Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Aizdomas, ka Daimler kukuļi tikuši līdz RD

1,8 miljoni eiro - tik lielu summu Vācijas autobūves koncerna Daimler meitasuzņēmums, ļoti iespējams, pārskaitījis Rīgas pašvaldības amatpersonām, lai rīdziniekus pilsētā pārvadātu tieši ar kompānijas ražotajiem Mercedes-Benz autobusiem. Kukuļi maksāti laikaposmā no 2002. līdz 2006. gadam, bet darījums nokārtots jau pāris gadu agrāk. Toreizējie augsta līmeņa domes darbinieki vai nu vispār atsakās par šo tēmu runāt, vai nu uzsver, ka neko nezina.

Ka šādi nelikumīgi maksājumi varētu būt notikuši, liecina materiāli par ASV notiekošo procesu, kurā Daimler tiek apsūdzēts kukuļdošanā 22 pasaules valstīs.

Samaksāja un uzvarēja?

Latvijā aizdomas krīt tieši uz Rīgas pašvaldības iepirkumiem tūkstošgades sākumā, kad pilsētas tēvi sāka atjaunot pilsētas autobusu parku, aizstājot padomju laika dzeltenos ikarusus ar moderniem ražojumiem.

Fragmenti no izmeklēšanas materiāliem vēsta, ka 2000. gada augustā Daimler meitasuzņēmums EvoBus saņēmis ziņu no tā oficiālā pārstāvja Baltijas valstīs par gaidāmu lielu autobusu iegādes konkursu Rīgā, ko grasās organizēt domes Satiksmes departaments. Līdz EvoBus nonākusi arī vēsts, ka kompānijas sāncensis piekritis «zem galda» samaksāt skaitļos neminētu naudas summu domes pārstāvjiem, lai iegūtu līgumu par autobusu piegādi. EvoBus to traktējis kā nepieciešamību darīt to pašu. 2001. gada martā firma ieguva dalītu uzvaru un vienojās ar toreizējiem autobusu parkiem Tālava un Imanta par 79 autobusu piegādi. Piecu gadu laikā EvoBus Rīgai kopumā piegādāja 117 autobusu, pēdējos 28 - 2006. gada otrajā pusē, par kopējo summu ap 21 miljonu latu.

Vai šie skaitļi ir patiesi, ceturtdien no Tālavas un Imantas tiesību pārmantotāja uzņēmuma Rīgas satiksme uzzināt neizdevās. Klusēja gan pārvadātāja preses sekretāres, gan valdes priekšsēdētāja Leona Bemhena telefons. L. Bemhens pirms tam vadīja Tālavu. Savukārt Imantas bijušajam direktoram Pēterim Simažam par iespējamu kukuļošanu ir pirmā dzirdēšana: «Mēs bijām laimīgi, ka tikām pie jauniem autobusiem, bija vienalga, pie kādiem.»

Neviens neko nezina

Atsevišķi skaitļi par piegādāto autobusu daudzumu lietas materiālos un ziņu arhīvos sakrīt. Piemēram, 2002.gada sākumā Diena rakstīja, ka drīz ekspluatācijā nodos iepriekšējā gada nogalē pirktos 18 Mercedes-Benz autobusus. Ar šo piegādi arī saistās materiālos minētais pirmais nelegālais naudas pārskaitījums 2002.gada vasarā. Tad EvoBus it kā maksājis kukuļus Rīgas domi kontrolējošās partijas pārstāvjiem, bet no 2003. gada aprīļa līdz 2006. gada decembrim - amatpersonām no kāda cita politiskā spēka. Minētajā laikaposmā no 2000. līdz 2006. gadam strādāja trīs domes sasaukumi un trīs mēri (A. Ārgalis, G. Bojārs, Aivars Aksenoks). Kukuļi esot maksāti no naudas, kas iegūta, mākslīgi paaugstinot pilsētai pārdodamo autobusu cenu.

«Pieļauju, ka es neesmu šajā sarakstā, jo neesmu neko saņēmis. Pats arī nebraucu ar mersedesu,» par iespējamo uzpirkšanu sakās nezinām bijušais pilsētas galva Gundars Bojārs (LPP/LC), kura toreiz pārstāvētā LSDSP no 2001. gada vidus līdz 2005. gada pavasarim bija nozīmīgākā partija domē. Viņš autobusu iepirkumos neesot iedziļinājies, bet atminas, ka tie sākti pirms viņa - vienu domes sasaukumu agrāk.

Iepriekšējais mērs (no 2000. gada maija) Andris Ārgalis (TP) atsacījās par šo tēmu runāt: «Tā visa ir tikai jūsu retorika.» No komentāriem atteicās arī ilggadējais Satiksmes departamenta direktors, tagad pensionārs Ivars Zarumba, kura laikā autobusi tika pirkti.

Pirka arī citus autobusus

EvoBus oficiālais izplatītājs, kurš varēja būt iesaistīts iespējamā amatpersonu kukuļošanā, dokumentos netiek saukts vārdā. Tolaik kompānijas ģenerālpārstāvis Baltijā bija firma Silverstar, no kuras pašvaldība nopirka Mercedes-Benz autobusus. Vēlāk gan Daimler ar izplatītāju attiecības pārtrauca - to esot ietekmējušas radikālas izmaiņas EvoBus vadībā. Arī Silverstar vadītājs Uģis Cinis uz zvaniem ceturtdien neatbildēja.

Ģenerālprokurors Jānis Maizītis aicina KNAB izmeklēt iespējamo kukuļošanu pašvaldībā. KNAB pagaidām vēl nav izlēmis, vai sāks pārbaudi, jo pieejamā informācija vēl tiek vērtēta, saka biroja pārstāvis Andris Vitenburgs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?