Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Ārpus Rīgas arī budžeta vietas brīvas

Vēl šodien studēt gribētāji var doties uz augstskolām, lai klātienē apstiprinātu savus studiju pieteikumus. Taču jau tagad zināms, ka vismaz reģionālajām augstskolām, tāpat kā citus gadus, būs jāizsludina papildu pieteikšanās, jo visas budžeta vietas tagad aizpildītas netiks. Turklāt brīvas vietas paliek tajās studiju programmās, uz kurām mudina doties speciālisti. Savukārt runājot par tendencēm, lielu pārsteigumu nav - pieprasītākās studiju programmas nemainās, vietām tik sarūk kopējais studēt gribētāju skaits.

Vakar, noslēdzoties sestajai pieteikšanās dienai, kopumā studijām 11 Latvijas augstskolās pieteikušies bija 6538 reflektanti, iesniedzot 30 723 pieteikumus, jo viens students var pieteikties uz vairākām studiju programmām. Tas nozīmē, ka vidēji katrs studēt gribētājs atzīmē piecas izvēlētās studiju programmas. Lai gan nemainīgi lielākais topošo studentu skaits plāno doties mācīties uz galvaspilsētu, netrūkst arī tādu, kas speciāli izvēlas reģionālās augstskolas. Šogad tie ir apmēram 24% jeb gandrīz ceturtā daļa. Skatoties gan uz studentu aktivitāti portālā www.latvija.lv, kur notiek elektroniskā pieteikšanās, var redzēt, ka aktivitāte, salīdzinot ar pagājušo gadu, ir zemāka. Aģentūras LETA arhīva informācija liecina, ka pirms gada trijās dienās studijām augstskolās tika saņemts par 18% lielāks pieteikumu skaits.

Tāpat kā pērn, arī šogad Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU) ir populārākā reģionālā augstskola studentu vidū, taču tās pārstāve Lana Janmere Dienai pastāstīja, ka studēt gribētāju skaits tomēr ir mazāks nekā pērn. Lai gan ierasti augstskolas auditorija ir diezgan stabila, kopumā sarukušais vidusskolas absolventu skaits ietekmē arī budžeta vietu aizpildi. Patlaban tikai veterinārmedicīnā un mežinženieros ir aizpildītas budžeta vietas un rodas pat konkurence. Savukārt absolūti lielākais studēt gribētāju skaits vērojams programmās: ekonomika, lauksaimniecības inženierzinātne un pārtikas zinātne. Taču jau tagad ir zināms, ka universitātei nāksies rīkot papildu uzņemšanu, un lielā mērā tā arī paļaujas uz studēt gribētāju pieplūdumu augustā.

Tukšas budžeta vietas eksaktajās programmās paliks arī Daugavpils Universitātē (DU). Tās pārstāvis Jānis Kudiņš Dienai norādīja, ka, nesamazinoties studēt gribētāju skaitam kopumā, tomēr brīvas valsts finansētas vietas paliks tādās programmās kā fizika un matemātika. Ļoti minimāla interese par šīm programmām bijusi arī pērn. Savukārt pietiekami pieprasītas ir informāciju tehnoloģijas, fizioterapija un, protams, sociālās zinības, kas neesot pārsteigums. Tādējādi arī šis gads nebūs izņēmums - vēlāk notiks papildu uzņemšana.

Studēt gribētāju skaita kritumu jūt arī Vidzemes Augstskola (ViA), taču optimistiska ir Rēzeknes Augstskolas (RA) Uzņemšanas komisijas priekšsēdētāja Alvīne Kazinika. Viņa Dienai pastāstīja, ka studentu skaits saglabāsies pagājušā gada līmenī, savukārt populārākās studiju programmas nemainās jau iepriekšējos trīs gadus. Tās ir sociālās zinātnes - ekonomika, uzņēmējdarbība un tiesību zinātnes. Savukārt no inženierzinātnēm populāra ir būvniecība un mehatronika. Taču šogad popularitāti guvušas tādas programmas kā sociālais darbs un rehabilitācija.

Arī Ventspils Augstskolā (VeA) iesniegto pieteikumu skaits un studēt gribētāju aktivitāte ir saglabājusies iepriekšējo gadu līmenī. Turklāt arī VeA pārstāve Agnese Jēkabsone Dienai piebilst, ka studiju programmu popularitāte pēdējos gados nav būtiski mainījusies. Pirmajā vietā ir biznesa vadība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Pieteikumi pamatstudijās

LLU kopā - 2281, ar pirmo prioritāti 583 pieteikumi
DU kopā - 1453, ar pirmo prioritāti 304
LiepU kopā - 826, ar pirmo prioritāti 188
ViA kopā - 743, ar pirmo prioritāti 148
RA kopā - 855, ar pirmo prioritāti 175
VeA kopā - 483, ar pirmo prioritāti 162 pieteikumi
Pieteikšanās turpinās vēl šodien. Avots: www.latvija.lv

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Labotāja ar lielo sirdi

Mēs esam viņu redzējuši daudzos seriālos un kinodarbos. Viņa ir jauna, spara pilna, pasauli redzoša. Ar ienākumiem, izglītību, dzīvesvietu, mīļoto vīrieti, ar kuru izveidojies attiecību kala...

Sārtie dzērveņu uzlējumi

Tik izcilu dzērveņu ražu kā šogad "savā" purvā – ne dārzā mākslīgi veidotā, bet tuvākajā savvaļas purvā –, līdz kuram no mājas visvieglāk aizbraukt ar mašīnu, sen neesmu redzējis. Ogas bur...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?