Šādu uzskaitījumu var turpināt ļoti ilgi. Ne velti vīndarus mēdz salīdzināt ar māksliniekiem. Nevajag domāt, ka šāda veida manipulācijas ir mūsdienu civilizācijas izgudrojums. Jau senie grieķi un romieši dažādi uzlaboja gan pašu vīnu, gan vīnogas. Viens no pazīstamākajiem paņēmieniem ir vīnogu žāvēšana un vīna darīšana no rozīnēm. Tā iespējams panākt lielāku cukura un citu vielu koncentrāciju vīnogās, spēcīgāku un daudzveidīgāku aromātu, kā arī padarīt vīnu apaļāku un pilnmiesīgāku. Mūsdienās šis process ir ļoti populārs Itālijas ziemeļos, kur no rozīnēm tiek gatavoti tādi slaveni vīni kā Amarone un Recioto. Itālija nav vienīgā valsts, kur izmanto vīnogu žāvēšanas paņēmienu. Interesants eksperiments tapis Argentīnā. To īstenojis viens no slavenākajiem Amarone ražotājiem Masi. Runa ir par vīniem no Masi Tupungato vīna darītavas Argentīnas slavenākajā vīna reģionā Mendozā. Vispirms gribētos pieminēt Masi Passo Blanco 2012. Vīns ir tapis no klasiskās Itālijas vīnogu šķirnes Pinot Grigio, kas vēl nedaudz pažāvētas, un tikpat tradicionālās argentīniešu vīnu šķirnes Torrontes. Perfekta kombinācija, kurā katra šķirne lieliski papildina viena otru. Aromātā svaigi un ļoti piesātināti citrusi un laims. Garšā viegli un nedaudz rūgteni āboli, persiki. Pēcgaršā nedaudz pikanti pipari. Jau no pirmā malka ir skaidrs - šis būs ideāls vīns pie japāņu suši.
Tikpat interesanta vīnogu kombinācija izdevusies Masi Corbec 2009, kura sastāvā ir Argentīnas Malbec un Amarones vīnos izmantotā vīnogu šķirne - Corvina. Pēc novākšanas vīnogas tiek 20 dienažāvētas labi ventilētās telpās. Tā kā Mendozas reģionā ir ļoti sauss gaiss, vīnogas žūst ļoti ātri, tad tiek panākts tāds pats efekts kā Itālijā trīs mēnešos. Izgarojot mitrumam, vīnogas zaudē aptuveni 20% no sava svara. Pēc rūgšanas tas 18 mēnešus tiek izturēts franču ozolkoka mucās. Aromātā žāvēti ķirši, mellenes un nedaudz saldenas vaniļas. Garša bieza un sulīga, ķirši, pārgatavas tumšās plūmes, rozīnes un vīģes. Nobeigumā pavisam nelielas un maigas miecvielas. Varētu teikt, ka šis ir Argentīnas Amarones variants.
Visos šajos vīnos ir izmantotas gan klasiskās Ziemeļitālijas, gan slavenākās Argentīnas vīnogu šķirnes. Tieši šo aspektu es uzskatu par ļoti būtisku un interesantu, jo vīndaris nav koncentrējies un akli pārnesis savu pieredzi. Masi ir izdevies saglabāt Argentīnas sirdi un dvēseli, apvienojot to ar senajām Itālijas Veneto tradīcijām.