Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Arī mūsu vecākiem šķita, ka jaunā paaudze nekam neder

Bērni un tehnoloģijas, vecāki un tehnoloģijas - tā šodien ir aktuāla tēma. Tā ir arī viena no tabu tēmām - reti kurš ir gatavs publiski atzīties, ka saviem bērniem jau pirmsskolas vecumā ļauj skatīties multenes vai spēlēties ar datoru un mobilo telefonu. Tomēr tas notiek katrā ģimenē, katrā mājā. Jā, ne visi ir aprīkoti ar pilnu komplektu, bet, ja nav televizora, tad viedtelefons gadās pa rokai, ja pašiem nav iPad, tad draugiem noteikti tāds ir - XXI gadsimts ir neizbēgams.

Protams, varam filosofēt par tiem laikiem, kad bērni rāpās kokos, zīmēja, nevis sēdēja pie TV vai spēlēja spēlītes vecāku mobilajā telefona. Tas rezultējas gan bērnu nespējā koncentrēties, gan liekajā svarā, gan vājās sociālajās prasmēs. Tomēr vecāki zina - bērniem patīk šīs aktivitātes, un šķiet, ka, tāpat kā visā, arī te galvenais ir atrast līdzsvaru. Galu galā, tieši pateicoties tehnoloģijām, mammas un tēti var atļauties vairāk laika pavadīt mājās, nevis birojā.

Aplikācijas palīdz attīstībā

Telefona un planšetdatoru aplikācijas ir lielisks veids, kā bērni gan iemācās jaunas lietas, gan izklaidējas. Tās attīsta pirkstu sīko muskulatūru, attīsta prasmi pazīt priekšmetus, formas un jēdzienus, izprast sakarības starp skaņām un simboliem, veicina uzmanības noturību un vērīgumu, kā arī trenē atmiņu. Daudzi vecāki tās izmanto, ja kopā ar bērniem ir jāsēž garās rindās vai jādodas garos pārbraucienos. Piemēram, divu puiku mamma Anda stāsta, ka vienīgais glābiņš, dodoties lidojumā ar abiem dēliem, ir planšetdators - citādi puišiem enerģija līst pārpārēm un to nav kur likt divu stundu lidojuma laikā.

Pārbaudi, pirms lieto

Daudzas bezmaksas spēlītes atrodamas arī internetā, tomēr te ir jāatceras, ka reti kura no tām būs domāta bērnu izglītošanai, tāpēc vecākiem ir jāpievērš īpaša uzmanība. Piemēram, Latvijā komersantiem ir atļauts izmantot bērnu spēles, lai viņus piesaistītu kādam produktam (piemēram, kukurūzas pārslu mājaslapā būs aizraujoša spēle ar kukurūzas pārslu galvenajiem varoņiem). Tas tāpēc, ka bērni ietekmē vecāku lēmumus par kādu produktu iegādi, un tādējādi reklāma it kā nevainīgā veidā caur bērniem nonāk pie naudas tērētājiem - vecākiem. Latvijā ir arī pašmāju interneta spēlīšu vietne kidi.lv, kurā bērniem tiek piedāvātas drošas, attīstošas un izglītojošas spēlītes.

Iespēju ir ļoti daudz - atliek vien izvēlēties tās, kuras šķiet visatbilstošākās. Daudzi vecāki atzīst, ka viņu dzīvi dažādas programmas, telefons, dators un planšetdators atvieglo katru dienu. Galvenais - ievērot mērenību un nepazaudēt cilvēcīgo saikni vienam ar otru. Te noderēs disciplīna, ikdienas kopīgā sanākšana vakariņu laikā, pasaku lasīšana pirms miedziņa, pastaigas un kopīgas āra aktivitātes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ja nevēlaties kļūt par tehnoloģiju upuriem

Kontrolēt laiku, ko bērns pavada pie ekrāna, pirmsskolas vecumā tas nedrīkst pārsniegt divas stundas dienā, bērniem vecumā līdz trim gadiem tas būtu pilnībā jāizslēdz vai jāierobežo 15-30 minūšu laika intervālā.

Nelikt bērna guļamistabā TV. Neēst vakariņas pie TV.

Vakarā atrast vismaz 20 minūtes, ko pavadīt kopā ar bērnu, nedalot uzmanību nekam citam - ne televīzijas pārraidei fonā, ne e-pastu vai īsziņu sūtīšanai telefonā vai planšetdatorā.

Kritiski palūkoties uz savu ikdienu - bērniem nevarēs iemācīt veselīgu attieksmi pret tehnoloģijām, ja paši vecāki visu dienu pavada, neizlaižot telefonu no rokām.

Samierināties ar to, ka mūsdienu bērni ir atvērtāki pret tehnoloģijām un tā būs viņu dzīves sastāvdaļa. Ja bērnam prieku rada spēlītes datorā, parūpējieties, lai tās būtu izglītojošas.

Jūs, iespējams, baida tas, cik ļoti daudz prieka bērniem rada tehnoloģijas, un atceraties, ka «manā bērnībā gan tā nebija». Pasaule mainās - jūsu vecākiem šķita, ka arī jūsu paaudze nekam neder.

