Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Ar Rīgas likumu politiķi joprojām nesteidzas

«Mēs līdz Rīgas likumam droši vien ilgi nenonāksim,» pagājušajā nedēļā, tiekoties galvaspilsētas un Pierīgas pašvaldību vadītājiem, teica Saeimas deputāts Ainārs Mežulis (ZZS), kurš parlamentā oficiāli darbojas kā Pierīgas pašvaldību apvienības pārstāvis. Rīgas domē ilgāk strādājošie darbinieki atceras, ka runas par īpašu galvaspilsētas likumu ir jau gadu desmitiem. Arī Diena vairākkārt par to rakstījusi, bet iniciatīva līdz šim iestrēgusi un arī šobrīd likuma straujai virzīšanai acīmredzami trūkst politiskās gribas.

Rīgas mērs Nils Ušakovs (Saskaņa) ar savas preses sekretāres Lailas Ivānas starpniecību atzina - nekas neliecinot, ka koalīcijai šobrīd būtu politiskā griba šo jautājumu atrisināt. Pēdējo reizi aktīvākas runas par Rīgas likumu uzvirmoja 2013. gadā, kad Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) vadīja Edmunds Sprūdžs. Taču no L. Ivānas atbildēm izriet arī, ka galvaspilsētu vairāk interesē nevis pats likums, bet «atbilstošs finansējums par tām funkcijām, kas specifiskas galvaspilsētai, un nav tik svarīgi, vai tas tiek noteikts ar speciālu likumu par galvaspilsētu, vai arī iestrādāts pašvaldību finansēšanas modelī».

To, ka jautājums par likumu patiesībā slēpj sevī diskusiju par finansējumu, Dienai atzina arī VARAM parlamentārais sekretārs Jānis Eglīts (NA). Pēc viņa teiktā, ir jāsaprot, kādas galvaspilsētas funkcijas Rīgas dome nodrošina un kādas ir to izmaksas, bet šādi aprēķini līdz šim neesot veikti. J. Eglīts arī norādīja, ka Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija apspriež grozījumus likumā Par pašvaldībām, kur varētu būt atsevišķa sadaļa Rīgai. «Mans personīgais viedoklis - katram likumam jāsatur jēga un būtība. Jāsaprot, ko grib ar Rīgas kā galvaspilsētas likumu pateikt,» izteicās J. Eglīts, atgādinot, ka viena lieta ir nauda, kas nepieciešama Rīgai galvaspilsētas funkciju nodrošināšanai, bet jāatceras, ka katrs cilvēks, kas ierodas Rīgā no citām pašvaldībām, atstāj te arī zināmus līdzekļus, braucot sabiedriskajā transportā, izmantojot maksas stāvvietas, nodrošinot darba vietas kafejnīcām utt.

Daļa Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas locekļu šobrīd atrodas Ukrainā, tāpēc garākus komentārus nesniedza, bet deputāts Juris Šulcs (Vienotība) izteicās, ka Rīgas problēmas varot risināt vairākos likumos, kas parlamentā patlaban atvērti grozījumiem. Savukārt deputāts Viktors Valainis (Vienotība), kurš ir arī Latvijas Lielo pilsētu asociācijas izpilddirektors, norādīja, ka diskusijai jābūt profesionālai, atmetot politiku. «Nedomāju, ka astoņus mēnešus līdz vēlēšanām šī ir īstā lieta, ar ko nodarboties, jo tā ir laba doma, bet realizēšanai vajag vēsu galvu,» uzskata V. Valainis.

Jautājums par galvaspilsētas likumu aktualizējās, Rīgas un Pierīgas pašvaldību pārstāvjiem risinot savstarpējo attiecību aspektus. Šajā tikšanās reizē N. Ušakova nebija klāt, bet, kā Diena jau vēstīja, tika apspriesta turpmākā sadarbība transporta, izglītības, ūdenssaimniecības, mežu apsaimniekošanas un citos jautājumos. L. Ivāna norādīja, ka Rīgas un Pierīgas attiecību sakārtošanā ir svarīgi vienoties par katras puses atbildību un, protams, arī par finansējumu: «Jāsaprot, ka Rīgas resursi nav neierobežoti, turklāt Pierīgas pašvaldības, rēķinot ienākumus uz vienu iedzīvotāju, ir krietni turīgākas par galvaspilsētu.» Salīdzinot Rīgas un Pierīgas pašvaldību ienākumus uz vienu iedzīvotāju, redzams, ka Rīgā tie ir 843 eiro, kamēr, piemēram, Garkalnes novadā - 1277, Mārupē - 1158, Carnikavā - 975, Ikšķilē - 967, Ādažos - 954, liecina Vides un reģionālās attīstības aģentūras dati.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?