Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

99 kilometru maratons

Priecē, ka pašvaldības ir sadzirdējušas mūsu aicinājumu uz simtgadi lūkoties ne tikai kā uz svētkiem, bet arī kā uz nākotnes plānošanas procesu, - vakar notikušajā preses konferencē, kas bija veltīta Latvijas simtgades svinību sagatavošanai reģionos, sacīja kultūras ministre Dace Melbārde. Pagājušā gada pavasarī tika izveidots pašvaldību koordinatoru tīkls, kurā iesaistīto cilvēku uzdevums ir raudzīties uz svinību plānošanu kā pašvaldību attīstības stratēģiju sastāvdaļu un iesaistīt tajā pēc iespējas plašāku un daudzveidīgāku sabiedrību.

Runājot par Latvijas reģionu sagatavošanos simtgades sagaidīšanai, kultūras ministre uzsvēra, ka ir svarīgi izcelt to būtisko ieguldījumu valsts tapšanā, tagadnes veidošanā un nākotnes vīziju sapņošanā. «Ir svarīgi, lai katrs novads spētu identificēt savas spilgtākās personības un izstāstīt Latvijas stāstu no sava skatpunkta,» akcentēja D. Melbārde un piebilda, ka Latvijas dzimšanas dienas svinības norisināsies no 2017. līdz 2021. gadam. Jau tagad vairāk nekā 40 pašvaldību ir izveidojušas rīcībspējīgas darba grupas, kas nodarbojas ar vietējo simtgades programmu radīšanu.

Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis (Vidzemes partija) pastāstīja, ka pie viņiem ir ieplānoti ļoti daudz notikumu, sākot ar pirmo Putras festivālu un beidzot ar Lāčplēša kara ordeņa kavalieru mazmazbērnu salidojumu. Īpaši viņš izcēla divus pasākumus ar starptautisku akcentu: Valkas un Valgas centra pārveides projektu robežzonā, kas patlaban atrodas skiču konkursa stadijā, un Neiespējamo skrējienu, kurš norisināsies jau šī gada novembrī. Šī skrējiena garums būs 99 kilometri, kas piesaistīs ultramaratona cienītājus (būs arī īsākas distances). Ar šo pasākumu tiks pieminēts 1917. gada nogalē tapušais Latviešu Pagaidu Nacionālās Padomes uzsaukums latviešu tautai, kas mudināja: «Ņemat sev paši šo zemi, kuru mūsu tēvi ir pirkuši ar saviem asins sviedriem un ceļat tur labāku valsti, nekā tā, kura tagad iet bojā. Lai dzīvo brīva, apvienota Latvija!»

Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas profesore Ilga Šuplinska uzskata, ka postmodernisma un informācijas laikmetā ir ļoti mainījusies svētku izpratne, līdz ar to Latvijas simtgade būs liels izaicinājums pasākumu organizatoriem, lai panāktu nepieciešamo svinēšanas sajūtu mūsdienu cilvēkos. Sagaidot nozīmīgo jubileju, latgalieši ir ieplānojuši piedāvāt vairākas aktivitātes, kurās akcents tiks likts uz jauno paaudzi.

Viena no iecerēm ir datorspēle Īsapazeisim!, kuras centrā būs vairāk nekā 30 Latgalē dzimušu un pasaulē sevi pierādījušu personību. «Es tikko sagatavoju materiālu par somu režisoru Teivo Tulio,» atklāja Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas profesore. Ir padomāts arī par izglītojošas interaktīvas grāmatas Gostūs pi Boņuka radīšanu, lai latviešu bērniem pavēstītu par Latgales pamatvērtībām.

Kultūras ministre akcentēja, ka vairākas pašvaldības ir spējušas vienoties kopīgos projektos - Cēsis, Valmiera un Valka strādā pie īpaša karoga stāsta, Liepājas jaunieši ir uzrunājuši vienaudžus visā Latvijā veidot videoprezentācijas, kurās padižoties ar savu pārstāvēto pilsētu vērtībām un spēku, kā arī piesauca daudzus citus piemērus.

Tāds kopīgi realizēts projekts būs arī Latvijas Radio kora mākslinieciskā vadītāja Sigvarda Kļavas muzikālā iecere ar mērķi atbildēt uz jautājumu, kas mums ir Latvija. Diriģents vēlas radīt uzvedumu, kurā katrs reģions piedāvātu savu identitāti apliecinošu stāstu un visi kopā parādītu mūsu kultūrtelpas daudzveidību, kas tiktu izrādīta dažādās Latvijas pilsētās. Aktuālā informācija - www.lv100.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?