Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Absolventi finansē studijas jaunajiem censoņiem

Ah, stipendija, un vēl 100% apmērā! - šāda bija pirmā deviņpadsmitgadīgās liepājnieces Jekaterinas Fjodorovas reakcija, uzzinot priecīgo vēsti, ka viņa ir starp tiem 22 Rīgas Ekonomikas augstskolas (REA) 1. kursa studentiem, kuri šajā gadā studiju maksas daļējai vai pilnīgai segšanai saņems stipendiju.

Naudu REA pirmkursnieku stipendijām saziedojuši augstskolas absolventi, kuri tā pirmajā gadā pabalsta studiju gaitas sākušos - tieši dedzīgākos un spožākos prātus, kuru ģimenes nespēj vai tām būtu lielas grūtības dabūt naudu jauniešu mācību maksai REA. Stipendiju Jekaterina un pārējie stipendiāti saņems šodien svinīgā pasākumā, kurā arī ziedotājiem būs iespēja vaigā skatīt un aprunāties ar tiem, kurus viņi ir pabalstījuši.

Jekaterina neslēpj sajūsmu, cik ļoti viņa priecājas, ka ir sasniegts mērķis studēt REA un ka studiju maksu (3500 eiro jeb 2500 latu gadā) pirmajā mācību gadā pilnībā segs saņemtā stipendija: «Kad mammai pateicu šo priecīgo ziņu, viņa bija ļoti laimīga.» Ja Jekaterina stipendiju nedabūtu, mamma vajadzīgo naudu meitas studiju maksai, visticamāk, lūgtu draugiem. Valsts galvotu kredītu studiju maksas segšanai nevarētu dabūt, jo mamma šobrīd ir bez darba, bet vectēvs jau ir pensijas vecumā, stāsta jauniete. Ir iespēja dabūt kredītu, par kuru galvo REA, taču tam Jekaterinas skatījumā ir visai augsti procenti. Meitene cer, ka līdz nākamajam mācību gadam mammai būs darbs un mācību maksas segšanai 2. kursā jau varēs ņemt valsts galvotu kredītu. REA prorektore Diāna Pauna Dienai atzīst, ka daudzu REA pirmkursnieku ģimenēs ir smagi materiālie apstākļi. Stipendijai mācību maksas segšanai pirmajā mācību gadā pieteicās vairāk nekā puse no visiem 120 REA 1. kursa studentiem, no visiem gribētājiem stipendija piešķirta trešdaļai. Starp viņiem ir jaunieši no Balviem, Daugavpils, Cēsīm un citām pilsētām. Viens stipendiāts ir no Lietuvas, divi - no Igaunijas. Pusei stipendiātu piešķirta stipendija tādā apmērā, lai segtu studiju maksu pilnībā, pārējiem - pusi maksas.

Tos, kam piešķirt stipendiju, vērtējot pirmkursnieku materiālos apstākļus, motivāciju u. c., nosaka REA absolventi, jo stipendijas tiek maksātas no viņu ziedotās naudas. Ziedojumi šim mērķim augstskolas absolventu vidū tiek vākti trešo gadu - no brīža, kad tika ieviesta mācību maksa pēc Zviedrijas un Latvijas finansējuma samazināšanas augstskolai. Šogad aicinājumam ziedot atsaukušies nedaudz vairāk nekā 200 bijušo REA studentu, kopumā pirmkursnieku atbalstam šogad saziedojot 56 450 eiro (teju 40 000 latu). Tas ir vairāk nekā iepriekšējos divos gados kopā. «Nedrīkst pieļaut, ka studijas ir pieejamas tikai privileģētiem jauniešiem, kam ir finansiālas iespējas samaksāt mācību maksu. Absolventu galvenais mērķis ir rast iespēju dedzīgākajiem un talantīgākajiem studentiem, kuri citādi nevarētu atļauties samaksāt studiju maksu,» ziedotāju viedokli skaidro REA Absolventu asociācijas prezidents Raimonds Kulbergs. Vairāk šāda prakse, ka augstskolu beigušie palīdz studijas sākušajiem, vērojama ASV, mazāk - Eiropā, stāsta D. Pauna. Viņa cer, ka REA piemēram šajā grūtajā laikā sekos arī citu augstskolu absolventi. Patlaban, piemēram, Latvijas Universitāte atbalsta trūcīgos talantus ar mecenātu piešķirtām stipendijām, kas atvieglo studijas un sadzīves apstākļus. Izglītības eksperte Marija Golubeva uzskata, ka citās augstskolās tādu praksi kā REA varēs iedzīvināt tad, kad tajās būs uzlabojusies izglītības kvalitāte: «REA tā ir augstāka nekā vidēji Latvijā, un pateicībā par to augstskolu beigušie ir gatavi ziedot.».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Netici, Dauka, netici vēl!

Būt dullam latviešu ausīs vienmēr ir skanējis vairāk kā kompliments. Pēc Nacionālā teātra Dullā Daukas – vēl jo vairāk.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?