Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +21 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Aiz labas dzīvošanas - slimnīcā

Sirds un asinsvadu slimības joprojām ir viena no lielākajām sabiedrības veselības problēmām gan Eiropas Savienībā, gan Latvijā. Piemēram, sirds un asinsvadu slimības ir apmēram 55% mirušo nāves cēlonis, savukārt katru gadu no infarkta vien Latvijā iet bojā aptuveni 1200 cilvēku. Lai uzlabotu situāciju, Veselības ministrija (VM) sākusi kārtējo izglītojošo kampaņu, viens no nākamajiem soļiem ir vēl vairāk samazināt iespēju bērniem skolās iegādāties dažādus našķus.

Viens no pēdējiem infarkta gadījumiem, ar ko saskārusies Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Medicīniskās kvalifikācijas un mācību centra vadītāja Dzintra Jakubaņeca, beidzies bez nopietnām sekām. Kādam vīrietim sākušies dzīvībai bīstami sirds ritma traucējumi, bet mediķi izsaukti laikus un dzīvība izglābta. Šis gadījums gan atspoguļojot pēdējā laika tendenci - cilvēki aizvien labāk ir informēti par infarkta un insulta pazīmēm, tāpēc mediķi tiek izsaukti bez vilcināšanās, Dienai norādīja Dz. Jakubaņeca. Tas arī ir galvenais priekšnosacījums - izsaukt palīdzību tiklīdz sākušies pirmie simptomi, jo cilvēkam nereti palīdzēt var vien pirmajās minūtēs vai stundās.

Lai gan ierasti vairāk tiek runāts par infarktu, tomēr, pēc speciālistu domām, vienlīdz svarīgi ir mācēt atpazīt arī insultu. Dz. Jakubaņeca paskaidroja, ka infarkta pazīmes ir pēkšņas un stipras sāpes aiz krūšu kaula, vājums, sirdsklauves, elpas trūkums, slikta dūša un trauksmes sajūta. Šis pazīmes pamanīt var pats cilvēks. Citādi ir ar insultu - te palīdzība nepieciešama no līdzcilvēkiem. Insulta pazīmes ir stipras galvas sāpes, runas traucējumi, kustību un spēka zudums ekstremitātēs, tāpēc cilvēkiem blakus ir jāspēj novērtēt, vai saslimušais spēj atsmaidīt, saprotami izteikt domas un kustēties. Arī Latvijas Kardiologu biedrības prezidents Andrejs Ērglis Dienai uzsvēra, ka insults ir cieši saistīts ar kardioloģiju, tāpēc par to nedrīkst aizmirst. Viņš gan arī atzīmēja, ka situācija Latvijā ir nedaudz labāka, nekā tiek uzskatīts. Piemēram, veicot nāves cēloņu auditu, konstatēts, ka mirstība no sirds un asinsvadu slimībām ir apmēram 46% gadījumu, nevis 55%, kā tiek uzskatīts. Tomēr problēmu tas nemazina, joprojām šis ir galvenais nāves cēlonis Latvijā.

Paaugstināts holesterīna līmenis asinīs, mazkustīgs dzīvesveids, nesabalansēts uzturs un aptaukošanās ir vieni no galvenajiem riska faktoriem. Arī Latvijas Diētas ārstu asociācijas vadītājs Andis Brēmanis Dienai uzsvēra, ka šīs ir labas dzīves sekas, jo cilvēki būtībā ikdienā dzīvo kā svētkos, īpaši attiecinot to uz ēdienreizēm. Tāpēc viens no soļiem, lai kaut kādā veidā mazinātu cilvēku aptaukošanos, ir līdz ar nākamo mācību gadu vēl vairāk pastiprināt aizliegumu skolās iegādāties neveselīgu pārtiku. Tas nozīmē, ka skolu kafejnīcās būtu atļauts tirgot svaigus augļus, ogas un dārzeņus, žāvētus augļus, negrauzdētus riekstus bez sāls un cukura, piena produktus ar ierobežotu tauku un cukura daudzumu, ūdeni, sulas, tēju un kafiju bez pārtikas piedevām, melno šokolādi, kurā kakao nav mazāks par 43%, kā arī sausiņus, barankas un atsevišķas sausmaizītes ar ļoti ierobežotu cukura daudzumu, Dienai paskaidroja VM valsts sekretāra vietniece veselības politikas jautājumos Egita Pole. Šādiem grozījumiem gan vēl jāgūst apstiprinājums Saeimā.

Tikmēr VM sadarbībā ar Slimību profilakses un kontroles centru nākamos divus mēnešus rīkos informatīvo kampaņu Mīli savu sirdi!, kurā pievērsīs iedzīvotāju uzmanību veselīgam dzīvesveidam un stāstīs par to, kā laikus atpazīt infarktu un insultu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?