Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 26. septembris
Kurts, Knuts, Gundars

Amerikas saldumu trakums starp Sendiju un vēlēšanām

Kad oktobrī ieradāmies Amerikā, ievēroju, ka viens no ātro uzkodu tīkliem piedāvā ko dīvainu - ķirbju garšvielas kafiju. Neriskēju mēģināt. Taču ķirbju klātbūtne lielveikalos un ēstuvēs bija jūtama - virtulis ar ķirbju garšvielu, cepumi, kēksi, pankūkas. Dažiem atzīmēts - mākslīga garša. No ķirbjiem, protams, ne smakas - drusku kanēļa, drusku krustnagliņu, daudz salduma.

Turpmāk ķirbji parādījās arvien vairāk - pie mājām kā dekorācijas, čupām vien tirgotavās. Tuvojās helovīns. Šogad rietumkrastā lielākais gaidītais mošķis gan bija viesuļvētra Sendija, un tā draudēja visu pārvērst par īstu baidīšanos. Vašingtonas apkaimei vētra, par laimi, bija žēlīga. Pēc divām vējainām un lietainām dienām, kuras cilvēki pavadīja mājās, iztukšojuši veikalu pārtikas un ūdens plauktus un aprīkojušies ar radioaparātu, kabatas lukturīšiem un mehānisko konservu attaisāmo, bija skaidrs - helovīns būs! 30. oktobrī privātmāju dekorēšana sasniedza kulmināciju - iegailējās acis milzu zirnekļiem un skeletiem, kokos šūpojās balti spoki un raganas, bet pie māju lieveņiem iedegās izgrebtie ķirbji. Gaisma mājas priekšā ir zīme, ka helovīna svinētāji ir gaidīti.

Tie, kuri šos svētkus nesvin reliģiskas pārliecības dēļ, vakarā grib mierīgi skatīties televīziju vai aizmirsuši nopirkt našķus, lieveņus atstāj tumšus un aizvelk aizkarus vai atstāj skaidru norādi «Sorry, no candy». Vakarpusē lielveikalos atskanēja paziņojumi, ka ķirbjus var ņemt par velti, taču tas maz kuru vairs interesēja, jo spēkā bija stājusies jauna valūta - končas un našķi. Bērni pārvērtās - mūsu ģimenē parādījās asiņains vampīrs ar melnu hūti un vienacains pirāts ar plastmasas zobenu - un devās lielajā gājienā pa kaimiņmājām.

Izjokot gan neviens nevienu netaisījās. Lielie laipni vēra vaļā durvis un dalīja saldumu bļodu saturu astronautiem, princesēm, dzelzs vīriem, cilvēkiem bez galvas un vienkārši jokainiem tipiem. Pirms tam vaicāju vietējiem, vai ir īpaša helovīna maltīte. Nav. Šajā vakarā atmet prātīgas ēšanas principus, aizmirst par cukura daudzumu asinīs un zobgraužiem. Pēc divu stundu ilgas pastaigas mūsējie atgriezās ar milzīgiem maisiem, un četrgadnieks nodvesās - nevienam latvietim nav tik daudz bonbongu. Maisu saturs košs - kumossnikeri, marsi, citi saldie batoniņi, šokolādes bļodiņas ar zemesriekstu pildījumu, īrisa kociņi, kastītes ar gumijkončām, saldumi spociņpaciņā. Pa vidu arī amerikāņu tradicionālie sāļie kliņģerīši Pretzels un kārbiņas ar zivtiņcepumiem, kas te ir apmēram tādā pašā statusā kā mūsu Cirks. Papētot iepakojumus, gan skaidrs, ka ienākumus no helovīna sadala trīs lielie ražotāji.

Mūsu maisu satura pietika līdz nedēļas nogalei, un es novērtēju svētku sirsnīgo pusi, kad cilvēki ver cits citam durvis un dalās ar labumiem, taču priecājos, ka saldumu trakums ir tikai reizi gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma


*Atvainojiet, saldumu nav!

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?