Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Arī medībām - savu politiku

Dr. Vitauts Gaross*

Latvijā mežs, kā arī tur dzīvojošie medību dzīvnieki, lielā mērā ir cilvēku daudzu gadu simtu saprātīgas darbības rezultāts. Mūsu interešu pamatā ir, lai dzīvnieku būtu tik daudz, cik atļauj vides bioloģiskā ietilpība. Attiecīgi dzīvnieku skaita zudumi nedrīkstētu kļūt ļoti lieli.

Kļūdains ir propagandētais viedoklis, ka medību saimniecība ir tikai nelielas pilsoņu daļas vaļasprieks un tā neko nozīmīgu valsts tautsaimniecībai nedod. Protams, medību saimniecība nekad Latvijā nedos tik lielu pienesumu kā mežsaimniecība, rūpniecība, lauksaimniecība, tomēr pareizi organizēta medību saimniecība vislielāko artavu valsts ekonomikai nedod tikai ar iegūtās produkcijas vērtību, bet stimulē daudzu nozaru līdzekļu apriti. Valstij ir izdevīgi grūtā brīdī saglabāt medību saimniecības pamatu - medību dzīvniekus. Visreālāk to izdara mednieki, sevišķi, ja viņiem finansiāli vai kā citādi palīdz valsts un sabiedrība. Tā bija pirmskara laikā, kad iznomāto valsts mežu nomniekiem - medniekiem - valsts palīdzēja ar saviem darbiniekiem nodrošināt dzīvnieku barošanu ziemā, pazemināja nomas maksas bargās ziemās, atļāva izmantot barības izaudzēšanai zemi utt. Valsts apmaksātie mežziņi un mežsargi organizēja un īstenoja plēsēju medības.

Patlaban vairs tā nav. Medniekam jāmaksā nomas nauda un jārisina arī visas pārējās ar medību saimniecību saistītās problēmas. Daudzi medību kolektīvi saprot un iegulda līdzekļus dzīvnieku piebarošanā, tomēr ne vien taisnīgāk, bet arī efektīvāk būtu, ja valsts bargās ziemās nāktu medniekiem palīgā. Arī neierobežojot lielo plēsēju medības ziemā. Ja mednieki pienākumus vairs nespētu vai negribētu veikt, mežs kļūtu arvien tukšāks, medības nebūtu mērķtiecīgas, mežus arī nenomātu. Tad, mežam paliekot bez uzraudzības, tajā notiktu nelikumīgas medības, kamēr vien kāds zvērs tur vēl vispār būtu.

Ar mednieku pūlēm pēdējās ziemās stirnu, staltbriežu, meža cūku populācijās dzīvnieku zaudējumi no bada nebūs lielāki par 10-20%. Bet, ja mežā ir saaudzēti vilki, lūši un klejo mājas suņi, zaudējumi var būt līdz pat 70-80%.

Bieži tieku dēvēts par vilku nīdēju (tas tā nav), bet ir jāsaprot, ka vilka kuņģa tilpums neļauj viņam apēst vairāk par 10 kilogramiem gaļas, lūša - četrreiz mazāk. Tikai novājējušie dzīvnieki ļauj plēsējam īstenot viņa dabisko asinskāri, tādēļ bargās ziemās jārūpējas par piebarošanu. Tas neprasītu miljonus. Palīdzība varētu izpausties gan pazeminātā nomas naudā, gan atļaujā medniekiem nocirst kādu apsi bez liekām formalitātēm. Senāk bija atļauta kāda baļķēna vai staba kārts nociršana turpat uz vietas, lai ierīkotu dzīvnieku barotavu.

Vairāk vēlams šajā darbā iesaistīt skolu jaunatni, piemēram, sagatavojot, savācot barību, iesaistot citos pasākumos - kaut vai uzaicinot medībās par dzinējiem. Bez paaudžu pēctecības nav cerības, ka ilgtermiņā izdosies izveidot bagātu medību faunu. Tādēļ jādod iespējas jaunietim, it sevišķi laukos, kļūt par legālu mednieku. Augsto maksājumu dēļ tas lielākajai daļai lauku jauniešu ir neiespējami. Novecojušā mednieku saime arvien mazāk būs spējīga veikt savus pienākumus. Var būt, ka daļa jauniešu ar izteikti spēcīgu interesi medīt, nespējot to darīt legāli, kļūs par malumedniekiem. Tā bija arī pirms 150 gadiem, kad latvietis nedrīkstēja medīt, bet to darīja nelegāli. Nelīdzēja pat relatīvi ļoti stingrā mežu apsardzība, jo tauta bija malu mednieku pusē.

Aicinu visus, kam rūp Latvijas medību faunas nākotne, mēģināt īstenot augšminētos priekšlikumus.

* Mežzinātņu doktors

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?