Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Ar ātrumu gādīgās rokās

Likumsakarīgi un atbilstoši ieguldītajam darbam - tā jaunā 17 gadu vecā motokrosista Paula Jonasa saviļņojošajiem notikumiem bagāto pagājušo nedēļu raksturoja sportista menedžeris un pieckārtējais pasaules čempions blakusvāģu klasē Kristers Serģis. Trešdien Jonass oficiāli parakstīja piecu gadu līgumu ar KTM rūpnīcas MX2 klases komandu Red Bull Factory, bet svētdien pasaules čempionātā MX2 klases posma sacensībās Beļģijas pilsētā Lommelā ar divu braucienu summā ieņemto 9. vietu pirmo reizi posma kopvērtējumā iekļuva labāko desmitniekā.

Par jauno un talantīgo motobraucēju Jonasu pirmo reizi vairāk sāka runāt 2011. gadā, kad viņš izcīnīja pasaules čempionu titulu 85 kubikcentimetru klasē. Jau pirms tam Serģis bija norādījis uz Jonasu kā uz Latvijas motokrosa nākotnes cerību. Kopš 2012. gada Kristeram ar Paulu sākās ciešāka sadarbība. Nule kā parakstītais līgums esot ieguldītā darba rezultāts. «KTM komanda jau ilgāku laiku sekoja līdzi mūsu darbībām. Viņi redzēja, ko esam paveikuši un kādas Paulam ir perspektīvas. Tomēr šis ir tikai ceļa sākums. Kā es saku - ir iedots cerību līgums, kuru jāprot izmantot,» Dienai norādīja Serģis.

Latvijas motosportisti jau bija pārstāvējuši rūpnīcas komandas zemākā līmenī. Jonass ir pirmais latvietis, kurš sācis startēt rūpnīcas komandā MX2 klasē. Tā ir otra prestižākā motokrosa klase aiz MX1.

Labākā pasaulē

«Paulam tagad paveras ļoti laba iespēja sevi apliecināt,» uzskata Serģis. «Manuprāt, KTM Red Bull Factory komanda ir labākā pasaulē. Ja vaicātu motokrosistiem, vai viņi vēlas braukt šajā komandā, 99 procenti atbildētu apstiprinoši. Pauls turpmāk varēs ieklausīties labāko treneru padomos, un viņam būs visaugstākajā līmenī konkurētspējīga tehnika.» Pilnībā visas rūpes jaunā komanda gan vēl neuzņemas. Puse izdevumu, piemēram, par dzīvošanu un citām sadzīviskām lietām, ir jāsedz pašiem. Pēc Serģa teiktā, uz Paula sacīkšu krekla jaunie saimnieki divas vietas atvēlējuši privātajiem sponsoriem. Jācer, ka arī uzņēmēji Latvijā būšot ieinteresēti atbalstīt motokrosa talantu.

Pasaules spēcīgākie motokrosisti, viņu vidū arī latvietis Matīss Karro, startē prestižajā MX1 klasē. Jautājums ir, vai ar jaunā līguma parakstīšanu uz pieciem gadiem Jonass pārāk ilgi neaizkavēsies MX2 klasē, jo augšupeja tomēr bijusi ļoti strauja. Pēc Serģa domām, pārlieku steigties ar pāriešanu uz prestižo klasi nevajadzētu. «Prakse ir tāda, ka daudzi labi braucēji nebūt nesteidzas pāriet no MX2 uz MX1 klasi. Piemēram, pašreizējais MX2 čempionāta līderis Džefrijs Herlings ir paziņojis, ka arī nākamajā sezonā turpinās startēt MX2. Pēc noteikumiem MX2 klasē drīkst startēt sportisti līdz 23 gadu vecumam. Galvenā nozīme būs tam, kā lems Paula jaunā komandā - vai viņiem būs svarīgs tituls MX2 klasē. Pārsvarā jau visām komandām tituli ir svarīgi. Jāatceras, ka Paulam vēl ir tikai 17, bet MX2 klases labākajam desmitniekam - no 20 līdz 23 gadiem. Šajā vecumā jau viena gada starpībai ir liela nozīme. Paulam pirmais īstais sportista briedums būs tikai pēc trijiem gadiem. Pagaidām viņam vēl arī jāaprod ar ātrumu, kas MX2 klases labākajiem braucējiem tomēr ir ievērojams.» Uz to, ka nevajag steigties ar pāriešanu uz MX1, atzīst arī pats Jonass. Viņa mērķis ir kļūt par pasaules čempionu. «Pie tā strādāsim soli pa solim. Man nav, kur skriet, jo komanda mērķu sasniegšanai ir devusi piecus gadus. To gaitā centīsimies tikt pie titula.»

