Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Ar sāli uzmanīgi, bet galīgi bez tā arī nevar

Šoreiz Dienas uzmanības lokā nonākušas sāļās uzkodas - čipsi, kartupeļu plāksnītes, cūku ādiņas. Uztura speciālisti gan norāda, ka, izmantojot tos tikai pa retam kā našķus, lielu ļaunumu cilvēks sev nenodara. Vairāk uzmanības jāpievērš tam sāls daudzumam, kuru mēs pievienojam ēdienam, cik tas ēdienam pievienots sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos un produktos, kurus mēs lietojam katru dienu un pietiekami daudz, piemēram, maizē. Tomēr galīgi bez sāls arī nevar, jo, pirmkārt, tas nepieciešams normālai organisma funkcionēšanai, otrkārt, bez tā ēdiens liksies bezgaršīgs.

Skolā nepārdod

«Sāli saturošie produkti, kuros sāls daudzums ir lielāks par 1,25 g uz 100 g, par kaitīgiem netieši atzīti līdz ar 2006. gadā veiktajām izmaiņām higiēnas prasībās izglītības iestādēm, jo saskaņā ar šīm prasībām lielu daļu čipsu skolās tirgot ir aizliegts,» Dienai norāda Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes docents Viesturs Rozenbergs.

Jāatceras, ka 2006. gada vasarā Ministru kabinets pieņēma grozījumus higiēnas prasībās pirmsskolas, pamatizglītības, vidējās izglītības un profesionālās izglītības iestādēm. Grozījumi noteic, ka Latvijas izglītības iestādēs ir aizliegts tirgot neveselīgu pārtiku un dzērienus, arī čipsus un sāļās uzkodas, krāsainās limonādes, kvasu un krāsvielas saturošas košļājamās gumijas. Latvijas izglītības iestādēs netiek tirgotas uzkodas, kas satur 1,25 gramus (vai vairāk) sāls uz 100 gramiem produkta vai pusgramu (vai vairāk) nātrija uz 100 gramiem produkta. Toreizējais veselības ministrs Gundars Bērziņš grozījumu pieņemšanas laikā apgalvoja, ka Latvija ir pirmā Eiropas Savienības valsts, kura pieņem šādus ierobežojumus. Viņš pieļāva, ka Latvijas piemēram sekos daudzas valstis. Aizliegumu nosakošie grozījumi higiēnas prasībās stājās spēkā 2006. gada 1. novembrī. Savukārt pērn, 2010. gadā, kaimiņvalstī Lietuvā tika ieviesta jauna skolēnu ēdināšanas kārtība vispārizglītojošajās skolās, kas arī noteica aizliegumu Lietuvas izglītības iestādēs tirgot par neveselīgiem atzītus pārtikas produktus, arī sāļās uzkodas.

Un vēl kāda aktualitāte - šovasar Latvijā vadošais kartupeļu čipsu Ādažu čipsi un sāļo uzkodu ražotājs Latfood pievienojies Eiropas Savienības starptautiskajam memorandam, saskaņā ar to produktu reklāmas netiks izvietotas raidījumos, kuru tiešā auditorija ir bērni līdz 12 gadu vecumam, kā arī skolās.

Pilnīgi bez sāls nevar

«Ņemot vērā notikumus saistībā ar dāņu profesoru, kuršnesen Latvijā pauda savu viedokli par dažiem pārtikas produktiem, konkrēti nevienu produktu publiski vērtēt nevēlos,» norādīja uzturzinātnieks Viesturs Rozenbergs. «Bet runājot par sāļajām uzkodām, tātad par sāli uzturā, jāņem vērā, ka, pirmkārt, sāls ir cilvēka organismam vitāli nepieciešama viela, pilnīgi bez šīs vielas organisms nespēj normāli funkcionēt. Otrkārt, jāatceras, ka pēc toksiskuma pakāpes sāls ir «indīgāka» par etilspirtu. Izdzerot puslitru degvīna (aptuveni 200 grami etilspirta), lielākajai daļai cilvēku būs viegla saindēšanās, bet, apēdot 200 gramu sāls, sekas būs smagas. Mans personīgais viedoklis, ko esmu paudis arī dažādos semināros un ekspertu sanāksmēs, ir tāds, ka nevienā ēdienā sāls saturam nevajadzētu pārsniegt 0,9 gramus uz 100 gramiem produkta. Diemžēl to ir grūti realizēt reālajā dzīvē, jo iedzīvotāji, arī bērni, ir pieraduši pie sāļiem ēdieniem, un maltīte ar mazāku sāls saturu šķiet bezgaršīga.»

