Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Trešdiena, 25. decembris
Stella, Larisa

Argentīna Itālijas garā

Vīna garšu ietekmē milzum daudz dažādu faktoru. Ir lietas, ko cilvēks nevar ietekmēt - konkrētās vietas augsne un klimatiskie apstākļi, taču arī paša vīndara rokās ir milzum daudz instrumentu, kas ietekmē dzēriena garšu. Piemēram, kad novāktas ogas, cik vīns ilgi rūdzis, kādi raugi izmantoti, rūgšanas temperatūra, raudzēts ar mizām un tad nofiltrēts vai vairākas dienas turēts kopā ar mizām zemā temperatūrā, bet pēc tam nofiltrēts un raudzēts, turēts vai neturēts ozolkoka mucās, ja turēts, tad kāda lieluma mucās un no kāda veida ozola tās pagatavotas.

Šādu uzskaitījumu var turpināt ļoti ilgi. Ne velti vīndarus mēdz salīdzināt ar māksliniekiem. Nevajag domāt, ka šāda veida manipulācijas ir mūsdienu civilizācijas izgudrojums. Jau senie grieķi un romieši dažādi uzlaboja gan pašu vīnu, gan vīnogas. Viens no pazīstamākajiem paņēmieniem ir vīnogu žāvēšana un vīna darīšana no rozīnēm. Tā iespējams panākt lielāku cukura un citu vielu koncentrāciju vīnogās, spēcīgāku un daudzveidīgāku aromātu, kā arī padarīt vīnu apaļāku un pilnmiesīgāku. Mūsdienās šis process ir ļoti populārs Itālijas ziemeļos, kur no rozīnēm tiek gatavoti tādi slaveni vīni kā Amarone un Recioto. Itālija nav vienīgā valsts, kur izmanto vīnogu žāvēšanas paņēmienu. Interesants eksperiments tapis Argentīnā. To īstenojis viens no slavenākajiem Amarone ražotājiem Masi. Runa ir par vīniem no Masi Tupungato vīna darītavas Argentīnas slavenākajā vīna reģionā Mendozā. Vispirms gribētos pieminēt Masi Passo Blanco 2012. Vīns ir tapis no klasiskās Itālijas vīnogu šķirnes Pinot Grigio, kas vēl nedaudz pažāvētas, un tikpat tradicionālās argentīniešu vīnu šķirnes Torrontes. Perfekta kombinācija, kurā katra šķirne lieliski papildina viena otru. Aromātā svaigi un ļoti piesātināti citrusi un laims. Garšā viegli un nedaudz rūgteni āboli, persiki. Pēcgaršā nedaudz pikanti pipari. Jau no pirmā malka ir skaidrs - šis būs ideāls vīns pie japāņu suši.

Tikpat interesanta vīnogu kombinācija izdevusies Masi Corbec 2009, kura sastāvā ir Argentīnas Malbec un Amarones vīnos izmantotā vīnogu šķirne - Corvina. Pēc novākšanas vīnogas tiek 20 dienažāvētas labi ventilētās telpās. Tā kā Mendozas reģionā ir ļoti sauss gaiss, vīnogas žūst ļoti ātri, tad tiek panākts tāds pats efekts kā Itālijā trīs mēnešos. Izgarojot mitrumam, vīnogas zaudē aptuveni 20% no sava svara. Pēc rūgšanas tas 18 mēnešus tiek izturēts franču ozolkoka mucās. Aromātā žāvēti ķirši, mellenes un nedaudz saldenas vaniļas. Garša bieza un sulīga, ķirši, pārgatavas tumšās plūmes, rozīnes un vīģes. Nobeigumā pavisam nelielas un maigas miecvielas. Varētu teikt, ka šis ir Argentīnas Amarones variants.

Visos šajos vīnos ir izmantotas gan klasiskās Ziemeļitālijas, gan slavenākās Argentīnas vīnogu šķirnes. Tieši šo aspektu es uzskatu par ļoti būtisku un interesantu, jo vīndaris nav koncentrējies un akli pārnesis savu pieredzi. Masi ir izdevies saglabāt Argentīnas sirdi un dvēseli, apvienojot to ar senajām Itālijas Veneto tradīcijām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?