Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Apvienos un pārcels

Līdz nākamā mācību gada sākumam Rīgas dome (RD) iecerējusi veikt vairāku mācību iestāžu likvidāciju un reorganizāciju. Aptaujātajiem iestāžu vadītājiem RD argumenti pārmaiņu nepieciešamībai nešķiet pārliecinoši, turklāt viņus māc bažas, ka apvienošana pasliktinās mācību rezultātus. Savukārt RD priekšsēdētājs Andris Ameriks uzsver, ka notiks nevis likvidācija, bet gan izglītības iestāžu administrāciju apvienošana, kas ļaušot sakārtot infrastruktūru un radīt jaunas bērnudārzu vietas.

«Skolēniem būs grūtāk apgūt igauņu valodu, jo viņi vairs nebūs vidē ar igauņu tradīcijām un valodu,» uzskata Rīgas Igauņu vidusskolas direktore Urve Aivare, kuras vadītā mācību iestāde tiks pārdēvēta par Rīgas Igauņu pamatskolu, vidusskolas programmu īstenojot Ziemeļvalstu ģimnāzijā. Reorganizācija tikusi skaidrota ar nepietiekamu skolēnu skaitu vidusskolā, kurā patlaban ir tikai 12. klase, jo pārējās netika nokomplektēts pietiekami liels audzēkņu skaits. «Manuprāt, tā vienkārši ir tāda politika, jo mūsu skolā minimālais skolēnu skaits klasē ir 25, bet citās mazākumtautību skolās tas nav tik mazs,» uzskata direktore.

M. Lomonosova Krievu vidusskolas likvidācija tās direktoram Nikolajam Baborikinam skaidrota ar līdzekļu ekonomiju un mazo skolēnu skaitu. «Neesmu ekonomists, bet nav saprotams, kāda būs ekonomija no likvidācijas,» viņš teic. Direktors ir nobažījies, ka likvidāciju dēļ nākotnē skolas piemeklēs līdzīgas problēmas kā bērnudārzus, kuros pašreiz trūkst vietu. Savukārt Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane (LPP/LC) norāda, ka bērnu kritums pēc tam, kad M. Lomonosova Krievu vidusskola tika apvienota ar Ļ. Tolstoja Krievu vidusskolu, neesot pieļaujams. Mācību ēka esot paredzēta 800 skolēniem, taču patlaban tajā mācās 322. Mācību darba turpināšana Rīgas 40. vidusskolas ietvaros uzlabošot zināšanu kvalitāti, kura likvidācijai paredzētās iestādes skolēniem esot zema. Lai gan viens no mērķiem esot arī līdzekļu taupīšana, pēc reorganizācijas stundas turpināsies abu mācību iestāžu telpās. Tas ļaušot 40. vidusskolas tagadējiem otrās maiņas skolēniem sākt mācības jau no rīta.

Rīgas 43. un 35. bērnudārza likvidācija notikšot tikai juridiski, skaidro E. Aldermane. Patlaban katrā no likvidācijai paredzētajām pirmskolas iestādēm ir divas grupas. Pēc to likvidēšanas bērnudārza atrašanās vieta, kā arī bērnu un pedagogu skaits tajā netikšot mainīts. «Šeit ir normāla, loģiska un pamatota darbība. Bērnudārzs ar divām grupām kļūst par lielās, nopietnās iestādes filiāli ar savām audzinātāju un bērnu vietām,» teic RD pārstāve un norāda, ka bažām nav pamata.

Papildu vietas bērnudārzā tiks radītas pēc Rīgas Pļavnieku sākumskolas apvienošanas ar Rīgas 99. vidusskolu, tā rezultātā izveidos Rīgas Pļavnieku pamatskolu. Sākumskolas telpās varēs iemājot 200 bērnu, savukārt audzēkņi, kuri tur mācījušies līdz šim, no nākamā mācību gada apmeklēs tagadējās Rīgas 99. vidusskolas telpas. Sākumskolas direktore Tekla Balode apvienošanu vērtē divējādi. «Mūsu telpas bija pārāk mazas, arī bērnudārzam vajadzēja lielākas. Tādā ziņā esam apmierināti, bet katra reorganizācija tomēr ir biedējoša. Daļai vecāku nepatīk, ka skola tagad tiks pārcelta uz ģeogrāfiski neizdevīgāku vietu - meža malā mikrorajona nomalē,» stāsta direktore.

Rīgas 1. vakara maiņu vidusskolas pievienošana Rīgas 14. vakara maiņu vidusskolai tiek pamatota ar mācībām nepiemēroto ēku Slokas ielā 65, kur tā patlaban atrodas. Tāpat apvienošana sekmēšot mācību kvalitātes uzlabošanos. Rīgas 14. vakara maiņu vidusskolā tikšot modernizēta materiāli tehniskā bāza, kā arī labiekārtoti matemātikas un dabaszinātņu kabineti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kas plānots?

Likvidēs
Rīgas 43. bērnudārzu, pievienojot Rīgas 36. bērnudārzam, tur īstenojot mazākumtautības programmu
Rīgas 35. bērnudārzu, pievienojot Rīgas 94. bērnudārzam
M. Lomonosova Krievu vidusskolu, pievienojot Rīgas 40. vidusskolai
Rīgas 1. vakara maiņu vidusskolu, pievienojot Rīgas 14. vakara maiņu vidusskolai
Rīgas Centra sākumskolu, kuras izglītības programmas īstenošanu 2013. gadā nodos jaunizveidotajai Rīgas Natālijas Draudziņas vidusskolai
Reorganizēs
Rīgas Igauņu vidusskolu, pārdēvējot par Rīgas Igauņu pamatskolu, vidējās izglītības programmas īstenošanu nodos Ziemeļvalstu ģimnāzijai
Rīgas Pļavnieku sākumskolu un Rīgas 90. vidusskolu, izveidojot Rīgas Pļavnieku pamatskolu, 90. vidusskolas vidējās izglītības programmas īstenošanu nodos Rīgas pilsētas Pļavnieku ģimnāzijai
Natālijas Draudziņas ģimnāziju un Rīgas 99. vidusskolu, izveidojot Rīgas N. Draudziņas vidusskolu

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?