Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Ar austrumu saldumu smaržu

Visā pasaulē masu psihozi deviņdesmito gadu beigās izraisījušais repa un metāla sakausējuma jeb nu metal vilnis vēl nebija sācies, kad latviešu rokgrupa HMP? (How Much Personalities?) kaut ko tamlīdzīgu jau spēlēja pašmāju klubos un festivālos, izpelnoties ievērību un uzaicinājumus uzstāties arī tuvējās ārzemēs.

Grupa tolaik bija sasniegusi visai augstu profesionālo līmeni koncertos, iedvesmojusies no Rage Against the Machine un Clawfinger, bet savu vienīgo klajā laisto albumu ar nosaukumu Blue mūziķi neatzīst par labu esam, jo Latvijā neviens skaņu režisors tolaik neesot spējis šādu mūziku pienācīgi ierakstīt. Un tad sākās grupas dalībnieku nesaskaņas; jaunas dziesmas vairs neradās, un HMP? pajuka, savukārt dalībnieki nodevās katrs saviem darbiem - revolucionāru vecums bija pāri.

Bundzinieks Ivo nodevās bārmeņa amatam, ģitārists Jensens nodarbojās ar datordizainu, basģitārists Jānis Māriņš kopā ar Jāni Lamsteru cepa kapellu repertuāru, bet vokālists Aldis Kaņepe jeb Galds dzīvoja pa laukiem, zāģēja mežu un vēlāk darīja sabiedrībai noderīgu darbu, izveidojot Lapaiņu rehabilitācijas centru. Tur viņš lika lietā arī savu pieredzi un palīdzēja cilvēkiem tikt galā ar postošajām atkarībām. Notika mēģinājums grupu HMP? atjaunot Trincstock festivālam, kam viens no rīkotājiem bija ģitārists Jensens, taču šīs ieceres realizācijas mūžs bija īss - viens vienīgs koncerts...

Pēc ilgākas pauzes grupa ir atkal atjaunojusies, ierakstījusi jaunas dziesmas un sniegs atgriešanās koncertu sestdien, 15. maijā, pulksten 21 Muzeju nakts programmā pie Olaines muzeja. «Olaine ir HMP? rokenrola šūpulis. Mēs ar Jāni Māriņu satikāmies Olaines vidusskolā, kur kopā gājām deju kolektīvā, spēlējām vidusskolas laikā dibinātā ansamblī - esam radošais tandēms jau divdesmit gadu,» vietas izvēli skaidro Aldis. No grupas kādreizējā sastāva ir palikuši divi - Galds un basģitārists Māriņš, kurš krietnu laiku ir arī Zig Zag dalībnieks. Ģitārists Jensens uzskatot, ka esot par vecu rokenrolam, un nav pievienojies, tāpēc Galds, kura pārziņā kādreiz koncertos bija tikai mikrofons, tagad spēlēs arī ģitāru.

Muzikālie iedvesmotāji šoreiz esot Trikijs, Fever Ray un King Crimson, bet gaidāmais albums tematiski būšot ar austrumniecisku piesitienu. «Ideja radās, kad Vācijā uz ielas satiku blondu zilacainu balto sievieti - ārieti parandžā. Tas mani ļoti spēcīgi ietekmējis emocionāli. Esmu lasījis Korānu, cenšos iepazīt arābu kultūru un izprast viņu domāšanu, bet vienlaikus zemapziņā baidos no viņu būtības - tā skatās ar melnām austrumu sievietes acīm, kurās nav tverama neviena emocija, tai ir austrumu saldumu smarža, melnas austrumnieku drēbes, tā nezina baiļu.

Dziesma Gods Don't Blame ir konkrēti par bumbu lidmašīnā un jau iepriekš saņemtu piedošanu. Latviešiem vienmēr vajadzējis kungu, un kāpēc šoreiz lai tas nebūtu Muhammeds? Bet man svarīgi, lai mēs, bāleliņi, paliekam pie savas zemītes, pie alus, medus, rupjmaizes un sārtvaidzēm āriešu zeltenēm,» stāsta Aldis. Viņš ikdienā tagad rakstot skaņu celiņus kanādiešu filmu kompānijai. Albuma nosaukums būs 1974 (Galda un Māriņa dzimšanas gads) un tā tapšanā līdzdarbojušies Elmārs Orols, Vilnis Miķelsons, Toms Kleins, Mārtiņš Šalmis un Black.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?