Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Ar rolleru par taksīti

Oktobrī noslēgusies pirmā City Scooter sezona Rīgā. Latvijas mototaksometru biznesa aizsācēji - studenti Elvijs Akmentiņš un Jānis Pundurs - ir apņēmības pilni turpināt iesākto biznesu arī nākamgad. Puišu biznesa katalizators bija veiksme pērnā gada Hipotēku bankas biznesa ideju konkursā Lec biznesā!

Ir forša ideja un vēlme

Ideja sākt līdz šim Latvijā nebijušu motorolleru taksometru pakalpojumu biznesu Jānim un Elvijam radās pērn. Gan Āzijā - Indijā, Indonēzijā, gan Eiropā, jo īpaši tās dienviddaļā, tas nav nekas jauns. Pie mums, ziemeļos, tas ir savādāk, taču, ja jau kas līdzīgs ir bijis Stokholmā un Maskavā, tad kādēļ ne Rīgā. Domāts - darīts, un tapa uzņēmums City Scooter.

Sākt biznesu puišiem palīdzēja uzvara Hipotēku bankas biznesa ideju konkursā Lec biznesā! Puiši tika gan pie biznesa mentora padomiem, kas, kā atzīst jaunie censoņi, biznesu sākot, bijuši gana vērtīgi, gan pie kārtīga bankas konsultanta un cerētā Hipotēku bankas kredīta braucamrīku iegādei.

Sākot no jūnija Rīgā, visbiežāk centrā, iepretī Brīvības piemineklim pie McDonald's restorāna, bija manāmi kursējam divi vai trīs jaudīgi braucamrīki ar motorolleriem neierasto jumtu lietus laikā.

City Scooter mototaksometriem sezona beidzās 15. oktobrī, un nu motorolleri nolikti atpūtā, bet paši braucēji aizņemti citos darbos un studijās. Elvijs Akmentiņš turpina studijas Biznesa vadības koledžā, bet Jānis Pundurs RTU studē mehatroniku. Lai studijas nestu labumu arī biznesam, Elvijs izstrādā SIA «City Scooter» mārketinga plānu. Puiši ir spara pilni pie aizsāktā biznesa atgriezties nākamā gada pavasarī.

Cāļus skaitīs pēc gada

Par to, cik labi būs veicies jauno censoņu bizness, īsti varēs spriest tikai pēc gada - nākamajā vasarā, lēš Hipotēku bankas Starta programmas konsultants Lauris Kindzulis.

City Scooter darbības sākšana aizkavējās, un reāli uzņēmums strādāja tikai pāris mēnešu, tādēļ vēl grūti izdarīt secinājumus par šī biznesa nākotnes attīstības perspektīvām, uzskata Hipotēku bankas konsultants, kurš ar puišiem strādāja vēl projekta sagatavošanas fāzē.

Par šo sadarbību City Scooter līdzdibinātājs Elvijs Akmentiņš stāsta, ka tā viņu sapņus par straujo biznesa attīstību esot piezemējusi, likusi būt uzmanīgākiem, kaļot nākotnes plānus, kā arī disciplinētākiem, kārtojot naudas lietas.

«Ar City Scooter projekta ideju nāca jauni, ambiciozi studenti. Ideja bija svaiga, neredzēta, un puišu plāni tik grandiozi, ka sākumā biju skeptisks par to izdošanos,» atceras bankas pārstāvis, «rezultātā vienojāmies, ka bizness jāsāk ar trim transporta līdzekļiem un vispirms nepieciešams iztaustīt tirgu, lai pārbaudītu, kā bizness aizies.»

«Lai pastrādā, ja nākamajā vasarā bizness būs aizgājis, tad jau varēs domāt par finansējumu biznesa paplašināšanai,» rezumē Kindzulis.

Bizness ar odziņu

To, ka šis bizness nav sprints, bet drīzāk gan maratons un ātri panākumi te nenāks, atzīst arī jaunais uzņēmējs.

Taču ir arī savi panākumi. Pagājušās vasaras laikā uzņēmumam jau izveidojies pastāvīgo klientu loks. Liela to daļa ir radošo industriju un IT uzņēmumu pārstāvji, kuru birojs atrodas pilsētas centrā un kam vajag ātri nokļūt no vienas vietas pilsētas centrā uz otru vai arī no centra uz mikrorajoniem.

