Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Aleksandra Čaka ielu igauņi zina, viņa dzeju - ne tik labi

Čaka dzejā Rīga atklājas kā mistiska pilsēta. Tas ir kā 3D filmā: redzi tās vietas, ielas un mājas, un tev ir sajūta, ka Rīgas vēsture nekad nebeigsies, tā ir mūžīga. Šīs asociācijas iedvesmots, tapa Aleksandra Čaka dzejas izlases Igavene Riia (Mūžīgā Rīga) nosaukums, to sastādījusi un igauniski atdzejojusi tulkotāja un dzejniece Līvija Vītola. Krājums laists klajā Igaunijas izdevniecībā Libri Livoniae.

L. Vītola ir igauniete, kaut gan uzvārds liek nojaust, ka viņai ir arī latviešu saknes. «Mani senči bija dienvidigauņi. Kaut pati dzīvoju Tallinā, manas dzimtās vietas nav tālu no Valkas - Helme, Terva un Pikasilla,» viņa stāsta Dienai. «XIX gadsimta 90. gados mans tēva vecaistēvs nopirka māju un 28 hektārus zemes Latvijas pusē. Mans vecaistēvs un vecāmāte dzīvoja Latvijā ar Igaunijas vīzām. Saimniekošana lauku mājās Latvijā turpinājās līdz 1949. gada deportācijai.»

Ieinteresējusies par latviešu valodu un literatūru, sākotnēji Līvija Vītola to apguva patstāvīgi, vēlāk - Guntara Godiņa rīkotajos kursos Latvijas vēstniecībā.

Pēc igauņu un somugru valodu studijām Tartu Universitātē viņa strādājusi dažādus darbus, bijusi arī direktora vietniece E. Vildes un A. H. Tammsāres muzejā. Pašai iznākuši trīs dzejas krājumi un viena bērnu grāmata. Pērn tika izdota viņas sarakstītā monogrāfija par igauņu rakstnieku Eduardu Vildi.

Līvija Vītola ilgus gadus ir pētījusi Aleksandra Čaka daiļradi, igauņu žurnālos un laikrakstos rakstījusi apceres gan par A. Čaka, gan citiem XX gadsimta 20.-30. gadu latviešu dzejnieku darbiem. Līdzās dzejai viņu interesē arī tā laika tēlotājmāksla.

«Aleksandra Čaka vārds igauņiem nav pilnīgi svešs. Tie, kuri 1974. gadā redzēja Pētera Pētersona režijā iestudēto Čaka dzejas kompozīciju Spēlē, Spēlmani! ar pazīstamo igauņu dzejnieku un aktieri Juhanu Vīdingu galvenajā lomā, to nespēj aizmirst,» stāsta izlases veidotāja. «Citi zina, ka Rīgā ir Aleksandra Čaka iela, bet nopietni viņa dzeja Igaunijā nav pazīstama. Pirms 30 gadiem iznāca divi Čaka prozas izdevumi Itas Saksas tulkojumā, turpretim mūsdienās nebija praktiski nekā. Tāpēc es arī gribēju sastādīt un atdzejot viņa dzeju, kas man ir ļoti tuva.»

Krājumu, kurā iekļauti tādi populāri A. Čaka dzejoļi kā Tramvajā, Jaunkundze ar sunīti, Marijas iela, Pilsētas zēns un citi, papildina rokraksti un fotogrāfijas no A. Čaka muzeja Rīgā.

Latviešu dzeju Līvija Vītola sāka tulkot šajā gadsimtā. 2002. gadā atdzejoja Astrīdes Ivaskas dzejoļus un sastādīja kopīgu Astrīdes un Ivara Ivasku krājumu Rᅢᄂndav jᅢᄂrv (Lidojošais ezers). 2007. gadā iznāca Jura Kronberga dzejas izlase Maa-alune luule (Pazemes dzeja), kas tulkota kopā ar G. Godiņu - Čaka dzejas izlases konsultantu. Savukārt kopā ar Karlu Kello tapa grāmata par Rīgas igauņiem Sinu, minu ja meie Riia (Tava, mana un mūsu Rīga), kas tika izdota 2008. gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?