Daļa no tehnoloģiju ikdienas ir arī sociālie mediji. Vienmēr runājiet ar bērnu par drošību internetā. Piemēram, par emocionālo vardarbību internetā vai to, ka jādomā divreiz pirms personiskas informācijas izpaušanas. Atgādiniet, ka viss, kas ir internetā, tur paliek uz mūžiem un var tikt atrasts, lai izmantotu pret viņiem tad, kad viņi kandidēs uz Valsts prezidenta amatu. Arī jums pašiem ir jābūt sociālajos medijos, lai saprastu, kādi tajos ir riski un priekšrocības.

Bez nosaukuma

Mini Diena izmēģinājusi daudzas planšetdatoru aplikācijas, veidojot mūsu Top10, kas ir gan izglītojošas, gan prieku radošas, gan skaisti uzzīmētas.

1. Ābece - lieliska pašmāju aplikācija iemācīs bērniem alfabētu ātrāk nekā skolotāja skolā.

2. Nighty Night kļūs par jauku pirmsgulētiešanas rituālu pēc tam, kad ir izlasīta grāmatiņa. Jo kā gan var aiziet gulēt tad, ja fermā visi zvēri vēl neguļ!

3. Toca Boca ir radījis gūzmu dažādu spēļu, kuras lielākoties ir bezmaksas. Piemēram, Toca Doctor ļaus bērnam iejusties daktera ādā un izārstēt mazo slimnieku, kuram te kāja salūzusi, te tablete kaklā iesprūdusi, te skabargas pirkstos salīdušas. Savukārt Toca Monsters spēlē milzīgu prieku radīs iespēja pabarot briesmoni ar brokoli, cīsiņu vai malto gaļu.

4. Agnitus bezmaksas aplikācija ir īsteni piemērota tiem vecākiem, kuru mazie neiet bērnudārzā, bet grib zināt, kādas zināšanas bērnam ir nepieciešamas. Aplikācija ne tikai dod iespēju spēlēties, bet arī vecākiem kontrolpanelī vērot bērnu sasniegumus un progresu.

5. Runājošais kaķēns Talking Ginger ne tikai smieklīgi ierunās visu, ko tu viņam saki, bet arī kopā ar tevi tīrīs zobus pirms gulētiešanas, parūpējoties, ka tu tam velti tik daudz laika, cik nepieciešams pašiem baltākajiem zobiņiem.

6. Kopā ar Albertu var savākt nekārtīgo zeķu kalnu, izstaidzināt suni, pagatavot brokastis un apliet puķes.

7. Dandellion ir ļoti īpaša spēlīte, kuru finansēja cilvēki KickStarter projekta ietvaros un kura autora galvā radās tad, kad kā tēvs viņš saskārās ar vardarbību skolā. Un vecākiem taču ir jāzina visas atbildes, vai ne? Tā radās ideja pastāstīt, ka ir lietas, kuras atrisināmas ar nelielu devu iztēles - aizpūšot pāridarītājus prom kā pieneņu pūkas. Reāli - būs jāpūš uz planšetdatora sava elpa.

8. Montessori pedagoģijas cienītāji varbūt neatradīs skolu, kurā tā tiek praktizēta, tomēr vienmēr var šo pieeju praktizēt mājās. Tam palīdz ne tikai materiāli no koka un citiem materiāliem, bet daudzas aplikācijas planšetdatoriem. Viena no tām - Montessori Geometry.

9. This Is My Body lieti noderēs, kad mazais skolēns sāk interesēties par savu ķermeni. Tā izskaidro gan procesus ķermeņa iekšienē, gan ārpus tā. Piemēram, kāpēc cilvēkam vajadzīgs skābeklis.

10. Barefoot World Atlas apvieno gan ģeogrāfijas, gan bioloģijas atlasu vienā. Ja mamma vai tētis bieži dodas komandējumos, vienmēr var palūkoties, kur šī valsts atrodas un kas to raksturo.

Aplikācijas atjautīgiem vecākiem

Tehnoloģijas atvieglo vecāku ikdienu ne tikai mācot un izklaidējot viņu bērnus, bet arī piedāvājot ikdienas dzīvi atvieglojošas lietojumprogrammas.

The Miracle of Life palīdzēs pastāstīt par to, kā rodas bērni. Lieti noderēs gan stāstot par bērnu rašanos, gan arī laikā, kad tiek gaidīta māsiņa vai brālītis.

Vecākiem, kuri mēdz strādāt arī no mājām, noteikti noderēs Dropbox uzstādīšana gan mājas un darba datorā, gan planšetdatorā.

Ik dienas mēs internetā atrodam ļoti daudz informācijas, tomēr tai ir tendence pazust starp grāmatzīmēm. Tādēļ var izmantot Evernote, kas ļauj strukturēt visu, kas atrasts internetā, un nekad neko neaizmirst - ne to rakstu par biznesa plāna sagatavošanu, ne pētījumu par bērnu psiholoģiju, ne skaistās fotogrāfijas no Brazīlijas džungļiem.

Unstuck ir programma, kas palīdzēs jums tik galā ar situācijām gan darbā, gan personīgajā dzīvē, kad šķiet, ka tu ar kaut ko netiec galā.

Sprout ir aplikācija jaunajiem vecākiem, kas interaktīvā veidā sekos līdzi bēbīša attīstībai mammas vēderā un palīdzēs atrast atbildes uz jautājumiem, kas var rasties katru dienu. Līdz pat brīdim, kad mazulis nāks pasaulē.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?