Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Ar ziemeļu elpu

Klāt Ziemeļvalstu filmu dienas (līdz 24.oktobrim), kuru mērķis ir iepazīstināt ar Ziemeļvalstu kino pēdējā gada aktualitātēm. Ja izejam no šī skatpunkta, protams, neiztikt bez skaļākā no šī reģiona vārdiem - dāņu režisora Larsa fon Trīra, kurš šogad atļāvās pamatīgi šokēt Kannu kinofestivāla «smalko saimi» ar savu filmu Antikrists, lai pēcāk ieslīgtu liela mākslinieka cienīgā lielā depresijā, ko nu sakās esam pārvarējis.

Depresiju Trīram izraisīja pārdzīvojums, ka kritiķu «pamatmasa» ģībst un spiedz, izliekoties nesaprotam nenoliedzami spilgto un teju fiziski traumējošo Larsa fon Trīra stāstu par divu cilvēku personisko elli. Pārdzīvojumi, kas lemti Vilema Defo spēlētajam psihoterapeitam un Šarlotes Gensbūras tēlotajai sievietei - viņa sievai -, patiesi ir baisi un necilvēcīgi - abu intīmās tuvības brīdī traģiskas sakritības dēļ (vaļā atstāts logs) iet bojā abu bērns. Tas viss, patētiski skaistai mūzikai skanot, pirmajās vizuāli estetizētajās filmas minūtēs. Tālākais, kas seko, ir šo divu cilvēku (filmā citu aktieru būtībā nav - tikai mežonīgā daba un dzīvnieki) personiskā elle, meklējot vainīgo, notikušā iemeslus un ar pārcilvēciskām pūlēm mēģinot paveikt neiespējamo - saglābt abu attiecības. Filmas _Antikrists_ Latvijas pirmizrāde - sestdien plkst.22 _K.Sunī_ - būs spilgtākā Ziemeļvalstu filmu dienu mākslinieciskā provokācija.

Gribam to vai negribam - Larss fon Trīrs ir Ziemeļvalstu kinematogrāfiju krāšņākais solists, liekot pārējiem ieņemt rimta fona «pozīciju». To piecpadsmit Dānijas, Īslandes, Zviedrijas, Somijas un Norvēģijas filmu skaitā, ko piedāvā festivāls, noteikti ir mazāk ekstremāli, ziemeļnieciski poētiski darbi - labs (vidusmēra) kino skatītājam, kas nevēlas izjust hipertrofētas ciešanas (mākslas vārdā) - pat pēc fon Trīra pavēles ne!

Sestdien plkst.18 somu režisora Mikas Kaurismeki filma Trīs gudri - stāsts par trim vīriem piecdesmitgadniekiem Mati, Erki un Rauno. Viņi nav tikušies kopš bērnības, taču Ziemassvētku priekšvakarā nejaušu sakritību dēļ satiekas un nakti aizvada kādā Helsinku karaokes bārā. Plkst.20 sekos zviedru drāma Pingponga karalis - stāsts par pusaugu puisi Rilli, kurš jūtas atstumts visur, izņemot pingponga zāli.

Svētdien, 18.oktobrī, plkst.18.00 tiks demonstrēta norvēģu «ceļa filma» Ziemeļi, kas stāsta par bijušo sportistu Jomaru, kurš pēc garīga sabrukuma vientulībā aizvada dienas. Kādu dienu, apgādājies ar pieciem litriem kandžas, viņš uz sniega motocikla sāk ceļojumu uz ziemeļiem, kur dzīvo viņa bijusī draudzene ar viņa bērnu.

Svētdienas vakarā plkst. 20 īslandiešu komēdija Lauku kāzas. Sižets vēstī par kāzu viesiem, kuri divos autobusos dodas uz ceremoniju lauku baznīcā, stundas brauciena attālumā no Reikjavīkas.

Visas šīs filmas tiks demonstrētas kinoteātrī K.Suns, nākamajā nedēļā - 23. un 24.oktobrī - festivāls «ieņems» arī Parex Plaza.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?