Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Aiz IT risinājuma jāredz cilvēks

Informācijas tehnoloģijas (IT) ir nozare ar augstu pievienoto vērtību, bez kuras faktiski nav iedomājama modernās sabiedrības ikdiena, jo īpaši biznesā, kur attīstīta IT infrastruktūra var būt izšķiroša, lai uzņēmums saglabātu un celtu konkurētspēju tirgū. Pašlaik šīs nozares attīstībā tiek veikti ļoti lieli ieguldījumi - sagatavojot jaunos speciālistus un cenšoties viņus motivēt mērķtiecīgam darbam pie jauniem IT risinājumiem.

Vienlaikus līdz ar jaunām investīcijām samērā maz darba tiek veltīts, lai veidotu stabilas nozares tradīcijas, kas novērtētu Latvijas IT speciālistu sasniegumus un veidotu izpratni par to lomu nozares izaugsmē.

Cilvēki ir katra uzņēmuma, sabiedrības un valsts lielākā bagātība. Arī aiz katra IT risinājuma stāv cilvēks - speciālists, kurš izkopis profesionālās un radošās iemaņas, spējis saskatīt savas idejas potenciālu un veiksmīgi to realizēt. IT joma pretēji pastāvošajiem stereotipiem nav tikai tehnisks darbs ar datortehnoloģijām un algoritmiem. Labam speciālistam jābūt apveltītam ar spēju radoši raudzīties uz problēmām un sabiedrības vajadzībām - tikai tā top jauni risinājumi. Tādējādi gatava IT risinājuma nonākšana pie patērētāja prasa ievērojamu ieguldījumu no konkrētā profesionāļa un arī viņa motivāciju. Turklāt ar motivāciju jāsaprot ne tikai labs atalgojums, bet arī iespēja gūt atzinību par savu darbu - gan no nozares profesionāļiem, gan plašākas sabiedrības.

Viens no veidiem, kā rūpēties par nozares prestižu un tajā strādājošo speciālistu novērtējumu, ir spēcīgu tradīciju izkopšana - regulāras nozares profesionāļu tikšanās, to sasniegumu izvērtēšana, atzinība izcilniekiem. Šāda prakse ir labi attīstīta ārvalstīs, un arī Latvijā tā veiksmīgi darbojas citās nozarēs. IT nozarē ir tikai atsevišķas iniciatīvas, kas galvenokārt koncentrējas uz dažādu start-up ideju meklēšanu un atbalstu. Daudzi uzņēmumi un valsts institūcijas iesaistās IT studiju programmās studējošo atbalstā - nodrošinot prakses vietas, stipendijas, mācību programmu uzlabošanu -, bet tā veidojas prakse, ka atbalsta aktivitātes, ko sajūt nozarē strādājošie, galvenokārt beidzas līdz ar augstskolas slieksni.

Lai mainītu šo situāciju, jau vairākus gadus Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija pasniedz Platīna peles balvas, kā arī mēs kopā ar Latvijas Zinātņu akadēmiju un Rīgas Tehniskās universitātes Attīstības fondu pasniedzam profesora Eižena Āriņa balvu datorikā. Balvas mērķis ir novērtēt nevis tikai komerciāli veiksmīgus risinājumus, bet gan ieguldījumu, kam bijusi nozīmīga loma nozares attīstībā vai arī sabiedrībā aktuāla jautājuma risināšanā. Šāda mērķtiecīga tradīciju attīstība ir īpaši svarīga brīdī, kad IT nozarē trūkst spējīgu speciālistu un jaunpienācēji bez atbilstošas motivācijas izaugsmei kļūst par vienkāršiem tehniskā darba izpildītājiem un faktiski ir nozarei zuduši. Latvijai nepieciešami cilvēki, kas gatavi strādāt ilgtermiņa mērķiem, veikt zinātnisko darbu vai vērienīgu un specifisku projektu izstrādi, kas būtu pamats unikālu IT risinājumu attīstībai un līdz ar to arī augstas pievienotās vērtības ekonomikas radīšanai. Tieši speciālistu motivācija un izaugsme ir svarīga, lai atgūtu to sagatavošanā ieguldītos resursus un tie atgrieztos tautsaimniecībā.

*Exigen Services Latvia valdes priekšsēdētājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?