«Mūsu priekšrocības īpaši jūtamas darba dienas beigās, kad pilsētā ir sastrēgumi un tikt no vienas uz otru vietu ar mototaksometru var nesalīdzināmi ātrāk nekā ar parasto taksometru. Šajās stundās sākam just, ka ar trim motorolleriem jau ir par maz,» stāsta City Scooter līdzdibinātājs.

Darbojoties kurjerpasta izvadāšanā, motorollers ir ātrāks nekā velosipēds. Turklāt atšķirībā no velokurjera mototaksometrs var paņemt gan sūtījumu, gan arī pasažieri.

Mototaksometru bizness ir īpašs - no pilsētas domes un citu varas institūciju puses pie taksometru biznesa tas nemaz netiek pieskaitīts. Līdz ar to pārvadāt pasažierus SIA City Scooter neviens neliedz, bet pasažieru pārvadājumu licenci Rīgas domes Satiksmes departaments uzņēmumam gan neizsniedz.

Pašlaik mototaksometrus gan konkurenti, gan tiesību sargātāji un kārtības uzraudzītāji vairāk redz kā tādus eksotiskus putnus.

«Izņemot Vecrīgas taksistus, kas uz mums kā konkurentiem skatās diezgan greizi, jo mēs varam gana veikli piebraukt tuvāk pie klienta, pārējie - gan taksisti, gan arī ceļu policija - uz mums raugās drīzāk ar pozitīvu interesi,» stāsta uzņēmējs.

Sākumā mototaksometri strādājuši arī nakts stundās, kad nācies saskarties ar iereibušajiem Rīgas krogu apmeklētājiem. Taču no šī klientu loka puiši ātri vien atteikušies, jo vadāt dzērājus - tas ir riskanti. Te jāatzīmē, ka visi City Scooter pasažieri ir apdrošināti. Lai vēsākā laikā nesaltu, viņi saņem vēju aizturošu jaku, obligāts pasažieru aksesuārs ir arī motociklistu ķivere.

Bez rozā brillēm

Sākotnēji puiši domājuši, ka mentors būtu nepieciešams no transporta biznesā strādājošo uzņēmēju vidus, taču, ņemot vērā faktu, ka viņu plānos bijis algot mototaksometru vadītājus, tādēļ būtu vēlamas personāla vadības iemaņas, tāpat par sliktu nebūtu arī zināšanas darbā ar klientiem, par puišu mentori kļuvusi biznesa konsultāciju kompānijas SIA JARDI. Partneri dibinātāja un partnere Māra Špicberga.

«Māra vienmēr mūs aicināja domāt vairākus soļus uz priekšu un pašiem sev argumentēt to vai citu izvēli, viņa mums lika saprast, ka biznesā ir daudz knifu, kam jāpievērš uzmanība,» stāsta City Scooter līdzīpašnieks.

Mentore sapazīstinājusi puišus ar mārketingā, grāmatvedībā, finansēs, kā arī jurisprudencē zinošiem cilvēkiem. «Bez viņas palīdzības mēs nebūtu paveikuši ne pusi no tā, kas ir pašlaik,» atzīst jaunais censonis.

«Kad sāku ar puišiem strādāt, domāju, traka ideja - šaubu un pretrunu te bija daudz,» stāsta Māra Špicberga, kura par mentora sūtību teic, ka tas ir kā lieks acu pāris, kuram rozā brilles jau ir nokritušas.

Lai gan pašlaik ir par agru spriest, kā bizness izvērtīsies tālāk, taču puiši pamēģināja. Kaut bija situācijas, kad, šķiet, varēja mest plinti krūmos, tomēr viņi izturēja. Līdz ar to diezgan droša ir cerība, ka mototaksometri Rīgā kursēs arī nākamgad, secina Špicberga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Lec biznesā! ar Hipotēku banku

5Hipotēku banka aicina jauniešus vecumā no 18 līdz 30 gadiem piedalīties biznesa projektu konkursā Lec biznesā!

5Uzvarētāji balvā iegūs papildu 1000 vai 500 latu prēmiju, kā arī mentora palīdzību, sākot savu biznesu. Lai pie tā tiktu, jāiesniedz biznesa idejas apraksts uz trim lapām, pieteikums dalībai konkursā un CV

5Tas viss līdz 21. novembrim jānosūta uz [email protected]. Vairāk informācijas www.hipo.lv un www.draugiem.lv/hipo

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?