Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Apgrūtinās zemes iegādi ārzemniekiem

Ārzemniekiem Latvijā iegādāties lauksaimniecībā izmantojamo zemi drīzumā būs ievērojami sarežģītāk, jo valdība pēc vairāku citu Eiropas valstu parauga ieviesīs vairākus jaunus ierobežojumus - biedrības Zemnieku saeima kongresā pavēstījis Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V). Premjers atzīst, ka Eiropas Savienības (ES) regulas ievērojami ierobežo dalībvalstu iespējas vērsties pret zemes pircējiem ārvalstniekiem, tomēr citu valstu pieredze liecina, ka risinājumi ir iespējami, vēsta aģentūra LETA.

Savukārt zemkopības ministre Laimdota Straujuma kongresā norādīja, ka ministrija ir sagatavojusi vairākus konkrētus priekšlikumus, piemēram, plānots, ka pirmpirkuma tiesības būs pirmās pakāpes radiniekiem, kā arī attiecīgajam zemes gabalam pieguļošo zemju īpašniekiem.

Viens no ierobežojumu iniciatoriem - Saeimas deputāts un Zemkopības ministrijas (ZM) parlamentārais sekretārs Edvards Smiltēns (V) - Dienai norādīja, ka plānotie ierobežojumi ir jāvērtē kā daļa no pasākumu kompleksa, kura mērķis ir nevis vērsties pret ārvalstu pircējiem, bet veicināt to, lai Latvijas iedzīvotājiem būtu vēlme un iespējas mežu un lauksaimniecības zemi paturēt savās rokās. «Vienkārši noteikt ierobežojumus nebūtu pareizi, jo tas būtu pretrunā ar ES likumdošanu un, ņemot vērā pieredzi ar spēkā esošajiem ierobežojumiem, arī neefektīvi. Tāpēc ierobežojumiem ir jābūt diskrētākiem, piemēram, tie var tikt attiecināti uz zemes pircēja pieredzi un izglītību,» skaidro E. Smiltēns, norādot, ka priekšlikumu pamatā ir citu ES valstu, piemēram, Ungārijas, Dānijas un Francijas, pieredze.

Saeimas deputāts uzsver, ka paralēli šiem ierobežojumiem tiek strādāts arī pie citiem pasākumiem, kas veicinātu zemes palikšanu Latvijas iedzīvotāju īpašumā, piemēram, zemes iegādes kreditēšanas programmas, lauksaimnieku un mežu īpašnieku kooperācijas veicināšanas un Valsts zemes fonda, kas valsts īpašumā iegādātos lauksaimniecības zemes, attīstīšanas. «Nevar pārmest un vērsties pret ārzemniekiem par to, ka viņi šeit pērk zemi, jo cenas kopumā pie mums joprojām ir pievilcīgas un ir pietiekami daudz pārdevēju. Tomēr mums pašiem ir jāsaprot, ka lauksaimniecības un mežu zeme ir ekonomisks resurss, kas mums pašiem nākotnē var dot lielāku ekonomisko labumu, tāpēc ir jāveicina, lai vietējie iedzīvotāji zemi censtos paturēt savā īpašumā vai arī pārdotu citiem īpašniekiem no Latvijas,» savu nostāju pamato E. Smiltēns.

Kuluāros par šo priekšlikumu oponentu dēvētās Reformu partijas pārstāve, Saeimas deputāte un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas locekle Zanda Kalniņa-Lukaševica Dienai atzina, ka vēl nav iepazinusies ar ZM priekšlikumiem un tie vēl nav apspriesti arī komisijā, tāpēc nevar komentēt to saturu. Viņasprāt, diskusijas par šāda veida priekšlikumiem ir iespējamas, tikai pārliecinoties, ka tie nav pretrunā ar ES likumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?