Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Alga sanāk 28 lati uz papīra

Vairākkārtējs finansējuma samazinājums uz iznīcības robežas nostādījis Latvijas Mākslas akadēmijas Mākslas vēstures institūtu (MVI). Piecu cilvēku kolektīvam šogad piešķirtais bāzes finansējums ir 4172 lati, par kuru gan jānodrošina telpu īres un komunālie maksājumi, gan jāsamaksā algas.

Institūta direktore Elita Grosmane aprēķinājusi, ka tādējādi katrs no pieciem doktoriem mēnesī var saņemt Ls 28 pirms nodokļu nomaksas. Pērn institūts saņēmis Ls 11 753 finansējumu, ar ko varējuši samaksāt Ls 115 uz papīra katram darbiniekam. Tā kā darbinieki lasa arī lekcijas un ir iesaistīti projektos, iztikt varēja, taču šobrīd situācija ir nelabvēlīga, jo netiek izsludināti konkursi zinātnes programmām, kuros varētu pieteikties MVI. Vēl pirms pieciem gadiem - 2007. gadā - finansējums bija Ls 50 835. MVI nosūtījis vēstuli Izglītības un zinātnes ministrijai un Kultūras ministrijai, norādot, ka institūta finansējumu varētu būt ietekmējusi kādā dokumentā pieļauta kļūda, nepareizi ievadot datus par nodarbinātību, bet vairs neko labot neesot bijis iespējams - neviens no institūta nav aicināts piedalīties sanāksmēs par finansējuma piešķiršanu. Tā nu institūts, kura darbinieki izdod žurnālu Mākslas Vēsture un Teorija, sagatavo rakstu krājumus Materiāli Latvijas mākslas vēsturei un ceļvežu sēriju Rīgas mākslas un arhitektūras pieminekļi, lasa referātus zinātniskās konferencēs un sagatavo grāmatu tekstus, ir nonācis situācijā, kad var nākties vasarā tā darbiniekus sūtīt uz pusgadu bezalgas atvaļinājumā. Pirmajā pusgadā minimālu naudu (E. Grosmane min Ls 114 uz papīra) darbinieki saņems, pateicoties kādam sponsoram. «Mēs prasām minimālās algas kā bāzi. Šobrīd situācija ir dīvaina - mums minimālā alga nepienākas, jo līdz šim esam tikuši galā. Tas ir mūžīgais eksakto un humanitāro zinātņu konflikts, kad eksaktās zinātnes saņem lielus līdzekļus, bet humanitārajām atvēl pēc pārpalikuma principa,» norāda E. Grosmane.

Izglītības un zinātnes ministrija Dienai norādīja, ka MVI ir Kultūras ministrijas pakļautības iestāde, taču bāzes finansējums aprēķināts, pamatojoties uz paša institūta sniegto informāciju. Uz jautājumu par iespējamajiem problēmas risinājumiem IZM atbildē norādīts, ka līdz šā gada 30. novembrim Latvijā notiks zinātnes un inovāciju politikas ieviešanas Latvijā starptautiska izvērtēšana. «Priekšlikumi, kas tiks izstrādāti, pamatojoties uz izvērtējumu, sniegs būtisku atbalstu ilgtspējīgai pētniecības un attīstības strukturālo reformu īstenošanai, t. sk. saistībā ar zinātnisko institūciju struktūru, konkurētspēju un resursefektivitāti, kā arī mērķtiecīgu ieguldījumu veikšanu,» teikts IZM atbildē. Kultūras ministrijas pārstāve Lolita Rūsiņa norādīja, ka šodien notiks KM un IZM speciālistu tikšanās, lai risinātu MVI jautājumu, pēc tam ministrija varēs sniegt atbildi, kāds risinājums institūtam tiks piedāvāts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?