Nokļuvis fārmklubā

Velkot paralēles ar sporta spēlēm, Serģis norāda, ka Jonass ir nokļuvis fārmklubā. Jāturpina tikpat cītīgi strādāt, lai tiktu galvenajā komandā. «Turpmāk viņam būs iespēja trenēties kopā ar Holandes brīnumbērnu Džefriju Herlingu. Viņš ir ļoti ātrs. Paulam būs priekšā gatavs špikeris, no kura vajadzēs paņemt visu labāko.»

Nedēļas nogalē MX2 klases 15. posma sacensībās Beļgijā ar uzrādītajiem rezultātiem Jonass apliecināja, ka jau ir spējīgs konkurēt ar šīs klases spices braucējiem. Pamatus pagaidām veiksmīgākajam MX2 posmam Pauls iemūrēja jau sestdien kvalifikācijā, sasniedzot piekto ātrāko apļa laiku. «Tam bija liela nozīme, jo pavērās iespēja startēt tuvāk iekšmalai. Pauls to arī sekmīgi izmantoja. Pirmajā līkumā, viltīgi iebraucot no iekšmalas, viņš bija otrais. Ilgu laiku vēl turējās trešajā pozīcijā, bet spēka visām trīsdesmit minūtēm nepietika, tāpēc finišā piektā vieta. Otrajam braucienam spēka rezerves bija mazāk palikušas (Jonass finišēja 12. vietā - aut.).» Serģa teikto apstiprināja arī Pauls. «Otrais brauciens vairs nebija tik labs, jo spēka bija palicis mazāk, taču tik un tā es esmu gandarīts par nedēļas nogalē uzrādīto ātrumu distancē.» Jāņem vērā, ka otrdienas treniņā Pauls krita, ar galvu piezemējoties smiltīs. Fizioterapeits Jans Spūrens, kas savulaik aprūpējis arī Kristeru, ar masāžām un atjaunošanās procedūrām dabūja Latvijas cerību atpakaļ uz motocikla.

MX2 sezona beigusies

Šosezon MX2 klasē atlikuši vēl divi posmi - Brazīlijā un Meksikā. Pāri okeānam Jonass nedosies, jo sezonas sākumā izlaisto posmu dēļ par augstu vietu kopvērtējumā viņš necīnās, turklāt kājas augšstilba lūzumu patlaban ārstē viņa komandas partneris Herlings un KTM Red Bull Factory komanda nav ieinteresēta viena braucēja sūtīšanā pāri Atlantijas okeānam.

Pirms sezonas tika nosprausts mērķis tiekties pēc Eiropas čempiona titula 250 kubikcentimetru klasē. «Sezonas laikā sapratām, ka ejam nepareizajā virzienā. Uzvarēt kopvērtējumā vairs nebija iespējams, bet otrā vai trešā vieta viņam neko nebūtu devusi,» tā pārslēgšanos uz MX2 pamatoja Serģis. Beļģijā nākamajiem startiem Pauls turpinās gatavoties desmitkārtējā pasaules čempiona Stefana Evertsa uzraudzībā. Jonasu startējam pašu mājās būs iespēja redzēt 30. un 31. augustā Latvijas čempionāta posma sacensībās Cēsīs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Pauls Jonass

Dzimis: 1997. gada 13. janvārī Kalvenē
Sporta veids: motokross
Komanda: KTM Red Bull Factory
Menedžeris: Kristers Serģis
Panākumi: 2014. - MX2 pasaules čempionāta posmā 9., braucienā - 5. vieta. 2013. - pasaules čempions 125 kubikcentimetru klasē junioriem, Eiropas čempions 125 kubikcentimetru klasē junioriem. 2012. - 3. vieta pasaules čempionātā 125 kubikcentimetru klasē junioriem, 5. vieta Eiropas čempionātā 125 kubikcentimetru klasē junioriem. 2011. - pasaules čempions junioriem 85 kubikcentimetru klasē

Jonass MX2

2014. gada sezona
12.-13.IV GP Trentino 12 32
14.-15.VI GP Italy 28 16
21.-22.VI GP Germany 29 22
5.-6.VII GP Sweden 30 12
12.-13.VII GP Finland 14 13
26.-27.VII GP Czech 10 18
2.-3.VIII GP Belgium 5 12
(vietas braucienos)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?