Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 17. novembris
Uga, Hugo, Uģis

Ābolu laika ēdieni

Nenāk prātā neviens ēdiens, kurš, papildināts ar āboliem, man negaršotu. Āboli, manuprāt, uzlabo jebkura ēdiena garšu; ikviena kūka ar āboliem un kanēli man šķiet izcila, pat ja ar pārējām sastāvdaļām kaut kas nogājis greizi. Tāpēc pie Birutas šoreiz liela izēšanās - ābolu rauši ar plūmēm, marcipānu, Jamaikas pipariem, sinepju pulveri utt.

Tā kā šajā lapā vieta ir tikai trīs receptēm, publicēšanai izvēlējos divas neparastas (lai lasītājiem jaunas idejas) - ābolu un karija zupu un sāļi saldeno sacepumu ar skābētiem kāpostiem. Un trešo recepti kā «kārtīgu» ēdienu - ābolus ar cūkgaļu un kārtainās mīklas cepuri.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Cūkgaļas, ābolu un sinepju rausis

4 personām: 2 lieli sīpoli, sašķēlēti, 50 g sviesta, 500 g cūkas mīkstuma, sagriezta gabaliņos, 1 tējk. miltu, 250 ml sidra vai dārzeņu buljona,
200 g ābolu, nomizotu, serdes izņemtas, biezi sagriezti,
1 tējk. sausas salvijas, 3 tējk. ar kaudzi graudu sinepju,
100 ml 10% krējuma, veikalā pirkta kārtainā mīkla garozai, sakulta ola apsmērēšanai.
Sasilda krāsni līdz 200 °C. Lielā pannā cep sīpolus sviestā, līdz mīksti. Pievieno gaļu un apbrūnina. Iejauc miltus un cep pāris minūtes. Lēnām iejauc sidru jeb buljonu, uzvāra, samazina liesmu un karsē 20 minūtes. Iejauc ābolus, salviju, sinepes un krējumu, pievieno sāli pēc garšas un atdzesē.
Liek masu krāsnsdrošā traukā. Izveltnē mīklu un pārsedz traukam, piespiež malas. Apsmērē ar sakulto olu. Cep 20-25 minūtes, līdz virsa brūna.

Ābolu zupa ar kariju

4-6 personām:
1 ēdamk. eļļas, 500 ml sakapātu sīpolu, 3 lielas ķiploka daiviņas, saspiestas, 2 ēdamk. sarīvēta svaiga ingvera, 1,5 tējk. sāls, 2 tējk. sinepju pulvera, 1 tējk. turmerika (kurkuma), 1 tējk. malta kumina (romiešu ķimenes), 0,5 tējk. malta kardemona, pustējk. maltu Jamaikas piparu, 1/4 tējk. kajena pulvera, 1,25 l sakapātu ābolu, 1 l vistas buljona,
2 kanēļa standziņas, 2 ēdamk. citrona sulas, 2 ēdamk. brūnā cukura vai medus.

Sakarsē eļļu, pievieno sīpolus, ķiplokus, ingveru un sāli un cep uz vidējas liesmas apmēram 5 minūtes. Pievieno garšvielas un cep vēl 5 minūtes. Pievieno ābolus. Buljonu, kanēļa standziņas un citrona sulu uzvāra. Samazina liesmu, aizvāko pa pusei un vāra 10 minūtes. Izņem kanēļa standziņas, samaļ blenderī. Pasniedz karstu vai aukstu.

Ābolu un skābu kāpostu sacepums

4-6 personām: 1 ēdamk. sviesta vai eļļas, 250 ml smalku sakapātu sīpolu, 2 tējk. sinepju pulvera, 1 kg skābētu kāpostu, 6 sašķēlēti āboli, 2 ēdamk. miltu, 1 tējk. malta kanēļa,
pa šķipsniņai sāls, maltas krustnagliņas un muskatrieksts, 2 ēdamk. medus vai brūnā cukura, 200 g sarīvēta Čedaras siera, 150 ml rīvmaizes, 200 ml sasmalcinātu valriekstu.

Sasilda krāsni līdz 180 °C. Ietauko 2 l tilpuma krāsnsdrošu trauku. Sakarsē sviestu vai eļļu, pievieno sīpolus, sinepju pulveri un cep uz mērenas uguns 5 minūtes. Pievieno skābos kāpostus un cep vēl 5 minūtes.
Lielā bļodā sajauc ābolus, miltus un garšvielas. Pievieno medu vai cukuru un labi sajauc.
Traukā liek kārtās pusi ābolu, pusi kāpostu, pusi siera. Atkārto ar pārējiem produktiem. Pārkaisa ar rīvmaizi un valriekstiem. Aizvāko un cep 30 minūtes. Noņem vāku un cep vēl 15 minūtes. Pasniedz karstu, siltu vai istabas temperatūrā.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?