Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

A vot kāpēc Ķirsonam iet sūdīgi?

Šī ir otrā lielākā Ivara Drulles personālizstāde Latvijā, iepriekšējā notika Rīgas mākslas telpā 2009. gadā kopā ar Māri Grosbahu. Viņa biogrāfijā ir ne vien vairāku gadu mākslas studijas ASV, bet arī visādas prestižas rezidences, simpoziji ārzemēs un cienījams darbs tepat - Ivars ir Tēlniecības nodaļas vadītājs Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā.

Tomēr aiz augstā amata, pieklājīgā CV un mīlīgā deminutīva (savu darbu video internetā viņš ievieto ar vārdu «kukulītis») slēpjas bīstams ekstrēmists, kurš meitu ucina visaugstāk, pāri aizsalušai jūrai iet vistālāk un skulptūras veido vislabāk (vismaz salīdzinot ar to, kas nu pēdējos gados te redzēts).

Drulle nav tik žēlīgs

Droši vien ir dažādi priekšstati, ko mūsdienās nozīmē veidot labas skulptūras. No kaut kā amatnieciski mīlīga un korporatīvi korekta pilsētvidē līdz retām pārdomātām autoru skatēm, kurās skulpturālās, tēlnieciskās vai tamlīdzīgas virtuves smakas un sviedri paliek tālu mākslinieka darbnīcā un saziņa ar skatītāju notiek pavisam par ko citu. Pēdējais iespaidīgais notikums Latvijas tēlniecībā laikam šķiet Aigara Bikšes un rakstnieka Māra Bērziņa kopīgais projekts Laika pavēlnieks galerijā Māksla XO pagājušogad. Kaut kādā ziņā abas izstādes ir līdzīgas, proti, tā ir nevis objektu tēlniecība, bet sižetisku kompozīciju jeb stāstu tēlniecība, ko Bikšem pavadīja teksti, bet Drullem - vesels orķestris jeb gaismas kastes ar fotogrāfiju foniem, podesti vai skatuvītes, tādi kā scenogrāfijas meti, kuros risinās darbība, un - lai galīgi emocionāli iegruzītu - arī fonogramma. Mēģinot rakstīt, kas vēl abām izstādēm kopīgs, proti, sižetiskums, vēsturiskums, figuralitāte… tomēr iznāk, ka kopīgā nav pārāk daudz. Abos gadījumos tā ir tāda kā momenttēlniecība, proti, vizualizēts it kā apstādināts mirklis no notikuma, par ko autori uzzinājuši no visādām pastarpinošām liecībām. Tas arī viss kopīgais. Bikše uz saviem bronzas sižetiem ļāva skatīties, kā izrādās, ar glābjošu distanci un vispārinošu ironiju (jo tā «pa lielam» - kas mums gar Ļeņinu ar latviešu dievību Raini Kastanjolā un skolniekiem kādā tur demonstrācijā, tos īsti iedarbināja tikai Bērziņa teksti), taču Drulle nav tik žēlīgs.

Meditācija par dziņām

Teksts šeit vajadzīgs tikai tik, lai atgādinātu, par kuru notikumu ir runa. Kāds tas notikums ir, kāpēc izvēlēts un ko grib teikt skatītājam, atklājas pašos darbos. Piemēram, tekstā pie darba Herberta Cukura tiesa lasām, ka attēlots brīdis, kurā Latvijas laika lidotājs Herberts Cukurs, Mossad aģentu ievilināts, lūdz iespēju runāt un paskaidrot, bet no dokumentāliem avotiem zināms, ka šādas iespējas viņam nebija. Viņu nogalināja vairāki aģenti, izģērbušies, lai nenošķiestu drēbes ar asinīm. Anotācijā mākslinieks raksta, ka «izstāde ir meditācija par dziņām, kas snauž manī un manos laikabiedros», un par apstākļiem un priekšnoteikumiem, kas visādus dēmonus iedarbina, baro un izaicina. Lai kaut puslīdz raksturotu, kāpēc šī man liekas tik laba tēlniecības izstāde, un tomēr izvairītos no «savdabīgās stilistikas sociālās groteskas», jāmēģina izstāstīt, kā vardarbība un muļķība salīda Mossad aģentu tuklajos plikajos vēderiņos jeb riepās un no turienes ņirdza zobus pret skatītājiem. Jeb - kā nevainīga forma ietvēra nesaudzīgu saturu. Laikam jāpiebilst, ka runa ir apmēram par Bārbijas lieluma krāsotām plastmasas figūriņām.

Vai arī - kā saturs ar formu ķiķinājās par amatpersonām un drusku arī skatītājiem, dēmonu lietā ievelkot bez vēsturiskās distances. «Viduslaiku alegorijā» Rīgas domnieka Šmita kārdināšana domnieka figūriņu, kas, nometusies uz ceļiem un salikusi rociņas, lūdzas glābiņu augstākiem spēkiem (skatiens pievērsts debesīm vai vismaz lampai), vajā gluži reālistiski (nu labi, viegli stilizēti Drulles ģeometrizējošā manierē) stārķis, krupis un gailis. Krupja ķepiņa, kas jau gandrīz pieskaras domnieka kurpei, vēl raksturo atšķirību no Bikšes bronzas gadījumiem, proti, Drulle mēdz izvēlēto sižetu apstādināt tādā kā «izšķirošajā acumirklī». Tāds pats ir Magdas Gebelsas stāvs pār vecāko meitu, kura vienīgā no nacistu propagandas ministra sešiem bērniem nevar aizmigt vakarā, pēc kura neviens no viņiem vairs nepamostas. Šai darbā «lellītes» nav krāsotas. Vienādi taisnstūrīši, līdzīgi balti augumiņi zem baltajām sedziņām, un balta mamma cīnās ar baltu bērnu - ar šo drāmu autors nekoķetē nemaz. Un arī skatītājiem neļauj.

Nomierināties pie kaimiņa uz soliņa

Kad jau šķiet, ka sirds līst pāri, var paglābties blakus Kaimiņam Sirmbārdim, kurš, kā jau daždien Drulles personāži iepriekš redzētos darbos, sēž uz soliņa un skatās. Šis kaimiņš skatās uz vizošām pulkstentiņu detaļu miriādēm. Te var pamainīt skatpunktu un nomierināties, bet citu darbu uzdotais negantais tonis jeb spriedze neļauj par sevi aizmirst. Par to parūpējas skaņu celiņš un katra skatītāja pieredze personiskā cīņā ar kopīgiem dēmoniem. Lasītāju izstādē gaida arī Viktors, Jurītis, Kargins, Santa un vēl daži pārsteigumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?