārnē izveidotā Eiroprojekta darba grupa, savukārt par monētu un banknošu nomaiņu atbildību uzņēmusies Latvijas Banka.

Visu šo gadu Diena stāstīs un skaidros, kas mainīsies Latvijas iedzīvotājiem pēc valūtas nomaiņas, ko mūsu valsts kopš neatkarības piedzīvos jau trešo reizi. Noskaņojoties uz eiro nots, skaidrojam, uz ko būs jābūt gataviem un ar ko jārēķinās.

Kad pāreju uz eiro sāks pamanīt katrs iedzīvotājs?

No 2013. gada 1. oktobra veikalu plauktos cenas būs redzamas gan latos, gan eiro. Cenu paralēlā atspoguļošana turpināsies līdz 2014. gada 1. jūnijam. Eiroprojekta ieviesēji rekomendē pārdevējiem paralēlo cenu atspoguļošanu sākt no nākamā gada vasaras, kad tiks pieņemts lēmums par Latvijas uzņemšanu eirozonā un atkārtoti nofiksēts oficiālais kurss.

Kāds būs oficiālais eiro ieviešanas kurss?

0,702804 lati par eiro. 100 lati būs 142,29 eiro.

Vai pastāv bažas, ka eiro kurss pret latu varētu būt savādāks?

Kurss līdz ar iestāšanos eirozonā mainīts netiks, tas ir fiksēts kopš 2005. gada. Oficiālais kurss nav ticis mainīts arī citās valstīs, kas pievienojās eirozonai.

Vai eiro ieviešana sekmēs cenu kāpumu?

Citu valstu pieredze rāda, ka cenas augušas par 0,2-03,%, kas bieži vien var tikt norakstīts uz cenu noapaļošanas rēķina. Netiek izslēgts, ka atsevišķi uzņēmēji varētu izmantot eiro ieviešanu īslaicīgai peļņai, taču notiks vairāki preventīvi pasākumi, lai to novērstu.

Vai tiks kontrolēts, lai tirgotāji mākslīgi nepaaugstina cenas?

Notiks kampaņa Godīgs eiro ieviesējs, ko organizēs paši uzņēmēji - tās galvenais princips būs, ka pārdevējs cenai piemēro oficiālo kursu pēc matemātikas principiem. Kampaņas dalībniekus varēs atpazīt pēc īpaša logo. Paralēli no 2013. gada janvāra divus gadus notiks cenu monitorings - vairāk nekā 100 precēm un pakalpojumiem monitorētas cenas, tās varēs pārbaudīt Ekonomikas ministrijas (EM), Patērētāju tiesību un aizsardzības centra (PTAC) un Eiro.lv mājaslapās. Stingrāku kontroli veikalos no 2013. gada 1. oktobra līdz 2014. gada 1. jūnijam veiks PTAC.

Vai pēc 2014. gada 1. janvāra eiro visur maksās vienādi?

Valūtas konvertācija notiks pēc fiksēta maiņas kursa, tikai pēc tā komercbankas un citi maksājumu pakalpojumu sniedzēji veiks skaidras vai bezskaidras naudas konvertāciju bez papildu samaksas. Valūtas maiņas punktiem nebūs pienākums veikt latu maiņu uz eiro, taču, ja tie pārdos eiro, tas būs jādara bez maksas pēc noteiktā kursa.

Kas notiks ar hipotekārajiem kredītiem?

Kredītiem eiro ar EURIBOR likmi nemainīsies nekas, kredītiem latos RIGIBOR indeksu aizstās EURIBOR, pārējās lietas līgumā starp klientu un banku netiks mainītas.

Kas notiks ar dažādiem līgumiem, kas slēgti par summu latos?

Eiro ieviešana līgumus nemainīs, tie nav jāpārslēdz, tie saglabā turpināmību - ne tikai kredītlīgumi, bet arī īres līgumi, darba līgumi, studiju līgumi un pārējie.

Kas mainīsies aplokšņu algu saņēmējiem?

Nav paredzēti speciāli pasākumi. Ja visi aplokšņu algu saņēmēji pieteiksies un pieprasīs speciālu risinājumu, Finanšu ministrijas Eiroprojekta darbinieki apsvērs īpašas konsultācijas. Paredzams, ka eiro ieviešana varētu veicināt caurspīdīgumu algu sektorā, visi darba devēji tiek aicināti piemērot principus, kas noteikti likumā.

Vai ar latiem veikalos varēs norēķināties arī pēc 2014. gada 1. janvāra?

Divas nedēļas pēc 2014. gada 1. janvāra par precēm un pakalpojumiem varēs maksāt gan ar latiem, gan eiro. Norēķinoties ar latiem, atlikumu izdos eiro. Iedzīvotāji un pārdevēji tiek aicināti uz savstarpēju sapratni un par nelieliem pirkumiem nenorēķināties ar lielām banknotēm.

Kā iedzīvotāji tiks informēti par eiro ieviešanu?

Katra mājsaimniecība saņems bukletus pēc nepieciešamības latviešu vai krievu valodā par eiro ieviešanas gaitu, kā arī konvertācijas kartītes, kurās varēs ērti redzēt jaunās summas biežāk sastopamajām maksājumu summām. Eiro.lv atrodams eiro kalkulators, tur arī varēs lejupielādēt cenu kalkulatoru kā mobilo aplikāciju. Notiks apmācības un semināri veikalu kasieriem, pašvaldību darbiniekiem, sociālajiem darbiniekiem un citiem, kuri ikdienā varēs palīdzēt tikt galā ar jaunajām cenām un pārbaudīt, vai atlikums izdots pareizi.

Vai pēc eiro ieviešanas mainīsies darba algas?

Algas, pabalsti, pensijas un stipendijas no 2014. gada 1. janvāra tiks izmaksātas eiro, summa tiks pārrēķināta matemātiski, piemērojot oficiālo eiro kursu.

Cik ilgi varēs latus nomainīt pret eiro?

Vienu mēnesi pēc eiro ieviešanas valūtas maiņa bez maksas būs iespējama Latvijas pasta nodaļās vietās, kur nav banku filiāļu. Pusgadu pēc eiro ieviešanas latus uz eiro bez maksas varēs mainīt visās kredītiestādēs. Latvijas Bankā latus pret eiro no 2014. gada 1. janvāra bez maksas varēs mainīt bez termiņa ierobežojumiem.

Kas notiks ar bezskaidru naudu bankas kontos, dažādiem uzkrājumiem un depozītiem?

Naktī no 2013. gada 31. decembra uz 2014. gada 1. janvāri visu Latvijā strādājošo komercbanku visos kontos summa latos automātiski tiks konvertēta uz eiro pēc oficiālā kursa un bez papildu samaksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?