Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Alojas novadu Saeima nav gatava sadalīt

Lēmumu par Alojas novada sadalīšanu un jaunizveidoto Alojas un Staiceles novadu darbības sākšanu pēc 2013. gada 1. jūnija pašvaldību vēlēšanām Alojas novada dome pieņēma jau 2010. gada jūnijā, gadu pēc iepriekšējām vietējām vēlēšanām. Likumprojekts, uz kura pamata varētu novadu sadalīt, pēc Zaļo un Zemnieku savienības iniciatīvas Saeimas darba kārtībā nonāca tikai ceturtdien un tika noraidīts.

Kad līdz vēlēšanu izsludināšanai palikušas vairs pāris nedēļu, Saeima arī nevarētu pagūt novadu sadalīt. Četru gadu ilgajos strīdos novājinātajai Alojas novada pašvaldībai joprojām nav izdevies pieņemt budžetu, apstiprināja domes priekšsēdētāja Dace Vilne (Reģionu alianse).

Pretrunas novada domē sākās jau pirms tās sanākšanas, un uz pirmo sēdi 2009. gada jūlijā Alojas domnieki tiesisko strīdu dēļ pulcējās trīs nedēļas vēlāk nekā citas pašvaldības. Gadu vēlāk deputāti nolēma novadu līdz ar jaunām vēlēšanām sadalīt, pagājušā gada 7. jūnijā lūdzot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) dot tādu iespēju, atsaucoties uz iedzīvotāju aptauju. Pēc diviem mēnešiem, 7. augustā, kad Diena apmeklēja Alojas novadu, tā vadība saņēma VARAM atbildi, kurā bija norādīts, ka likums neparedz pašvaldību sadalīšanu. Ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) uzsvēra, ka ministrija vēlas, lai nākotnē veidotos vēl lielāki novadi. Alojas novadā, kurā 2012. gadā bija 5929 iedzīvotāji, apvienojās Aloja, Staicele, Brīvzemnieku un Braslavas pagasts.

Saeimas sēdē ceturtdien ministra partijas biedrs Juris Viļums, kā arī VARAM parlamentārais sekretārs Einārs Cilinskis (VL-TB/LNNK) norādīja, ka ierosinājums sadalīt teritoriju saistīts ar politiskiem iemesliem un domnieku nesaskaņām, bet nav saņemts ekonomiskais pamatojums. Vaicāts, kāpēc deputāti tik vēlu iesniedza Saeimā šo likumprojektu, Ingmārs Līdaka (ZZS) atbildēja, ka viņš ar kolēģiem ir reaģējis uz neseno novada deputātu lūgumu pēc tam, kad to nav darījusi VARAM.

Zaļo un Zemnieku savienība Alojas novadā ieguva piecas vietas, kas ir tikpat, cik saņēma bijušā Staiceles mēra Jāņa Bakmaņa vadītā komanda, kura startēja zem Pilsoniskās savienības karoga. ZZS kopā ar Visu Latvijai!, kurai ir divi mandāti, palika opozīcijā. Balsojumos visu izšķīra viena balss, kas pieder neatkarīgajam deputātam, kurš sākumā bija koalīcijā. Domes priekšsēde D. Vilne, kura ievēlēta no Tautas partijas, kam bija tikai divas vietas, tagad kritizē opozīciju, jo tā nobloķējusi budžeta pieņemšanu, prasot, lai būtu atsevišķs Alojas un Staiceles budžets. Kad budžetu apsprieda komiteju sēdēs, opozīcijai tādas iebildes neesot bijušas. Kā zināms, viens no nesaskaņu iemesliem ir Staiceles parādsaistības, kuras jāsedz visa novada iedzīvotājiem. Viens no opozīcijas līderiem Valdis Bārda (ZZS) savukārt min arī citus iemeslus, kāpēc budžets nav bijis pieņemams, ieskaitot neskaidros kritērijus, pēc kuriem tiek sadalīts finansējums pašvaldības iestādēm. Viņš vadību vaino arī tajā, ka nav sagatavots ekonomiskais pamatojums un nav darīts viss iespējamais, lai izpildītu domes pieņemto lēmumu par novada sadalīšanu. Kā Latvijas Zemnieku savienības saraksta mēra kandidāts V. Bārda veido komandu novada domes vēlēšanām, cerot tajās startēt vēl labāk nekā pirms četriem gadiem. Viņš uzskata, ka pēc vēlēšanām ir jāveic nopietns pašvaldības audits.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?