Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Apple cer novērst paverdzinātāja slavu

Informācijas tehnoloģiju gigantu Apple aptumšojušas ziņas par nelabvēlīgiem darba apstākļiem un strādnieku pārstrādināšanu lētā darbaspēka paradīzē Ķīnā. To apstiprinājusi nupat veiktā izmeklēšana, kurā kompānija iesaistīja ekspertus no Taisnīga darba asociācijas (FLA), kas pārstāv darba tiesību aizsardzības jomu.

Apple solījumi pēc izmeklēšanas kompānijas sadarbības partnera un lielākā sastāvdaļu ražotāja Foxconn rūpnīcās norāda, ka informācijas tehnoloģiju gigants apņēmies spodrināt savu tēlu un novērst darba tiesību un drošības pārkāpumus. Analītiķi mudina ņemt paraugu no kompānijas Nike, kuru līdzīgu skandālu virkne piemeklēja deviņdesmitajos gados.

Atklāj dučiem pārkāpumu

Foxconn rūpnīcās strādā ap 1,2 miljoniem cilvēku, un lielākā daļa iesaistīta tieši Apple produktu ražošanā. Taču pēdējo gadu laikā Apple tēlu satricinājušas ziņas par darbinieku pārstrādināšanu un zemo atalgojumu Ķīnā bāzētajās rūpnīcās. Pērn visu sarežģīja arī sprādziens fabrikā, kurā dzīvību zaudēja trīs cilvēki. Gadu pirms tam Foxconn pārņēma darbinieku pašnāvību vilnis. Sev dzīvību mēģināja atņemt 18 cilvēki, no kuriem 14 tas arī izdevās.

Pēc traģiskās notikumu virknes Foxconn vairāk nekā divreiz paaugstināja samaksu darbiniekiem, mēneša pamatalgai sasniedzot 1800 juaņu (aptuveni 150 latu), norāda ziņu aģentūra AP. Taču ar to nepietika, lai apslāpētu negatīvās informācijas virkni par darba apstākļiem un garajām darba stundām rūpnīcās.

Apple lēma rīkoties un iesaistīja FLA ekspertus, kam uzdeva sagatavot ziņojumu. Trīs Foxconn rūpnīcās ieradās FLA pārstāvji, lai intervijās ar 35 tūkstošiem darbinieku izvērtētu situāciju.

Pagājušajā nedēļā publiskotais ziņojums atklāj, ka Foxconn rūpnīcās pieļauti dučiem pārkāpumu. Darbiniekiem nākas strādāt pat 60 stundu nedēļā, turklāt viņi par virsstundām nesaņem atbilstošu samaksu.

FLA norāda arī uz neapmierinošajām algām. Ap 60% darbinieku ar zemo mēnešalgu nepietiekot pat ikdienas pamatvajadzību segšanai. Piedevām rūpnīcās nav ievērotas drošības prasības. 43% strādnieku guvuši vai redzējuši, kā kāds kolēģis, pildot darba pienākumus, gūst savainojumus.

Kā paraugu norāda Nike

Pēc iepazīšanās ar izmeklēšanas rezultātiem Apple un Foxconn vadība solīja novērst pārkāpumus. «Mēs pilnībā atbalstām [FLA] rekomendācijas,» norādīja Apple.

Maksimālais darba stundu skaits nedēļā, ieskaitot virsstundas, tiks samazināts līdz 49, tajā pašā laikā solot pienācīgu atalgojumu. Lai neciestu saražotās produkcijas apjoms, Foxconn nolīgs desmitiem tūkstošu jaunu darbinieku. Tāpat kompānija sola izbūvēt jaunas dzīvojamās platības un ēdnīcas, kā arī veicināt darba vides drošību.

Analītiķi prognozē, ka tas mudinās piemēram sekot arī citas globālās korporācijas, kuru ražošana bāzēta Ķīnā. Juristu firmas Simmons & Simmons Ķīnas darba tiesību grupas vadītāja Leslija Ligornera paredz, ka algu pieaugums Foxconn uzlabos samaksu arī citur, jo Eiropas un ASV kompānijas centīsies nosargāt savu tēlu.

Eksperti uzsver, ka Apple spēris pirmo soli, lai mācītos no Nike pieredzes. «Industrijas [Nike] pieredzē ir gudrība, ka jāiegulda daudz darba, lai saprastu, kas notiek tavā piegādes ķēdē,» Kenets Lībertāls no pētījuma centra Brookings Institution sacīja Reuters.

Nike deviņdesmitajos gados pēc līdzīga pārstrādināšanas skandāla tās piegādātāju rūpnīcās Āzijā un Centrālamerikā izmeklēja situāciju un izvērsa vērienīgas reformas. Firmām aizliedza nodarbināt nepilngadīgos, lika nodrošināt vismaz likumā noteikto minimālo algu, kā arī atrisināja nesaskaņas par virsstundām un brīvdienām.

«Nozīmīgākās pārmaiņas Nike sākās tad, kad mēs beidzot tikāmies ar cilvēkiem, kas mūs kritizēja, un sākām nevis noliegumu pilnu diskusiju, bet gan sarunu par to, kā atrisināt šīs problēmas,» stāstīja Nike viceprezidente ilgtspējīgas uzņēmējdarbības un inovāciju jautājumos Hanna Džonsa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Foxconn rūpnīcas

Nodarbina 1,2 miljonus cilvēku, no kuriem lielākā daļa iesaistīti Apple produktu ražošanā
Ar Foxconn sadarbojas arī tādas kompānijas kā Dell, Hewlett-Packard un Sony
Foxconn bēdīgi slavena ar darba tiesību pārkāpumiem
2010. gadā 14 strādnieki izdarīja pašnāvību, fiksēti vēl četri nesekmīgi mēģinājumi
2011. gadā vienā no Foxconn Ķīnas rūpnīcām nogranda sprādziens. Eksplozija nogalināja trīs strādniekus
Februārī paaugstināja algas par 16-25 procentiem, mēneša pamatalga - 1800 juaņu (150 latu)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?