Vēlamais sāls saturs pieauguša cilvēka ikdienas uzturā, pēc Viestura Rozenberga domām, būtu mazāk par četriem gramiem dienā, kas gan neattiecas uz ļoti smagā, fiziskā darbā nodarbinātiem cilvēkiem un sportistiem, kuri varot atļauties patērēt pat lielāku sāls daudzumu, bet bērniem savukārt ieteicams mazāks sāls daudzums.

Veselīgs var būt arī kaitīgs

LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes docents Viesturs Rozenbergs norāda, ka ļoti liela nozīme ir cilvēku izpratnei par to, ka ikdienas uzturs jāplāno pārdomāti un saprātīgi. «Es uzskatu: ikvienam cilvēkam ir jāsaprot, ka to pārtikas produktu vidū, kuri ir veikalu plauktos, nav absolūti kaitīgu vai absolūti veselīgu produktu.» Visu nosaka atsevišķu produktu patēriņa samērīgums - daudz lielāks risks akūti saindēties var būt, vienā paņēmienā apēdot kilogramu it kā veselīgu augļu, kas satur zināmu daudzumu pesticīdu, nekā apēdot 100 gramu sāļo čipsu. Turklāt ja šie čipsi tiek ēsti ne biežāk kā reizi nedēļā. Bet pavisam citāda - daudz nevēlamāka - būs sāļo uzkodu ietekme uz skolēna veselību, kas nevis remdē izsalkumu, kārtīgi paēdot skolā piedāvātās siltās pusdienas, bet gan katrā starpbrīdi skrien uz veikalu, kas atrodas pāri ielai, pēc čipsiem, katru dienu apēd pa puskilogramam šo čipsu, kurus vēl papildina ar sāļajiem riekstiņiem.

Protams, pārāk sāļa uztura lietošanas vienīgais riska faktors nav šajā rakstā aplūkotās sāļās uzkodas vien, bet arī vēl citi sāļie produkti. «No mana kā uztura speciālista viedokļa ne mazāka problēma par sāļo uzkodu lietošanu ir paaugstinātais sāls saturs daudzos pārtikas produktos un gatavajos ēdienos sabiedriskajā ēdināšanā. Piemēram, daudzas maizes šķirnes, ko ražotājs piedāvā kā ļoti veselīgas, šajā kontekstā ir ne tikai ļoti neveselīgas, bet pat aizliedzamas izglītības iestāžu bufetēs kā veselībai bīstams produkts. Arī zivju konservi, desas, sieri un citi produkti. Piemēram, izēdot vienu kārbu konservu skumbrijas eļļā, (240 g) tiek uzņemta visas dienas sāls norma,» izklāsta V. Rozenbergs.

Pieaugušiem cilvēkiem tieksme pēc ļoti saldiem un ļoti sāļiem ēdieniem ir viena no bioloģiskās novecošanās pazīmēm, aicina atcerēties uzturzinātnieks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Interesanti

Ādažu čipsi un sāļo uzkodu ražotājs Latfood pērn eksportējis 1304 tonnas produkcijas, kas ir par 16,6% vairāk nekā 2009. gadā.

Estrella kartupeļu čipsi Latvijas tirgū jau ir gandrīz 20 gadus, un jau vairāk nekā 10 gadus tos ražo no Baltijā audzētiem kartupeļiem.

Kartupeļu čipsi pirmo reizi parādījās 1850. gadā, un par to izcelsmes valsti tiek uzskatīta Amerika. Eiropu tie sasniedza tikai aptuveni 1935. gadā, bet kā uzkoda kļuva populāri tikai vēl pēc aptuveni 30 gadiem.

Lai pagatavotu kilogramu čipsu, nepieciešami vairāk nekā 3 kilogrami kartupeļu, un viss ražošanas process no kartupeļu nomizošanas līdz gataviem, iepakotiem čipsiem aizņem aptuveni 30 minūtes.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?