Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Apkures sezonu daudzi rīdzinieki gaida ar bailēm

«Jau septīto gadu apsaimniekotājs mums sola darīt visu, lai mēs būtu laimīgi. Kad reāli kaut kas ir jādara, ir simt un viena atruna, kāpēc neko nevar izdarīt,» stāsta mājas vecākā Sandra Jansone. Māju Raņķa dambī ar 55 dzīvokļiem, kur dzīvo Sandra, pērn apkurei pieslēdza 22. oktobrī. Šāda situācija šogad draud daudziem, jo šovasar parādu atmaksa notiek lēnāk nekā citus gadus.

Apsaimniekotāji arī netic iespējai parādu piedzīt tiesas ceļā. Vienīgais redzamais solis, ko daudzi apsaimniekotāji, arī pašvaldības namu pārvaldes, gaidot šo rudeni, ir veikuši, ir parādā esošo dzīvokļu sarakstu izsūtīšana visiem mājas iedzīvotājiem.

Nepanāk taisnību

Pensionāres Anna Motivāne un Ņina Podsvirova spriež, ka 28 gadu laikā, kopš viņas šeit Raņķa dambī dzīvo, tik slikti kā tagad nav bijis nekad. «Biju pat pie domes izpilddirektora Radzeviča aizgājusi. Labāk būtu, ja mēs nemaksātu tai firmai, bet paši savāktu naudu, dibinātu dzīvokļu īpašnieku biedrību. Uz sapulci cilvēkus savākt grūti. Te dažādi cilvēki mainās, cits dzīvo pat Ventspilī un dzīvokli izīrē,» stāsta A. Motivāne. Viņa tūlīt pēc rēķina saņemšanas samaksājot. S. Jansone gan gatava nemaksāt tik ilgi, kamēr netiks atrisināta situācija ar lielākajiem parādniekiem: «Esmu iepazinusi savus kaimiņus un varu par visiem 100% apgalvot, ka trīs lielākie nemaksātāji - Ls 2500, Ls 600 un Ls 300 - nav trūkumcietēji. Kopš pavasara divi lielākie parādnieki dzīvokļus ir izīrējuši un saņem ienākumus no izīrēšanas. Tos varētu novirzīt parādu segšanai, bet tas būtu jādara apsaimniekotājam, jo gada tāme paredz jurista pakalpojumus un deklarēto personu pārbaudes,» sašutusi ir S. Jansone. Apsaimniekotāju vēstulē iedzīvotājiem atzīts, ka ar parādniekiem netiek galā - viens dzīvoklis ieķīlāts, un lietu virzība apstājusies, otrā dzīvo īpašnieces meita, bet pati īpašniece bijusi rupja, un parādu piedzinējiem neko piedzīt nav izdevies. Pērnruden šai mājā bija arī citas problēmas - tā kā apkures nebija, daudzi lietoja sildītājus un pārslodzes dēļ elektrība atvienojās. «Bija kā karalaikā - aukstumā un sveču gaismā,» atceras iedzīvotājas. Viņas visvairāk satrauc tas, ka ne Saeimas, ne pašvaldību līmenī gadiem ilgi nekas nav darīts, lai atvieglotu cīņu pret ļaunprātīgajiem parādniekiem.

A/s Māju serviss KSA valdes priekšsēdētāja Baiba Pļaviņa atzīst, ka situācija ar parādu segšanu šovasar vieglāka nav kļuvusi. Pērn pēdējām KSA mājām siltumu pieslēdza tikai 3. novembrī, jo uzņēmums bija parādā Rīgas siltumam (RS) vairāk nekā 155 tūkstošus latu. «Cenšamies atvienot karsto ūdeni, ja izdodas iekļūt dzīvoklī. Galējais piespiedu variants būtu atvienot ūdeni vispār un pagrabā katram parādniekam spainī ieliet 25 litrus, kas viņam pienākas diennaktī. To gan mēs vēl nesam ieviesuši,» stāsta B. Pļaviņa. Tiesvedība bieži vien neko nedod, jo ilgst gadiem, bet pa šo laiku parādnieks pārtrauc maksāt vispār. Īpašnieku no viņa dzīvokļa izlikt nevar.

Izsūta sarakstus

Lai arī apsaimniekotāji gan šaubās, vai tas ir efektīvi, tomēr aizvien biežāk viņi izsūta sarakstus, cik kurš dzīvoklis ir parādā. Lielāko daļu no summas veido parāds par siltumenerģiju. Tomēr vismaz RS nav novērojis īpaši lielu parāda pieaugumu, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. «Kopējā parāda summa pieaugusi par 2%, parāda segšanas temps ir mazliet lēnāks, bet ne bezcerīgs. Ir vairāki namu apsaimniekotāji, kas ir norēķinājušies simtprocentīgi - SIA Zemgale, SIA Juglas nami, SIA Purvciema nami un citi. Apkures sezonas beigās apsaimniekotāji bija mums parādā vairāk nekā 10 miljonus latu, tagad summa ir ap 5 miljoniem,» stāsta a/s Rīgas siltums preses sekretāre Linda Rence. Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta direktors Anatolijs Aļeksejenko (LPP/LC) atklāj, ka ļoti efektīvi ir brīdinājumi par vēršanos tiesā. Arī zvērināts tiesu izpildītājs Ginters Hmeļevskis stāsta, ka bieži vien izdodas vienoties par parāda atmaksu: «Summas ir dažādas - mana klienta, namu apsaimniekošanas uzņēmuma, uzdevumā tiek piedzīti gan 62, gan 2800 latu. Ir gadījumi, ka parāda piedziņa pat par pāris simtiem latu netiek vērsta pret algu vai automašīnu, bet pret dzīvokli. Šādos gadījumos parādnieks vienmēr samaksā.»

Latvijā vidējais iedzīvotāju parāds par apsaimniekošanu ir viena aukstākā ziemas mēneša rēķina apjomā, lēš Latvijas Namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Ģirts Beikmanis. Viņš atzīst, ka parādnieku dzīvokļu numuru publiskošana var arī nedot rezultātu, taču iedzīvotāji to atbalsta, jo viņiem ir svarīgi zināt, kāda situācija ir mājā. Arī zvērināts advokāts Jānis Mucenieks norāda, ka parādnieku dzīvokļa numuru publiskošana nav Fizisko personu datu aizsardzības likuma pārkāpums: «Dzīvoklī var dzīvot gan īrnieki, gan citas personas, kam juridiski nepieder dzīvoklis, iespējams, dzīvoklis vispār ir neapdzīvots.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kāpēc nevar atvienot siltumu katrā dzīvoklī atse

Siltuma piegādātāji slēdz līgumu nevis ar iedzīvotājiem, bet apsaimniekotājiem. Piemēram, a/s Rīgas siltums atbild par siltuma pievadīšanu līdz mājas ievadam. Izņēmums ir dažas pilsētas, piemēram, Rēzekne, kur siltuma ražotājs slēdz tiešos līgumus ar iedzīvotājiem.
Ar esošajām viencauruļu komunikācijām vienkārši atvienot siltumu kādā dzīvoklī nav tehniski iespējams. Siltumtīklu pārbūve prasa ļoti lielus līdzekļus. Atvienojot atsevišķu dzīvokli, netiktu atrisināts maksājums par koplietošanas telpu apsildīšanu, turklāt neapkurināti dzīvokļi rada problēmas pārējai mājai.
*Pēc a/s Rīgas siltums un namu apsaimniekotāju sniegtās informācijas

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?