Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Ar elektrību nejoko!

Jau vairākus gadus pavasarī un rudenī AS Sadales tīkls īsteno informatīvi izglītojošas aktivitātes, kuru galvenais vadmotīvs ir atgādināt cilvēkiem par elektrodrošību, lai novērstu nevajadzīgus un brīžiem pat muļķīgus negadījumus, kas var izraisīt ne tikai smagas traumas, bet arī apdraudēt cilvēka dzīvību.

Uzņēmuma komunikācijas direktore Renāte Meļķe uzsver, ka īstenotās aktivitātes devušas rezultātus, jo mazinās negadījumu skaits, un, salīdzinot ar situāciju pirms pieciem gadiem, samazinājies arī elektrotraumu izraisīto letālo gadījumu skaits.

«Šo gadu laikā AS Sadales tīkls darbinieki paveikuši lielu darbu, gan veidojot informatīvos materiālus dažādām mērķauditorijām - būvdarbu un lauksaimniecības darbu veicējiem, gan arī dodoties uz skolām un stāstot bērniem par elektrodrošību. Pastāvīgā atgādināšana par it kā pašsaprotamām lietām varbūt arī ne tik ātri, kā gribētos, tomēr sasniedz rezultātu - cilvēki sāk kļūt uzmanīgāki un prātīgāki, ikdienā lietojot elektroiekārtas,» viņa atzīst.

Jau vairākus gadus neiztrūkstoša daudzu AS Sadales tīkls darbinieku ikdiena ir vizītes skolās, kuru laikā bērniem ne tikai tiek stāstīts, bet arī ar praktiskiem piemēriem rādīts, kāpēc ir svarīgi ievērot drošību, izmantojot elektrību. «Sākumā kā dažu darbinieku iniciatīva, šīs lekcijas skolās tagad kļuvušas par mūsu ikdienu, turklāt pedagogi aizvien biežāk uzmeklē mūs un aicina stāstīt bērniem, kādas sekas var būt neuzmanībai un pārgalvībai,» pauž R. Meļķe.

Nevērība dzīvības cenā

Visbiežāk sadzīvē cilvēki gūst elektrotraumas, kad tiek izmantotas savu laiku nokalpojušas elektroierīces vai tās tiek lietotas neatbilstoši instrukcijai. Tieši tāpēc svarīgi regulāri pārbaudīt elektroiekārtu stāvokli, lai pārliecinātos, vai tās nav bojātas, jo saplaisājusi, bojāta vadu izolācija vai ar izolāciju nepārklāti vadi var izraisīt gan bīstamu elektrotraumu, gan degšanu.

Pirms iekārtu pieslēgšanas elektrotīklam rūpīgi jāiepazīstas ar to lietošanas instrukciju. Ne mazāk būtiski ir pārliecināties, vai elektroierīces, kuras plānots izmantot ārpus telpām, tam ir paredzētas. Tas pats attiecas uz dažādiem elektrības pagarinātājiem un citām iekārtām. Nereti elektrotraumu iemesls ir tieši iekārtu neatbilstoša lietošana, jo tās iekārtas, kuras domātas izmantošanai iekštelpās, lielākoties nedrīkst izmantot ārā to tehniskās specifikācijas dēļ, jo elektrības triecienu var saņemt arī caur izolācijas materiāliem, ja kāda iekārta būs bojāta vai nebūs paredzēta izmantošanai ārpus telpām.

Noteikumi drošībai

Tikpat uzmanīgi un atbildīgi jārīkojas, veicot saimnieciskos darbus un būvdarbus elektrolīniju tuvumā - darbi elektrolīniju aizsargjoslās savlaicīgi jāsaskaņo ar AS Sadales tīkls, strādājošajiem jāatgādina elektrodrošības pamatnoteikumi un elektrotīkla tuvumā nedrīkst strādāt ar tehniku, kuras augstums, mērot no zemes virsmas, pārsniedz 4,5 metrus. Diemžēl visbiežāk negadījumi saimniecisko darbu veikšanas laikā notiek paviršības dēļ.

Bīstamā izklaide

Elektroapgādes infrastruktūra ir ne tikai elektrolīniju balsti un vadi, bet arī transformatoru apakšstacijas un elektrosadalnes, kas pilsētvidē bieži nav pamanāmas. Lai gan uz šīm elektroietaisēm ir brīdinājuma zīmes, tomēr bērni un jaunieši mēdz aizmirst vai neizprot elektrības bīstamību un mēģina šīs elektroietaises atvērt, iekļūt tajās, piemēram, spēlējot paslēpes. Tāpat jaunieši mēdz apzīmēt un līdz ar to faktiski aizkrāsot brīdinājuma zīmes, radot risku, ka cits cilvēks šīs brīdinājuma zīmes nepamanīs un mēģinās sadalni vai transformatoru atvērt.

Bērni un jaunieši brīvo laiku pavada ārpus telpām, un aizvien populārāka kļūst gan ielu vingrošana, gan dažādi citi aktīvie sporta veidi, piemēram, skeitbords vai skrituļošana. «Mūsu darbinieki sastapušies ar gadījumiem, kad bērni kāpj un lec no elektrosadalnēm. Taču pieaugušo pienākums, redzot šādas bērnu izklaides, ir nepalikt vienaldzīgiem, bet skaidrot bērniem par risku, ko viņi neapzināti uzņemas, spēlējoties elektroietaišu tuvumā,» norāda R. Meļķe.

Īpaši svarīgi atgādināt bērniem, ka ir bīstami kāpt elektrolīniju balstos, laist gaisa pūķus elektrolīniju tuvumā, sviest uz vadiem bumbu, stieples vai citus priekšmetus, bojāt ielu apgaismojuma spuldzes, atvērt elektrosadales skapjus un transformatoru apakšstaciju durvis, iet aiz elektroiekārtu drošības aizžogojumiem, apakšstaciju teritorijās un citās elektrobīstamās vietās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Elektrotraumu skaits

2015. g. 8 mēnešos: 34
(t. sk. 9 bērni)
2014. 67 (t. sk. 17 bērni)
2013. 72 (t. sk. 24 bērni)
2012. 79 (t. sk. 30 bērni)
2011. 66 (t. sk. 14 bērni)
2010. 64 (t. sk. 15 bērni)

To skaitā letālie gadījumi
2015. g. 8 mēnešos: 2
2014. 5
2013. 4
2012. 5
2011. 10
2010. 14

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Miljoniem robotu asinsvados

Sekmīgs eksperiments ar nanorobotu armiju truša organismā varētu veicināt nozīmīgu izrāvienu medicīnā.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?