Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Āboltiņa paliek Saeimas priekšsēde

Solvita Āboltiņa, kura bija atlaistās 10. Saeimas priekšsēdētāja, otrdien ieguva kolēģu uzticību, lai paliktu amatā arī kā 11. Saeimas priekšsēdētāja. Politiķe nedomā, ka tautas izteiktā neuzticība viņas iepriekš vadītajam parlamentam varēja kļūt par iemeslu, lai atteiktos no šī posteņa. S. Āboltiņa preses konferencē sacīja, ka šī ir jauna Saeima ar jaunu tautas mandātu un ikvienam deputātam ir tiesības pretendēt uz jebkuru amatu.

Par S. Āboltiņas ievēlēšanu nobalsoja 51 deputāts, bet 41 parlamentārietis atbalstīja Saskaņas centra izvirzīto kandidātu Andreju Klementjevu, par kuru balsoja SC un ZZS deputāti.

Otrajā darbadienā jaunās Saeimas deputātiem izdevās ievēlēt Saeimas prezidiju, kurā būs pa vienam pārstāvim no katras frakcijas. Par Saeimas priekšsēdes biedriem ievēlēti Inga Bite no Zatlera Reformu partijas, kuru atbalstīja 62 deputāti, un Saskaņas centra deputāts A. Klementjevs, kurš saņēma 72 balsis. Par Dzintara Rasnača ievēlēšanu (VL-TB/LNNK) Saeimas sekretāra amatā nobalsoja 55 deputāti, bet vislielākais atbalsts - 76 balsis - bija Saeimas sekretāra biedram Jānim Vucānam no Zaļo un Zemnieku savienības.

S. Āboltiņas ievēlēšanu var dažādi vērtēt vairāku iemeslu dēļ - ne tikai tāpēc, ka viņa vadīja atlaisto Saeimu. Valdību veidojošo partiju vienošanās paredzēja, ka Saeimas priekšsēdētāja amatā koalīcija apņemas atbalstīt Zatlera Reformu partijas kandidātu, kas bija Valdis Zatlers. S. Āboltiņai kā premjera pārstāvētās partijas līderei bija pienākumus nodrošināt, lai tiktu īstenots šis koalīcijas vienošanās punkts. Taču V. Zatlers nesaņēma nepieciešamo vairākuma atbalstu, kas norāda uz premjera partijas nespēju nodrošināt koalīcijas stabilitāti būtiskos balsojumos. ZRP līdera partijas biedri gan to ir uztvēruši kā atriebību par Saeimas atlaišanu. To V. Zatlers ierosināja savas prezidentūras pēdējās dienās, un no šī viedokļa varbūt arī viņam nebūtu īsti korekti ieņemt šo otru augstāko amatu valstī.

Uz jautājumu, vai ir pareizi to ieņemt atlaistās Saeimas priekšsēdei, intervijā Latvijas Radio otrdienas rītā S. Āboltiņa atbildēja: «Atlaida politiku, kura tika realizēta 20 gadus, kad nemitīgi runāja vienu, bet darīja citu.» Pēc papildu jautājuma, vai tas, kas notika 11. Saeimas pirmajā dienā, arī neliecina, ka ir saglabājusies vecā politiskā kultūra, S. Āboltiņa atteica, ka sākums nav bijis patīkams, bet ir jāiet uz priekšu. Saeimas priekšsēde šajās dienās vairākkārt ir citējusi Jāni Čaksti, kurš ir aicinājis visus strādāt kopā, jo «mums visiem ir viens mērķis - Latvijas valsts». Taču arī uz jautājumu par Vienotības atbildību Saeimas priekšsēža vēlēšanu neveiksmīgajā sākumā S. Āboltiņa atbildēja, ka Vienotība esot mēģinājusi nodrošināt vairākumu V. Zatlera ievēlēšanai, bet dažādu iemeslu dēļ tas nav izdevies. Viens no iemesliem ir, ka atbalstu ZRP kandidāts nesaņēma arī no visiem Vienotības deputātiem. Vienotības frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis uz to pašu jautājumu atbildēja: «Aizklātās vēlēšanās ar demokrātiskām metodēm balsojumu nokontrolēt nav iespējams.» Savukārt, kad Diena to pašu pavaicāja V. Zatleram, viņš teica, ka šo problēmu var atrisināt tikai atklātie balsojumi. Saeimas pirmajā dienā interneta vidē parādījās arī minējumi, ka Vienotība ir «apspēlējusi» ZRP, lai S. Āboltiņa varētu saglabāt posteni.

Taču tam viņu izvirzīja tieši Zatlera Reformu partija un tam var būt arī racionāli iemesli. Jau iepriekš Zatlera partijai svarīgāk par spīkera posteni bija saglabāt pēc iespējas lielāku ietekmi valdībā, lai īstenotu savu politiku tajā. ZRP līderis par būtiskāku testa balsojumu uzskata Saeimas priekšsēža biedra vēlēšanas, kurās ZRP kandidāte Inga Bite saņēma pārliecinošu atbalstu. Drīz pēc stāšanās amatā viņa jau vadīja Saeimas sēdi, jo S. Āboltiņa bija koalīcijas apspriedē. Juriste I. Bite (dzimusi 1981. gadā) ir vienīgā, kura Saeimas prezidijā strādās pirmo reizi. Pirms ievēlēšanas Saeimā viņa bija Augstākās tiesas senatora palīdze. J. Vucāns 10. Saeimas prezidijā nāca sava partijas - Latvijai un Ventspilij - biedra Gundara Daudzes vietā, kad viņš pārgāja darbā uz Rīgas pili par Valsts prezidenta kancelejas vadītāju. Dz. Rasnačs un A. Klementjevs ir prezidija locekļi jau vairākus sasaukumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?